Direkt till innehållet ?

Stigande inflation kan ge minusränta

Många tänker inte på kostnaden som äter upp pengar på sparkontot. I takt med att inflationen stiger minskar den sparpengarnas värde, vilket i praktiken leder till en minusränta på dina besparingar.

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

Se upp för minusränta som äter upp dina pengar på sparkontot i takt med att inflationen stiger.

Under februari nådde inflationen 2 procent för första gången 2 procent på sex år. Det många sparare inte tänker på när inflationen stiger är att se upp med sparkonton som har noll i ränta – har du det får du i praktiken minusränta på kontot.

I veckan kom riksbanken med beskedet att den underliggande inflationen nu nått riksbankens mål på två procent, jämfört med 1,6 procent i januari, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Trots den politiska oro som råder ser konjunkturutsikterna i omvärlden ut goda enligt riksbankschefen Stefan Ingves.
"Oaktat detta är vår bedömning att det kommer att råda goda tider i svensk ekonomi de närmaste åren", sade han.

Men det högre prisläget är inte goda nyheter för alla som sparar på sparkonton med noll i ränta. I dag finns 1,6 biljoner kronor på konton varav 1 biljon kronor hos storbankerna.
Has samtliga storbanker ges noll i rörlig ränta. Hos SEB är räntan noll även om du binder på ett år. Nordea ger en ränta på 0,15 procent för den som binder i ett år. Hos Handelsbanken är räntan på 0,05 procent som mest oavsett bindningstid, medan Swedbank ger 0,39 procent.

Så har du ditt sparande på något av dessa nollräntekonton så gäller det att se upp när inflationen stiger.  När inflationen stiger minskar den sparpengarnas värde. Ges ingen ränta så blir resultatet i praktiken minusränta på dina sparpengar. Det lär dröjas innan nollräntan försvinner från storbankernas sparkonton eftersom sparräntorna har en stark koppling till reporäntan. Riksbanken har inga planer på att höja reporäntan förrän tidigast nästa år.

Det finns sätt att komma runt att inflationen äter upp dina sparpengar. Det är flera nischbanker som i dag erbjuder en betydligt bättre sparränta än vad storbankerna gör.

Högst rörlig ränta hittar du hos Svea Ekonomi, på 1,05 procent. Men då medges inga fria uttag på ett år. Vill du ta ut pengar kan det bli dyrt. Uttagsavgiften är 0,75 procent av uttaget belopp, minst 300 kronor. En annan där du kan göra 12 fria uttag per år och få 0,95 procent ränta är hos BlueStep Bank. Alternativet för helt fria uttag är hos Avida Finans som ger en rörlig ränta på 0,9 procent.

Mer på detta område kan du läsa i dessa två krönikor:
Varför sparar vi?

Hur bör vi spara?

Källa: SvD Näringsliv

 
 
ANNONSER

Kommentarer

 1. hur länge får bonnfångarna hållas?2017-03-17 06.51

  http://wolfstreet.com/2017/03/16/inflation-eurozone-ecb-trapped-in-doom-loop/
  • Ludwig2017-03-17 10.24

   Notera att det är den *officiella* inflationen som närmar sig 2 % på årsbasis. Den officiella och den verkliga inflation är vilt skilda djur.
   • Gustav2017-03-17 10.27

    Du kan få 1 % ränta om du sätter in pengar på ett Mitt spar+ hos Santander Consumer Bank med fria uttag, förutsatt att du tolererar att eventuella uttag tar 30 dagar.

    Utöver det har de sparkontot "Mitt spar" med en ränta på 0,75 % och fria uttag utan uttagsfördröjning.
    • Gustaf2017-03-20 20.48

     Ludwig skriver. Den officiella och den verkliga inflationen är två vitt skilda djur. Så är det. En bra mätare är priset på dagens. Dagens kostar kring 100 kr. idag. Jämför bakåt några år och inte månadsvis. Ingen ekonomijournalist gör den kollen. Varför.
     Kommentera artikeln

     Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

     Villkor för kommentering

     Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

     Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

     Kommentarerna får inte innehålla:

     • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
     • Kommersiella budskap
     • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
     • Stötande kommentarer
     • Uppmaningar till brott
     • Hets mot folkgrupp
     • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
     • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
     • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

     Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.