Direkt till innehållet ?

Fokus på USA under G20-mötet

"Den globala ekonomin återhämtar sig, men tillväxttakten är fortfarande svagare än önskvärt och nedåtriskerna för den globala ekonomin kvarstår. Vi bekräftar vårt åtagande för internationellt ekonomiskt och finansiellt samarbete."

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

Det skrev G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer i kommunikén från mötet.

"Vi upprepar vår övertygelse att använda alla policyverktyg - penningpolitiska, finanspolitiska och strukturella - individuellt och kollektivt för att uppnå vårt mål och stark, uthållig, balanserad och inkluderande tillväxt, samtidigt som vi ökat den ekonomiska och finansiella motståndskraften", skriver de.

Enligt kommunikén kommer G20-länderna penningpolitiken fortsätta att stötta den ekonomiska aktiviteten och försäkra prisstabilitet, i enligt med centralbankernas mandat, men penningpolitiken kan inte ensamt leda till balanserad tillväxt.

"Finanspolitiken bör användas flexibelt och vara tillväxtvänlig, prioritera högkvalitativa investeringar och stötta reformer som erbjuder möjligheter och främjar inkludering, samtidigt som den säkerställer att skulden som andel av BNP är på en uthållig bana", står det i kommunikén.

G20-länderna bekräftar också sitt tidigare åtagande om växelkurserna, som att de kommer att avstå från konkurrensdevalveringar och inte kommer att sätta mål för sina växelkurser för konkurrensskäl.

Vidare står det att de ska "arbeta för att stärka bidraget till handel i våra ekonomier" och de kommer även att försöka minska överdrivna globala obalanser.

Däremot finns inte löftet att försöka undvika protektionism med, vilket bedömare ser som en eftergift till USA:s president Donald Trumps administration som vill se på den globala ordningen för handel på ett annat sätt eftersom de anser att de missgynnats av den nuvarande ordningen.

Enligt Bloomberg News fick USA:s finansminister Steven Mnuchin stöd av Kanada för en kompromiss.

"Min syn är att amerikanerna gör vad varje ny administration skulle göra - de såg på språket genom sin egen lins…hur kan handel gynna USA? Alla har samma lins, men varje annat land har fördelen av att ha varit på det tidigare mötet", sade Bill Monrneau, Kanadas finansminister.

 
 
ANNONSER
Kommentera artikeln

Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

Villkor för kommentering

Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

Kommentarerna får inte innehålla:

 • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
 • Kommersiella budskap
 • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
 • Stötande kommentarer
 • Uppmaningar till brott
 • Hets mot folkgrupp
 • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
 • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
 • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

Om artikeln