Direkt till innehållet ?

Viss skuld är bara bra

Fler än 400 000 tusen svenskar, eller cirka 4,5 procent av vår befolkning, har skulder hos Kronofogden. Av detta skäl vill regeringens EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) tillsätta en utredning som ska föreslå åtgärder. Detta är bra i sak, men vad som aldrig talas om är att det finns massor av människor som faktiskt har en alltför låg skuldsättning. Enligt Finansinspektionen hade medelsvensken 2011 en skuldsättningsgrad på knappt 70 procent av sin bostads värde.

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

Detta är högt, säger somliga, men faktum är att svenskarna enligt SCB förra året spenderade endast 6,3 procent av sina inkomster efter skatt på ränteutgifter. Motsvarande tal 1993 var 11,3 procent. Tror någon på 7–8 procent i låneränta de närmaste åren? Jag skulle inte tro det.

Vad menar jag då med ”alltför låg” skuldsättning? Förre stats-ministern Göran Perssons devis om att ”den som är satt i skuld är inte fri” gäller förstås i så måtto att man är beroende av banken. Fast på individnivå handlar det mer om att man försäkrar sig om förutsättningarna för att kunna klara sina löpande betalningar.

Men att svenskar lånar rekordsummor på sina bostäder ”kan äventyra stabiliteten” i det finansiella systemet, säger någon. Trams, säger jag, åtminstone i Sveriges fall. Bankerna har aldrig förlorat pengar på bostäder till privatpersoner i Sverige, inte ens under 1990-talskrisen, och kommer inte att göra det nu heller.

Min poäng är att 100 000-tals svenskar har i det närmaste obelånade fastigheter. Men varför är det så dåligt? Det är väl tryggt att man kan äga sitt boende? frågar vän av ordning. Absolut – så är det. Från en strikt placer-ingshorisont är det dock fel att ha en obelånad villa utan att äga andra tillgångsslag, särskilt om man inte är skeptisk till bostadsmarknaden. Så passa på att exempelvis köpa aktier i realtillgångar som skog och elbolag, som ger runt 6 procent per år i utdelning.

Du kan låna för runt hälften av denna utdelning. Detta är inte osunt, utan sund riskspridning. Förutom drygt 2 procent i årlig nettoränta tillkommer kursutvecklingen över tid. Aktiespararnas gyllene regler talar om försiktighet med belåning. Denna inriktning delar jag helt, men att vara helt utan lån är inte ett optimalt sätt att spara för framtiden. Det svenska uttrycket ”lagom är bäst” gäller också skuldsättning. 

Gösta Carlberg
Chefredaktör Aktiespararen

 
 
ANNONSER

Kommentarer

 1. Optimera2012-05-03 15.24

  Nu är det inte alla som kan låna på sin bostad. Vet inte om jag tillhör undantaget, men vårat hus är betalt och väldet ligger på ca 400 000 kr i centrum i ett mindre samhälle. Eftersom vi lever under vad socialbidrags normen är, när det gäller intäkter på lönesidan, så får vi inte ta något bolån av banken om vi vill det. Årsinkomstern 2 vuxna ligger på 200 000, då vi endast har tillfälligga jobb hela tiden. Plus tre stycken barn. Nej vi dricker inte eller röker, lever osunt etc. Om huset inte hade varit betalt så vet jag inte hur det hade gott. Jag föredrar ett betalt hus, det har räddat våran ekonomi så många gånger. Pengar som blir över en månad brukar vi sätta in till nästa månad eftersom man aldrig vet hur länge man har jobb. Bara 25 år kvar till pension ^^
  • Konstigt2012-05-04 14.18

   Det här var det värsta jag hört! Belåna sitt nyss obelånade hus för att bekosta riskabla aktieköp? Aktier eller aktieutdelning är ingen säker investering, men att man får betala ränta på lånet - det är säkert!

   Nej se till att betala av bolånen först, då får du garanterat billigare boendekostnad. Har du därefter pengar över - då kan du spela på aktiemarknaden.
   • Sparare2012-05-06 08.35

    Eftersom det kapitalistiska systemet bygger på inflation är det extremt oekonomiskt att inte låna. Det viktiga är att man lånar till sådant som minst följer inflationen i värde som aktier och fastigheter.

    Tack Gösta Carlberg för att du vågar ta upp ett så pass kontroversiellt ämne. Alltför många är för fega med belåning, särskilt i ung ålder då en viss hävstång är av enorm betydelse.
    • Henrik2012-05-09 19.49

     Där försvann en hel del av mitt förtroende för Aktiespararna. Tyvärr. jag tycker citatet "...på individnivå handlar det mer om att man försäkrar sig om förutsättningarna för att kunna klara sina löpande betalningar" ganska väl sammanfattar den snedvridna syn på skuldsättning som etablerat sig det senaste decenniet. Bara man kan klara räntan behöver man inte amortera skulden. Men glöm aldrig - priser på bostäder, aktier mm kan gå ned och de kan göra det kraftigt. Skulder består.
     • Daniel2012-05-30 11.09

      Håller med Gösta, Och då är jag ändå av den försiktiga typen som ej satt in mkt i aktie- och fondmarknaden. Men särskilt när boräntan håller sig låg, varför då inte ta lån och investera i annat? Om du är orolig för avkastningen, låna då ut till företag med s k räntebevis eller annan sparform du känner dig trygg med.
      • Att: behöver du ett lån för att betala din avd alla berörda Clint bör lämna sin ansökan till vårt företag e-post via excelservices.managementonline@gmail.com2012-09-11 14.29

       Att: behöver du ett lån för att betala din avd alla berörda Clint
       bör lämna sin ansökan till vårt företag e-post via
       excelservices.managementonline@gmail.com


       lån för att erbjuda