Direkt till innehållet ?

Vill undvika ny Greklandskris

Sveriges Plan B om en ny Greklandskris skulle blossa upp i sommar är att ha ordning och reda i ekonomin.

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

Det sade finansminister Magdalena Andersson till journalister på fredagen.

"Vi följer utvecklingen väldigt noga. Det som alltid är en plan B i Sverige är att vi står starkt rustade. Det är därför det är så viktigt med ordning och reda i ekonomin", sade hon.

Hon konstaterade att det verkar som att sannolikheten för att eurogruppsmötet kommer fram till en överenskommelse vid måndagens eurogruppsmöte "inte är så hög".

"Det tycks som om eurogruppens ordförande (Jeroen Dijsselbloem) försöker spela ned förväntningarna. Det kommer inte att vara skarpt läge än, det kommer först i sommar, så det finns ju flera ekofin och eurogruppsmöten kvar till dess", sade Magdalena Andersson.

Många bedömare har pekat ut måndagens eurogruppsmöte som kritiskt för en överenskommelse mellan Grekland och de internationella långivarna med tanke på de val som stundar i flera viktiga euroländer, med start i Nederländerna i mitten på mars. Mer eftergifter till Grekland bedöms inte vara populärt för någon av de regeringar som ska möta väljarna, men det är heller inte en ny skuldkris, noterade exempelvis Jan von Gerich, global räntestrateg på Nordea, nyligen.

Magdalena Andersson noterade att Greklandsfrågan är en fråga för euroländerna och inte en fråga som Sverige tar ställning till.

"Det är inte vi som har lånat ut pengar till Grekland, men självklart är det så att om det blir oro ute i Europa så är ju vi ekonomiskt länkade i Europa", sade hon.

Europas ekonomier står visserligen starkare nu än för 1,5 år sedan vid den förra Greklandskrisen, men Sveriges regering vill inte ha några nya kriser i Europa.

Finansministern linje är att det skulle vara bra om man kan lösa ut den här frågan på ett "väl avvägt sätt" mellan de länder som är involverade.

"Ju snabbare man kan komma överens desto bättre, men det riktigt kritiska läget kommer ju i sommar när de stora utbetalningarna ska ske", sade Magdalena Andersson.

 
 
ANNONSER

Kommentarer

 1. Förbryllad2017-02-19 05.43

  Hur kan ekonomierna stå starkare då flera av de större länderna typ Italien, Frankrike och Tyskland har stora bankproblem inte minst italienarna sitter ju pyrt till i sin ballong, till detta kommer Brexit och ökat försörjningstöd till östeuropeerna.

  Tror snarare det är panik i drömfabriken här måste en scapegoat snabbt etableras, här verkar ryssar och muslimer utsetts till att vara scapegoat utanför europa har de lagt till kineserna för att ha så många som möjligt skylla på för vad de själva förskingrat av respektive lands uppbygda välstånd och rikedom här i väst.
  Kommentera artikeln

  Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

  Villkor för kommentering

  Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

  Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

  Kommentarerna får inte innehålla:

  • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
  • Kommersiella budskap
  • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
  • Stötande kommentarer
  • Uppmaningar till brott
  • Hets mot folkgrupp
  • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
  • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
  • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

  Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

  Om artikeln