Direkt till innehållet ?

Nordeas utdelning tynger

Stockholmsbörsen handlades lägre än övriga Europa på fredagen, men justerat för Nordeas avskilda utdelning var utvecklingen likartad: svagt positiv med lätt stigande oljepriser som stöd. Intrum och SAS dök båda upp med EU-kopplade nyheter i flödet.

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

OMXS30 var ned 0,6 procent eller knappt 9 indexpunkter till 1.584,5 strax efter klockan 13. Nordeas avskilda utdelning på 0:65 euro stod för ungefär 10 negativa indexpunkter, och börsen steg alltså marginellt justerat för detta.

Från G20-mötet kom i förhand ut att världens finansiella ledare kommer att avstå från konkurrensdevalveringar och varna för volatila valutarörelser, men de har ännu inte hittat någon gemensam hållning för handel och protektionism, enligt Reuters.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 6 miljarder kronor. H&M stod för en tiondel av detta och var mest handlade aktie. Rörelsen var negativ för tredje dagen i rad efter februariförsäljningsbesvikelsen i onsdags, nu minus 0,8 procent.

Kursen, cirka 229 kronor, är den lägsta sedan juli 2013 och börsvärdet på 335 miljarder kronor är 20 procent lägre än börsens numera största bolag, Nordeas. Banken backade i linje med den avskilda utdelningen på 0:65 euro, motsvarande 6:15 kronor med dagens kurs.

Bästa aktie i OMXS30 var Telia, plus 1,3 procent utan andra nyheter än ett par chefsutnämningar i Norge. Därefter återfanns Sandvik och SSAB på drygt 1 procent plus, båda med rekommendationshöjningar i ryggen.

Indexjumbo, förutom Nordea med sin utdelning, var Electrolux på minus 1,3 procent. Reaktionen på onsdagskvällens svaga AHAM-statistik uteblev i stort sett på torsdagsbörsen, men konkurrenten Whirlpool backade nästan 3 procent i New York och tycktes dra med sig den svenska vitvarutillverkaren på fredagen.

Utanför OMXS30 vände Hexagon upp 0,8 procent efter torsdagens kursnedgång när det blev känt att vd Ola Rollén insideråtalas i Norge.

SAS åker på nytt på tidigare utagerade EU-böter på 70,2 miljoner euro för en påstådd fraktkartell, men avser att överklaga utslaget. Aktien var oförändrad.

Intrum Justitia senarelägger sin årsstämma på grund av utdragna EU-konkurrensförhandlingar inför samgåendet med Lindorff. En uppgång på 0,6 procent halverades.

MTG säljer tv-verksamheten i Baltikum för drygt 1 miljard kronor.

"Vi kommer att investera i och expandera våra olika digitala vertikaler. Men även investera i våra kärnmarknader i Norden, såsom i Viafree och Viaplay", sade vd Jørgen Madsen Lindemann till Direkt om vad pengarna ska stoppas in i, och tillade att nya förvärv kan bli aktuellt inom nuvarande "digitala vertikaler".

MTG steg 0,8 procent, och aktien har i takt med omstöpningen av bolaget stigit med nästan 40 procent under det senaste halvåret.

Oscar Properties låg högt upp på vinnarlistan med ett kurslyft på drygt 4 procent till 86 kronor. Pareto har inlett bevakning av fastighetsutvecklingsbolaget med köpråd och riktkursen 116 kronor.

Medicinteknikbolaget Xvivo har gjort en riktad emission till institutioner till kursen 76:50. Aktien sköt i höjden med 9 procent till 87:50 kronor.

Saltx Technology var ned 11 procent. Bolaget vill göra en garanterad nyemission om 100 miljoner kronor. Bokslutet visade att Saltx Technology hade intäkter på 3,5 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2016. Motsvarande kvartal 2015 uppgick intäkterna till nära 38 miljoner men det beloppet innehöll försäljning av rättigheter för 33 miljoner kronor.

Leovegas var ned drygt 3 procent efter att flera styrelseledamöter har sålt aktier för mångmiljonbelopp.

Alcadon var upp 0,9 procent i tunn handel. Storägaren Athanase har köpt fler aktier, enligt vad frontfiguren Stefan Charette meddelar till Direkt "då vi ser goda förutsättningar för ökat resultat via organisk tillväxt och förvärv".

På fredagens fortsatta agenda finns från USA industriproduktion (kl 14.15), preliminärt Michiganindex för (kl 15.00) och ledande indikatorer (Kl 15.00). Finansministrar och centralbankschefer inom G20 träffas i Baden-Baden. På svensk front ska finansminister Magdalena Andersson och biträdande finansminister Per Bolund presentera förslag om Riksbankens finansiella oberoende.

 
 
ANNONSER
Kommentera artikeln

Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

Villkor för kommentering

Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

Kommentarerna får inte innehålla:

 • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
 • Kommersiella budskap
 • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
 • Stötande kommentarer
 • Uppmaningar till brott
 • Hets mot folkgrupp
 • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
 • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
 • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

Om artikeln