Direkt till innehållet ?

Därför missar sparare stora utdelningsfesten

Den trevliga utdelningssäsongen är i full gång. Men massvis av aktiesparare går miste om glädjen. ”Sura överraskningar kommer oftare än man vill”, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

Våren närmar sig med stormsteg. Så även utdelningssäsongen. De 30 aktier som har omsatt mest och ingår i Stockholmsbörsens OMXS30 uppges ge en direktavkastning på 3,7 procent. Visserligen ska bolagens årsstämmor godkänna utdelningsförslagen som lagts fram av respektive styrelse. Bolagen kommer, förutsatt att grönt ljus ges, att dela ut 63 procent av vinsten till sina aktieägare, enligt nätmäklaren Avanza skriver Dagens Industri

De fina siffrorna till trots, så kommer långtifrån alla sparare att känna utdelningsglädje i takt med att dagarna blir längre och temperaturen varmare. En av fem Avanzakunder saknar nämligen aktier som ger utdelning i sin portfölj. 

”Letar efter aktier som är häftiga”

Vissa småsparare letar efter aktier som är häftiga. Det rör sig ofta om bolag som inte tjänar pengar, utan snarare gör av med pengar; ofta för att forska och utveckla. Det ställer särskilda krav på aktieägarna: extremt tålamod och stadd i kassan för att rycka in när bolagen blöder, vilket händer förvånansvärt ofta, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg till tidningen, och fortsätter:  

 – Istället fokuserar dessa aktieägare helt och hållet på aktiekursen, som kan svänga väldigt mycket. De kastas mellan hopp och förtvivlan. De hoppas på positiva överraskningar; kring uppfinningar, fyndigheter eller forskning. Så du måste vara beredd på att hålla tummarna ofta i flera år. Samtidigt ska du tåla mycket smäll på fingrarna. För de sura överraskningarna kommer oftare än vi vill tro. 

Olika former av börsbolag

Det finns, enligt Avanza, tre olika former av bolag på börsen. Omkring en femtedel har ingen vinst över huvud taget och en tredjedel har svaga vinster och mindre god tillväxt. 

– De får därför låga p/e-tal. De ser billiga ut, men att de lyckas tycks mest stå i stjärnorna. Vartannat bolag är sedan riktiga drömbolag, där många är beredda att betala dyrt för att vara med på drömresan, som kan sluta lite hur som helst, säger Claes Hemberg. 

Läs hela Dagens Industri-artikeln här! 

David Flatbacke-Karlsson

 
 
ANNONSER

Kommentarer

 1. S.L.2017-03-20 17.47

  Man får EJ vara Girig i Affärer eller i Livets Rum.
  Få en Balans mellan Risk och Säkerhet/RISK och Trygghet.
  Att vara Nöjd med ett Bra Genomsnitt.
  Livet hava flera Parametrar.
  • Smart money vs Dumb money2017-03-21 06.05

   Läste tidigare i dag en kommentar från en scweizisk bank som sade instutitionerna har lämnat Trumprallyt Dumb money störtar in på börserna.
   Kommentera artikeln

   Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

   Villkor för kommentering

   Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

   Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

   Kommentarerna får inte innehålla:

   • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
   • Kommersiella budskap
   • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
   • Stötande kommentarer
   • Uppmaningar till brott
   • Hets mot folkgrupp
   • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
   • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
   • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

   Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

   Om artikeln