Direkt till innehållet ?

FED höjer räntan - avmattning i sikte?

Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, meddelade ikväll att de höjer sin styrränta med 25 punkter till det nya intervallet mellan 0,75-1.00 procent. Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark ger sin syn på läget.

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

Federal Reserve

Enligt Bloomberg News enkät räknade 79 av 82 tillfrågade ekonomer med att målintervallet för Fed funds skulle höjas med 25 punkter, till 0,75-1,00 procent, medan tre trodde att ränteintervallet skulle lämnas oförändrat.

Federal Reserves styrränta ändrades senast den 15 december 2016, då den höjdes med 25 punkter till ett intervall på 0,50-0,75 procent.

Kommentar från Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark

Att den amerikanska centralbanken skulle höja räntan i mars var väntat. Fed har ett dubbelt mandat - dels ska de ta hänsyn till prisstabilitet i samhället och dels ska sysselsättningen vägas in i bedömningen. 

Inflationstakten i landet har under en längre tid trendat uppåt samtidigt som arbetslösheten, mätt som måttet U-3, stabiliserats under 5 procent. 

Här kan vi se hur arbetslösheten räknat som U-3 (som exkluderar männsikor som givit upp om att finna ett jobb) befinner sig klart under FEDs mål på 5 procent.

Arbetslöshet U3

Samtidigt kan vi se hur den officiella amerikanska inflationstakten, mätt som KPI, trendat upp rejält de senaste månaderna.

Inflationstakten är över 2,7 procent räknat i årstakt, vilket är klart högre än inflationsmålet på 2,00 procent. 

Officiell inflationstakt USA

FED gillar dock måttet "kärn-KPI" mer, vilket i praktiken är konsumentprisindex som ni ser ovan, exkluderat mat och energipriser. Centralbanken argumenterar för att dessa poster är "volatila", vilket i sin tur påverkar jämförbarheten.

Jag brukar säga att kärn-KPI är inflation utan att mäta inflation. Kom ihåg att mat och energi är de två saker som människan måsta ha för att överleva och att exkludera dessa poster blir missvisande.

Hursomhelst, kan vi se att även kärn-KPI:n stigit och är klart högre än det kommunicerade inflationsmålet.

Kärn-KPI USA

Men det som är mer fascierande är att för bara tre veckor sedan var sannolikheten för att FED skulle höja i mars omkring 30 procent. Sedan kom en rad ledamöter, däribland Dudley och Williams, ut med hökaktiga uttalanden som fick sannolikheten för en marshöjning att skjuta i taket.

Och nu är vi här. Utifrån ett historiskt perspektiv är fortfarande räntan exceptionellt låg, trots kvällens räntehöjning. 

Parallellt med räntebeskedet ikväll kom en av regionbankerna i Federal Reserve System, Atlanta Fed, ut med sin populära BNP-prognos kallad "GDP NOW". Denna prognos bygger på en avancerad matematisk utträkning som tar höjd för arbetslösstatistik, detaljhandel, osv.

Här kan ni se vad Atlanta Fed förväntar sig i real BNP-tillväxt under det första kvartalet 2017.. 

Atlanta FED BNP-prognos

Atlanta Fed sänkte med andra ord sin prognos för den säsongsjusterade, reala tillväxten i bruttonationalprodukten till endast 0,9 procent under första kvartalet i beräknad årstakt.

En tillväxt på enbart 0,9 procent är definitivt inom felmarginalen, vilket innebär att tillväxten de facto kan bli negativ.. Så sent som i slutet på januari var dessutom denna tillväxtprognos uppe i över 3 procent, mot dagens 0,9 procent. 

En tillväxttakt på under 1 procent signalerar en klar avmattning i den amerikanska ekonomi. Att strama åt i ett läge där ekonomi saktar in är på många sätt och vis ett recept för katastrof.

Samtidigt kan vi fråga oss - varför fick Fed så bråttom? Är det den skenande inflationen som spökar?

Kom ihåg att ytterst få förväntade sig en räntehöjning i mars vid årets början, men på bara några veckor förändrades bilden. Och detta samtidigt som Atlanta Fed mer än halverat sin tillväxtprognos för det första kvartalet 2017. 

Kan det vara så att Federal Reserve inser att ekonomin saktar in och vill ha "mer manöverutrymme" för att sänka räntan längre fram? Det är möjligt. 

Kan det vara så att Janet Yellen, en uttalad demokrat, vill sätta dit Donald Trump genom att strama åt? Det är också möjligt. 

Konklusion

Sammantaget kan vi konstatera att något stort är på gång i världens största ekonomi. Stigande räntor och en bred avmattning i den ekonomiska tillväxten kan snabbt spåra ur börsfesten som vi fått erfara sedan presidentvalet i november. 

I nästa nummer av tidningen Aktiespararen gör vi en djupdykning i den rekordhöga amerikanska skuldsättningen och vi rekommenderar alla aktiesparare att läsa analysen när tidningen är släppt. Missa inte det!

Christoffer Ahnemark

 
 
ANNONSER

Kommentarer

 1. Gustav2017-03-17 10.31

  Härligt, äntligen börjar det hända lite grejer! Vi får väl se hur stålsatta svenska konsumenter är mot ökade (som aldrig skulle ske) lånekostnader. Definitivt dags att köpa på sig popcorn, innan de blir än dyrare.
  Kommentera artikeln

  Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

  Villkor för kommentering

  Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

  Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

  Kommentarerna får inte innehålla:

  • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
  • Kommersiella budskap
  • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
  • Stötande kommentarer
  • Uppmaningar till brott
  • Hets mot folkgrupp
  • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
  • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
  • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

  Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

  Om artikeln