H&M

Analyser

18 JANUARI 2011

Marknadskommentar: Bokslut bäddar för bra börs

Börsen har inlett året med ett försiktigt tonläge och hittills har aktieindex stigit med någon procent. I takt med att bra bokslut levereras och att makrostatistik visar att den globala tillväxten håller i sig skapas förutsättningar för att det ska bli ny fart på börsen …

Orosmolnen är just nu ganska små. Konjunkturstatistik visar att återhämtningen fortsätter runt om i världen. Inte minst finns det fler och fler signaler som visar att USA kommer att gå mot ett tillväxtmässigt bra år. Ekonomin är visserligen dopad av gigantiska stimulanser, men i ett kort perspektiv är det inte negativt för börsen eftersom vinsterna och värdet på börsföretagen stiger.

I Europa fortsätter statsskuldskrisen att gäcka marknaden. Under förra veckan lyckades dock bland annat Portugal väl med att låna upp nya pengar i en obligationsemission, delvis med hjälp av kinesiskt kapital. Även Japan har meddelat att en större del av landets valutareserv kommer att placeras i europeiska obligationer, vilket togs emot positivt. Signaler om att EU-ledarna jobbar med att sy ihop ett mer långtsiktigt och större räddningspaket än vad som hittills finns på plats bidrog också till att minska osäkerheten.

Samtidigt dök ett nytt frågetecken upp på finanshimlen sedan ECB-chefen Jean-Claude Trichet lyft ett varningens finger för stigande inflation. Därmed skickade han också en signal om att euroräntan kan komma att höjas tidigare än vad marknaden har räknat med. Utöver effekt på marknadsräntorna fick uttalandet euron att stärkas mot bland annat USA-dollarn. Om det verkligen blir så att Europeiska Centralbanken, ECB, kommer att börja höja sin styrränta – låt säga tidigt i höst – ökar sannolikheten för att USA-dollarn fortsätter att vara svag. Det skapar i sin tur ökade möjligheter för fortsatt höga råvarupriser.

OMXS PI och 30-index (juli 2007–januari 2011)
Klicka på diagrammet för att förstora det.

I den senaste veckans statistikskörd kan vi notera att USA:s detaljhandel blev något svagare än väntat i december. Samtidigt låg Michiganindex, som speglar det aktuella konsumentförtroendet, på ett något lägre tal än vad analytiker hade räknat med. Siffror satte däremot inte något bestående avtryck på aktiemarknaden.

Den svenska bokslutsperioden drar igång på allvar under nästa vecka när tungviktare som Ericsson och H&M rapporterar. I båda fallen är förväntningarna ganska lågt ställda. Positiva avvikelser från analytikerprognoserna kan med andra ord få stor effekt på aktiekurserna. Andra tunga rapporter kommer från Astra Zeneca och SCA. Spekulationer om strukturaffärer har skapat en bra kursutveckling för skogsindustribolagen den senaste månaden. Återstår att se om det även finns förbättringar i de löpande verksamheterna som motiverar uppgångarna.

Som vanligt kommer rapportfloden också att innehålla en del besvikelser. Framför allt hos en del mindre företag kan det tuffa vintervädret få negativa genomslag. I förra veckan kom Clas Ohlson med en svag försäljningsrapport för december. En anledning var just att kunderna på grund av dåligt väder hållit sig borta från butikerna. Att den här typen av faktorer skulle påverka hela börsen negativt känns däremot inte särskilt sannolikt.

Tvärtom finns det en god chans att positiva framtidsuttalanden från företagen kommer att påverka börsen på rätt håll. För ett år sedan var de positiva konjunktursignalerna inte tillräckliga för att företagsledningarna skulle våga vara optimistiska. Nu känns läget annorlunda.

Under innevarande vecka riktas marknadens blickar framför allt mot toppmötet i USA mellan president Barack Obama och Kinas president Hu Jintao. Respektive lands syn på valuta- och handelsfrågor står högt på agendan. USA kommer säkert att sätta fortsatt press på Kina att i snabbare takt än hittills skriva upp sin undervärderade valuta. Från Kina kommer även ett stort statistiksjok under veckan med bland annat BNP-statistik för fjärde kvartalet. Från USA handlar veckans statistik främst om läget på bostads- och byggmarknaden.

Enskilda siffror som avviker kraftigt från förväntningarna kan naturligtvis få effekt på marknaden. Mest sannolikt är ändå att veckans makrostatistik får begränsad effekt på marknaderna. Mer troligt är att fokus i allt högre grad riktas mot den begynnande bokslutsperioden.

Anders Haskel
Börsanalytiker, kapitalförvaltare Case Asset Management

 

analyser
Goldman Sachs ser begränsad potential i H&M Sälj / 210,0 kr Nyhetsbyrån Direkt/ Goldman Sachs 2017-03-20
Storbank sänker H&M Sälj / 200,0 kr Nyhetsbyrån Direkt/ HSBC 2017-01-26
Svag försäljning oroar i H&M Ålandsbanken 2016-04-08
Snart åter på modet Köp Aktiespararen 2016-03-29
Barclays spår svagare säljtrend för H&M / 360,0 kr Barclays/ SIX 2015-12-11
"Attraktiva egenskaper – köp innan det vänder" Köp Handelsbanken 2015-09-25
H&M är långsiktigt bra, men kortsiktig oro 2015-09-18
UBS spår kraftigt minskad bruttomarginal Sälj UBS/SIX 2015-08-21
H&M:s marginaler befinner sig under press Sälj / 315,0 kr Nordea 2015-06-16
Ålandsbanken lockas av H&M inför rapport Köp Ålandsbanken 2015-06-02