Direkt till innehållet ?

Fallhöjden stiger i takt med börsen

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer
Denna krönika framgår ur Aktiespararen nummer 2 2016

Varje dag levererar den twittrande presidenten Donald Trump nyheter som skapar rubriker över hela världen. Men de stora nyheterna sker i det dolda och en sådan är att börserna har börjat visa ett nytt handelsmönster.

Det började redan med Brexit. Marknaderna har vant sig vid att det är centralbankerna som styr kurserna. Men Brexit innebar en kalldusch för Storbritannien där folket sa nej till politikerna och finanseliten. Sedan dess styrs börsen i London av politiska utspel och händelser. När Brexit blir allt mer verkligt så faller pundet och när Brexit blir mindre troligt, stiger pundet igen. Finansaktier och fastighetsaktier i England följer samma mönster vilket, som ringar på vattnet, påverkar övriga aktier.

Centralbankerna var förr i tiden tråkiga institutioner som hade som uppgift att skyffla runt sedlar och mynt mellan bankerna, garantera det finansiella systemet och justera räntan i landet så att inflationen ska hållas nere.

Med början under Alan Greenspan har Fed i USA börjat driva penningpolitik som allt mer påverkar konjunkturen. Och när Lehman Brothers och finanskrisen slog till 2008–2009 så var centralbankerna i Kina, England och USA väldigt aktiva för att kick-starta ekonomin igen, i form av hjärtchocker med likviditet. Det var en taktik som lyckades och centralbankerna har därefter styrt finansmarknaderna. Vi i marknaden har slaviskt följt och försökt tolka varje uttalande från dem och ridit på den uppgångsvåg de skapat när de öst ut likviditet i marknaden.

Men centralbankerna har blivit mer försiktiga och öppet sagt att det nu är dags för politikerna att ta över ansvaret för att stödja världsekonomin med hjälp av finanspolitiska stimulanser. Infrastrukturen i form av vägar, järnvägar, vatten och avlopp är eftersatt i stora delar av världen så behoven är stora. Men eftersom medlen är små kommer staterna att behöva öka skuldsättningen ytterligare.

Donald Trumps löften om stora investeringar i infrastruktur lyfter nu världens börser och han följer egentligen bara den väg som redan utstakats av centralbankerna. Hans drag kommer säkert kopieras av andra länder och det blir allt mer politikernas utspel som kommer i fokus. Men det finns ett problem här. Dagens politiker lyfts allt mer fram av en våg av populism vilket också innebär att de politiker som väljs har allt mindre politisk skolning och erfarenhet, vilket innebär allt fler försöksballonger som kommer brista och sämre krishantering när kriserna väl kommer.

Donald Trump har även avfyrat en missil mot Fed. Via ett brev skrivet av Patrick McHenry, vice ordförande i kongressens finanskommitté, kräver Trump att Fed ska bli mer passiv, åtminstone till dess att Vita Huset utsett ledamöter i Fed som bättre följer Donald Trumps politik. Brevet är häpnadsväckande ur flera aspekter. Men den viktigaste är att Trump i praktiken försöker stoppa den typ av snabba, kraftfulla ingrepp som Fed gjorde efter Lehmankraschen. Det skapar större nedsida vid nästa börsfrossa – en frossa som lätt kan övergå i krasch när det visar sig att dagens skyddsnät inte längre existerar.

Ur ett börsperspektiv är det viktigt att fortsätta följa hur Trumps investeringsplaner fortskrider. Börsen går upp då dessa kommer att stimulera ekonomin. Men räntemarknaden är känslig. Om räntehandlarna får för sig att till exempel muren mot Mexiko ska betalas genom att trycka ut nya obligationer i marknaden, kommer räntorna att stiga. Går den amerikanska 10-åringen upp från dagens 2,5 procent till 3 procent kommer det att börja hämma ekonomin och därmed kyla av börsen. Normalt sett hade Fed plockat upp överutbudet, men nu när Trump gått på krigsstigen även mot Fed så är detta inte längre givet.

