Direkt till innehållet ?

Gösta Carlberg:
Investera för framtiden

Så är det nytt år och dags att börja tänka i nya banor – eller? Jag har alltid förundrats över varför datumskiftet vid nyår nödvändigvis skulle betyda något över huvud taget. Stockholmsbörsen har förvisso stigit med 20 procent sedan slutet av september, men i allt väsentligt är det fortfarande samma gamla skuldkris som förstör stämningen bland världens investerare.

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

Trots detta kommer börsföretagen att presentera bra årsbokslut för 2011, och knappast heller första kvartalet 2012 blir någon mardröm resultatmässigt. Aktiemarknaden må ”hicka till” när ”verkligheten” börjar få större genomslag i börsbolagens rapporter, särskilt efter den senaste tidens uppgång.

Fast för egen del känns det rätt oväsentligt om börsen vänder uppåt i år eller senare. Listorna är fulla med företag som går lysande och som ger en fantastisk utdelning även utan kursutveckling. Jag känner mig nästan tjatig, men var får du 5–6 procents direktavkastning och därtill över tid en kursuppgång utan en massa onödiga avgifter? Svaret är: Ingen annanstans än på börsen!

Det är rätt tråkigt att lyssna till alla som ständigt påpekar att börsindex stått still under tio års tid. Men hallå – då tar ni inte hänsyn till att Ericsson utgjorde närmare 40 procent av börsindex när IT-bubblan sprack! Alla som haft en vettig riskspridning och sparat regelbundet har tjänat pengar på börsen – trots en bedrövlig kursutveckling under det senaste decenniet.

För den som hellre vill ”vänta ut stormen” på marknaden och kan tänka sig att missa en del av en kommande uppgång, för uppgången kommer tids nog, finns utmärkta alternativ till bankboken. På sidan 62 (i Aktiespararen nr 1) kan du läsa om fonder som investerar i företagsobligationer, ett slags mellanting mellan aktier och obligationer. Härigenom kan du ta del av en högre avkastning än bankboken men till lägre risk än på aktiemarknaden.

Tror du på fortsatt kris och låga räntor och gillar fastigheter? Titta då på sidan 54 (i Aktiespararen nr 1) i för våra förslag på bra fastighetsfonder. Huruvida just du bör investera i dylika fonder beror förstås bland annat på din riskprofil och placeringshorisont, och här känner du dig själv bäst. Men som läsare kan du vara säker på att Aktiespararen alltid förser dig med olika investeringsalternativ. Vårt mål är din rikedom, och då är resultatet av dina investeringar viktigt för oss. Nu fortsätter vi att investera för framtiden. God fortsättning!  

 
 
ANNONSER

Kommentarer

 1. NRG2012-01-15 15.16

  Kanske aktiemarknaden försvinner om några år?

  Åtminstone anspelar denna 3 minuters videon på det och visst har han en poäng att det är billigt för de stora bolagen låna pengar köpa sina egna aktier som returnerar mer.
  http://www.moneyshow.com/video/VideoNetwork/100/7659/Will-the-Stock-Market-Be-Gone-in-5-Years?/
  • NRG2012-01-15 20.12

   Då jag i annat ärende letade historiska priser på guld i sek hittade jag denne sidan med lite rolig historik(inte bara guld och pengar ;) ) för den intresserade.

   http://www.historia.se/

   Om artikeln

   januari

   Fler artiklar av författaren

   Alla Artiklar

   Mer ur Aktiespararen nr 1, 2012

   Alla Artiklar