Aktiespararna

Detta är en bolagsanalys om Millicom

Kostnadsfokus gör mobiloperatören köpvärd

Av Jan Lindroth
11 april 20246 min lästid
Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth.
Mobiloperatören står inför slimmade kostnader, bättre kassaflöde och lägre skuldsättning genom försäljning av master. Kursen speglar inte detta ännu

Millicom, som egentligen är bättre känt som Tigo nuförtiden, har en brokig historia som börjar med Jan Stenbeck i slutet av 1970-talet. Han insåg då (sägs det) potentialen i mobiltelefoni via TV-serien ”Get Smart” där huvudkaraktären hade en telefon inbyggd i skon. Det ledde hur som helst till att Millicom startades som ett av Jan Stenbecks första satsningar, innan han tog kontroll över Kinnevik. Millicom och Stenbeck var sedan med och startade både Vodafone och Orange och hade dessutom den första licensen för mobiltelefoni i Kina.

Dagens Millicom började egentligen när Tele2:s internationella verksamhet slogs ihop med Millicom. Sedan har man omstrukturerat ett antal gånger. Kinnevik har delat ut innehavet till sina aktieägare och är idag helt bort från bolaget. Idag är verksamheten helt och håller koncentrerade till Latinamerika efter att de sista tillgångarna sålts av.

Fransk entreprenör största ägare

En av köparna var franske entreprenören och miljardären Xavier Niel som lade beslag på Millicoms verksamhet i Senegal. Han har sedan november 2022 byggt upp en position i Millicom och är idag klart störste ägare med knappt 30%, vilket är gränsen innan man måste lägga ett bud enligt budpliktsreglerna.

Med Kinnevik och Stenbeck ute ur ägarbilden har Millicom saknat en klar huvudägare men den rollen har Niel axlat med besked. Millicoms vd Mauricio Ramos blir inom kort arbetande styrelseordförande och Niel har börjat skicka in sin ”hit squad” för att rycka upp framför allt lönsamheten i Millicom. Nyss bytte man cfo när Sheldon Bruha försvinner i vad som beskrivs som ett planerat byte och chefen för corporate finance Bart Vanhaeren tar ett kliv upp.

Aktieägarvänlig strategi

Det är nu upplagt för att Niel kommer att arbeta med Millicoms kostnader och kapitalstruktur för att öka lönsamheten, minska skuldsättningen och driva effektiviseringar i en manöver som liknar det som private equity-aktörer brukar vara bra på. Allt väldigt aktieägarvänligt.

Niel har ett bra track record vad gäller liknande uppryckningar i telekombolag tidigare och en satsning på Millicom i dagsläget handlar mycket om att man tror att Niel kan lyckas. Det faktum att han går in med maximal insats är förtroendeingivande, han hade säkert kunnat göra samma sak med en mindre ägarandel än 30% då Millicom i övrigt främst ägs av passiva institutioner. Ramos har själv aktier i Millicom värda cirka 146 miljoner kronor så tillsammans med Niel finns det ett starkt intresse att driva aktieägarvärde i bolaget framöver.

Millicoms Q4-rapport slog förväntningarna även om rörelseresultat tappade lite mot föregående år. Det tillsammans med en höjd prognos för det fria kassaflödet satte fart på kursen. Inför rapporten hade den tappat men dagarna efter rapporten steg aktien 20% Hittills i år är den upp drygt 20% men ligger ändå en bra bit under hälften av tidigare toppkurser.

De nivåerna ska man inte hoppas på men ett fokuserat och idogt arbete med kostnader, kassaflöde och kapitalstruktur bör kunna lyfta aktien året som kommer. Sådana förhoppningar har funnits förut utan att ha infriats fullt ut men den här gången ser förutsättningarna ändå bättre ut än på länge. På grund av historiken dras nog också aktien med en viss förtroenderabatt som ger lite extra potentiell uppsida.

Det är tre sker som ska hända framöver. Kostnaderna sänks. Effektivitetsprogrammet Project Everest som lanserades av Ramos har utökats och kostnaderna ska sänkas med 250 miljoner dollar per år mot tidigare 135 miljoner. Enligt den operative chefen Maxime Lombardini, som är Niels högra hand, är det mycket av detta redan avklarat.

Samtidigt minskar behovet av investeringar i bandbredd och liknande vilket tillsammans med förbättrad ebitda gör att det fria kassaflödet mycket väl kan bibehållas omkring prognosnivån framöver enligt indikationer från bolaget.

Nettoskulden ligger på omkring 60 miljarder kronor vilket är mycket men inte katastrofalt för ett bolag som en teleoperatör med höga rörelsemarginaler. Det begränsar dock både den egna handlingsfriheten och hur attraktiv man är i den konsolideringsdans som är under uppsegling på flera kontinenter, även i Latinamerika. Mobiltrafik är i allt högre grad en stapelvara vilket driver skalfördelar och behov av lägre kostnader.

Men på tillgångssidan finns bolagets mobilmaster. I januari sålde man 1 100 av sina master, i Colombia, till riskkapitaljätten KKR:s infrastrukturfond. Köpeskillingen är ännu inte känd inte och är nog inte helt klar. Den beror på hur det avtal där Millicom hyr tillbaka masterna ser ut.

Millicom har knappt 9 000 master kvar och det finns gott om intresserade köpare. Masterna används idag bara av i snitt 1,1 operatör mot ett snitt för Latinamerika på 2,1. Det finns alltså bra utrymme för att använda masterna mer effektivt vilket borde kunna ge en bra prislapp.

En lite optimistisk prognos innebär att man skulle kunna dra in 30 miljarder kronor på masterna men en mer realistiskt handlar det nog om 25 miljarder eller mindre. Det skulle i hur som helst innebära en kraftig sänkning av skulden och tillsammans med kassaflödet skulle skulden kunna reduceras till en tredjedel av dagensnivå om några år.

Så stigande lönsamhet, bättre kassaflöden och avbetalning på skuld ger flera triggers kommande år för aktien som idag är rätt lågt värderad. Med Xavier Niels vid spakarna finns också en kunnig och dedikerad ny huvudägare. Vi sätter köp med en riktkurs på 285 kronor, cirka 30% över dagens nivå.

Nyckeltal20232024P2025P2026P
Omsättning60 29062 59064 05065 700
Rörelsemarginal14,6%15,5%18%19,5%
Vinst/aktie kr-5,114,52125
P/eneg15109
Utdelning0005
Direktavkastning %0002,2

Vill du ha fler råd kring aktier från oss? Här kan du som är medlem läsa alla våra senaste aktieanalyser.


Dela med dig

Nyckeltal

TickerTIGO SDB
Antal aktier156 134 427
P/s-tal0,74
P/e-tal−50,55
Omsättning/aktie331,87
Vinst/aktie−4,84
BörslistaLarge Cap
SektorTechnology
P/eget kapital1,21
Eget kapital/aktie201,96
Utdelning/aktie
Direktavkastning

Nyheter och analyser relaterade till Millicom

Redovisar ökande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan

Mobiloperatören Millicoms styrelse utser Marcelo Benitez till ny vd

Banken ser chanser för återköpsprogram