Direkt till innehållet ?

Rollén åtalas för insiderbrott i Norge

Norska ekobrottsmyndigheten, Økokrim, har beslutat sig för att åtala Hexagons vd Ola Rollén för insiderhandel gällande privata investering i oktober 2015 i norska Next Biometrics.

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

Det framgår av ett pressmeddelande.

Åtalsbeslutet innebär dock inga förändringar för Hexagons del, enligt Hexagon. För Ola Rollén och Hexagon fortsätter den dagliga verksamheten som vanligt. Styrelsens förtroende och stöd för Ola Rollén att fortsätta som vd för Hexagon kvarstår, skriver mätteknikbolaget.

"Jag talar för hela styrelsen, samt för alla andra som gett sitt starka stöd till Ola - hans familj, medarbetare och Hexagons aktieägare - att vi står bakom Ola igenom denna process. Jag har full tilltro till att de anklagelser som han står inför kommer att avfärdas av domstolen" säger Melker Schörling, Hexagons avgående ordförande tillika storägare, enligt pressmeddelandet som skickades ut på onsdagskvällen. 

Gun Nilsson, Hexagons blivande ordförande, tillsammans med styrelsen instämmer med Melker Schörlings uttryckta förtroende för Ola Rollén.

"Det är för oss självklart att Ola kommer att fortsätta som vd under denna period med styrelsens fulla stöd. Det sätt på vilket han har hanterat detta frustrerande händelseförlopp, med samtidigt fullt fokus på Hexagon, visar hur starkt hans ledarskap är", säger hon.

Ola Rolléns advokater, Christian B Hjort och Erik Keiserud, har gjort följande uttalande:

"Vi är besvikna över dagens beslut. Vi anser att anklagelserna mot Ola Rollén är baserade på en felaktig tolkning av vilka regler som är tillämpbara i detta fall. Vi är således övertygade om att domstolen kommer att frikänna honom."

Ola Rollén kommenterar åtalsbeslutet:

"Jag kommer att fortsätta leda Hexagon med full kraft så länge styrelsen och aktieägarna vill att jag stannar. Som processen ser ut idag, kommer mina advokater att sköta hanteringen av rättsfallet, så att jag även fortsättningsvis kan fokusera helhjärtat på min roll som vd".

I slutet av oktober förra året meddelade Hexagon att bolagets vd misstänktes för insiderhandel i det norska biometribolaget. Han placerades tillfälligt i häktet i Oslo.

Hexagons styrelse har tidigare sagt att den står bakom sin vd även vid åtal.     

De faktaunderlag och slutsatser som lett fram till styrelsens enhälliga stöd för Ola Rollén kommer att presenteras vid en telefonkonferens på torsdag kl 10.

 
 
ANNONSER
Kommentera artikeln

Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

Villkor för kommentering

Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

Kommentarerna får inte innehålla:

 • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
 • Kommersiella budskap
 • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
 • Stötande kommentarer
 • Uppmaningar till brott
 • Hets mot folkgrupp
 • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
 • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
 • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

Om artikeln