Direkt till innehållet ?

Bolund går emot Andersson: "Bra om Nordea blir kvar"

Det är bra om Nordeas huvudkontor blir kvar i Sverige.

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

Det säger finansmarknadsminister Per Bolund till Dagens Industri.

"Vi jobbar så klart efter att Nordea inte ska flytta sin verksamhet och vi tror också att det kommer att bli slutresultatet", säger han.

Nordeas vd Casper von Koskull har tidigare sagt till Dagens Industri att sannolikheten är "mycket, mycket stor" att Nordea flyttar huvudkontoret från Sverige om regeringens senaste förslag om höjda bankavgifter blir verklighet.

Finansminister Magdalena Andersson har svarat med att påpeka att risken för svensk ekonomi skulle minska ifall Nordea flyttar. Ett visst antal arbetstillfällen är visserligen knutna till huvudkontoret, noterade finansministern.

"Samtidigt åsamkar Nordea svenska skattebetalare ganska stor risk i och med att vi nu kommer att stå för risken för både de danska och norska kunderna om insättningsgarantin faller ut", sade hon enligt tidningen.

"Jag tror inte att Magdalena menade att det är bra om Nordea skulle flytta ut, utan tvärt om så ser vi att vi vill ha goda förutsättningar för att bedriva bankverksamhet i Sverige", säger Per Bolund.

Nordea och regeringen står mycket långt ifrån varandra i samtalen kring regeringens planer på att höja resolutionsavgiften, sade Rodney Alfvén, chef för investerarrelationer vid Nordea, till Bloomberg News nyligen.

Nordea är "dödsallvarliga" angående hotet att flytta, sade han vidare. Något beslut om vart banken i så fall skulle flytta är inte fattat. Nordea är dock en nordisk bank, konstaterade han.

 
 
ANNONSER

Kommentarer

 1. TwfJ2017-03-15 17.40

  Trevligt att någon i regeringskretsen tycker något annat. Men finns kraften att ändra på finansministern uttalande? Ett försök att släta över.
  De tidigare uttalandena om att göra Stockholm till ett Nordiskt finansiellt centrum vart tog det vägen? Detta skapar även möjligheter även på intäktssidan.
  Uttalandet är inte bra oavsett det gäller Nordea eller någon annan bank och för all del något annat företag.
  Vad är det för fel på en fond det vill säga öronmärkta pengar? Dessa pengar skulle då inte gå att använda för andra ändamål.
  • Finansiären2017-03-16 12.35

   Får vara slutdaltat med finanssektorn som tagit över och globaliserat världen utan att fråga medborgarna vars länder det handlar om, reducera procentarna till vad de är och plocka ned dem från pidestalen för ingen med förståndet i behåll kan väl påstå vi har en ekonomiskt välmående värld eller var har ni varit de senaste 20 åren.
   • tobhe2017-03-17 09.43

    Synd att man ej följde råden ifrån både Born och Bair innan finanskriserna som skedde 1998 och 2008.

    Återinför Glass-Steagall Act!

    • tobhe2017-03-17 09.54

     intressant info som James G Richards skriver om på sidan 154 i hans senaste bok, the road to ruin, som handlar om den allians som då fanns mellan republikaner och demokrater och som leddes av senator Phil Gramm och president Bill Clinton med upphävandet av Glass-Steagall Act.

     Bill Clinton skrev på Glass-Steagall Act repeal den 21 december , 2000, bara några få veckor innan han lämnade sin post som president för USA.
     Kommentera artikeln

     Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

     Villkor för kommentering

     Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

     Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

     Kommentarerna får inte innehålla:

     • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
     • Kommersiella budskap
     • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
     • Stötande kommentarer
     • Uppmaningar till brott
     • Hets mot folkgrupp
     • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
     • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
     • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

     Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

     Om artikeln