Direkt till innehållet ?

Trump vill satsa på försvaret

President Donald Trump föreslår i sitt budgetförslag omfattande nedskärningar i den statliga verksamheten, men samtidigt stora satsningar i försvaret och för nationell säkerhet.

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

Det rapporterar Bloomberg News. Budgetförslaget läggs fram för kongressen på torsdagen.

En del av de kraftigaste nedskärningarna rör verksamhet och program som Donald Trump under en längre tid varit kritisk mot. Utrikesdepartementet skulle få se sina anslag minskade med 28 procent jämfört med nivån för 2018, och med minskade bidrag till internationellt bistånd.

Miljövårdsmyndigheten EPA skulle få se anslagen minskade med 30 procent.

Totalt skulle nio federala departement få se sina anslag minska med mellan 11 och 29 procent.

Andra program som skulle få minskade anslag är inom jordbruket, för ren energi och federala forskningsprojekt.

Försvarsdepartementet skulle samtidigt få ökade anslag med cirka 10 procent.

"Man ser neddragningar inom många myndigheter då han försöker att minska statens roll, öka effektiviteten och minska slöseriet och överlappande program. Om han talade om det under kampanjen, så finns det i budgeten", sade Mick Mulvaney, chef för Vita Husets budgetkontor OMB, till journalister.

Budgetförslaget kommer säkerligen att möta motstånd i kongressen, där många motsätter sig neddragningar i program som rör lokala favoriter.

Motståndet är stort inom Demokraterna, men även Republikaner som senatens majoritetsledare Mitch McConnell har ifrågasatt en del neddragningar redan innan budgeten nått kongressen.

Budgetförslaget, som innehåller en ökning av resurserna för försvaret som ska finansieras via andra besparingar, går i linje med Donald Trumps kampanj om "America First" och en minskad roll för staten.

"För att skapa säkerhet för amerikanerna så har vi gjort tuffa val som inte gjorts under en alltför lång tid. Men vi har också gjort de nödvändiga investeringarna som dröjt för länge", sade Donald Trump i ett uttalande.

Budgetförslaget, som är relativt avskalat, rör inte större frågor som skattesänkningar eller socialförsäkringarna, eller någon prognos om tillväxten. Detta väntas vara del av ett mer omfattande dokument i maj.

Den offentliga verksamheten löper just nu på en tillfällig budgetförlängning som löper ut den 28 april. Även om budgetförslaget minskar de diskretionära utgifterna med cirka 1 procent jämfört med budgetåret 2016 så ändrar det inte i grunden utsikterna för underskottet, som enligt kongressens budgetkontor CBO väntas uppgå till 487 miljarder dollar under budgetåret 2018.

 
 
ANNONSER

Kommentarer

 1. Dietmar Schwartz2017-03-16 17.59

  Tycker det låter förnuftigt att den nya regering i USA väljer att satsa mer pengar på försvar. Har man vistats en lite längre tid i Asien så ser man att det där finns länder som kräver förändring, och att i andra länder i området, så är förändring någonting ofrånkomligt och önskvärt. USA måste svara upp mot detta. Jag ser inte att detta med ökade försvarsanslag skulle vara någonting speciellt för den nya regeringen i USA - det är ett svar på en föränderlig Värld.
  • Dietmar Schwartz2017-03-16 20.51

   Sedan rent allmänt vad gäller försvar och säkerhetspolitik i en Värld av oberoende och självständiga stater - vill man vara på toppen (Herreman på Täppan) så skall man se till att först besegra sina ovänner, och sedan överlista sina vänner. I fallet USA - om man vill bena upp hur det går till - så ligger en stor del av lösningen i att USA är geografisk isolerat (vänligt sinnade Nationer i norr och i söder samt skyddad av två oceaner - Atlanten och Stilla Havet), och geografiskt ett till ytan stort land. Svårt att invadera, men rikt på naturtillgångar. USA är det mest geografisk isolerade landet av rang i Världen - mer isolerat än Kina (Kina har en tundra/öken i norr/väst, ocean i öster, djungler i söder).
   • Försvars förslag2017-03-17 06.16

    Bästa försvaret är att idka handel med omvärlden men då de bränt stålarna återstår tyvärr bara den klassiska lösningen för ett bankrutt land.

    Mest intressant blir det se när vår "elit" visar sin rätta natur min kollega tror blint på de är den "snälla" sorten jag är mer inne på att de är samma kålsupare som i övriga världen.

    Prova sluta mata en tam gullig tiger så kommer den snart på att den är en jägare av rang precis som sina vilda fränder.
    Kommentera artikeln

    Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

    Villkor för kommentering

    Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

    Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

    Kommentarerna får inte innehålla:

    • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
    • Kommersiella budskap
    • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
    • Stötande kommentarer
    • Uppmaningar till brott
    • Hets mot folkgrupp
    • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
    • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
    • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

    Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

    Om artikeln