Sammantaget innebär detta en fortsatt stigande börs, men också allt större nervositet och fallhöjd …

Anders Elgemyr

 
 
ANNONSER

Kommentarer

 1. Mikael2017-03-18 09.51

  Federal Reserve har alltid försökt hjälpa den sittande administrationen, trots allt prat om oberoende. Personligen tycker jag att det är rimligt. En helt oberoende centralbank helt frikopplad från de demokratiskt valda är mycket farligt. Sen är det ju så att det är presidenten som utser nya ledamöter till banken, så indirekt har han makten ändå. Om man nu verkligen förespråkar en "oberoende" riksbank, så bör man avskeda samtliga ledamöter och lägga hela alltet på en datoralgoritm. Det finns något som heter Taylor Rule till exempel som kan användas för att bestämma den optimala räntan. Vad gäller så kallade QE är jag helt emot det och det borde aldrig ha tillåtits. I den svenska riksbankslagen står det ex. att de inte får köpa statspapper, tyvärr väljer riksbanken att bortse från lagstiftarens intentioner och köper ändå statspapper, men på andrahandsmarknaden, något som får samma effekt. Att riksdagen har valt att inte täppa till detta hål i lagen visar att de är mycket bekväma med att riksbanken gör jobbet åt dem genom att inflatera bort värdet på våra pengar med starkt negativa realräntor. Det borde för övrigt också stå i riksbankslagen: att negativa realräntor inte är tillåtna.
  • Dysterquist2017-03-18 10.08

   Någon gång måste QE reverseras och marknaden återta dessa papper. Gigantiska belopp. Med låg arbetslöshet i USA och Tyskland och brist på kvalificerad arbetskraft på fler ställen borde inflationen börja gå upp i vart fall till 2-3%. Med ett riskpåslag på 2 ger det utlåningsräntor som PIGS m fl och 400.000 hårt skuldsatta svenska hushåll inte klarar och för Riksbanken m fl blir det dyrt. Inflatera bort skulde?. Det har USA gjort förr!
   • Sverige i världen2017-03-18 11.34

    Intressant att all kritik i Sverige- främst i statsmedia - grundas med påståenden om negativa jämförelser från USA. En objektiv bild är att den nationen tog världen ur WW2 samt dragit upp världens välstånd med FOU, demokrati och starkt näringsliv, samt löst de senaste politiskt skapade finansiella kriserna sedan år 2000.

    Hur vore det att svenska politiker började ta ansvar för ekonomin och landets utveckling samt säkerhet, och att jämförelser gjordes med Ryssland, så folket tydligt kunde se vad detta system skulle innebära.
    • Världen2017-03-18 11.56

     Tycker inte det är konstigt påpeka för hjärntvättade vilket bonnfångeri amerikansk ekonomi är, allt privatiseringssvammel och all låtsad frihet är endast en fantasi och inget annat.

     Att sovjet inte fungerade vet de flesta redan och här talar vi om någo som fanns mindre än 100 år att jämföra med den fiarade idiotin vi kört oss blodiga på under tusentals år utan att ta oss framåt mer än materiellt som vi dessutom kritat oss till.
     • himla2017-03-18 13.22

      JA du signatur Värden, jag förstår att det är så du känner det när Sovjet utöver blodfyllt skräckregemente inte heller lyckades med att skapa västligt materiellt välstånd. Men att kalla det system som skapat vårt välstånd för privatiseringssvammel får du nog förklara bättre än genom att benämna oss läsare som hjärntvättade
      • Pkoo2017-03-18 13.36

       Kan faktiskt inte se att det var fel med QE! Var hade Japan varit om de inte hade monetizerat stora delar av sina skulder? Var hade EU varit om inte Draghi fått ta över ECB? USA kom ut ur krisen 2008 mycket fortare och bättre än EU där Tyskland kämpat emot och tjänat på en politik mer anpassad till nordeuropeiska förhållanden än sydeuropeiska, där bl a Grekland och Italien har stora problem. Det finns de som drömmer om guldmyntfot, för mig är det att söka att man inte begriper något om hur ett modernt land eller finanssystem fungerar.
       • Skapa pengar2017-03-18 14.32

        Genom QE och nya banklån så skapas ju hela tiden en massa nya pengar som kan användas. Framförallt USA, Japan och Storbritanien har ju använt sig av detta och det har stimulerat dessa länders ekonomier. Tyskland har också dragit nytta av detta då man kan exportera till framförallt USA & Storbritannien samtidigt som man kunnat slå ut konkurrens från andra EU länder genom att hålla sin egen arbetskraft på svältdiet.
        • CAN2017-03-18 15.05

         Vårt ekonomiska system är oerhört slösaktigt med människor och material. Ta emot eller göra billig arbetslös samt köpa, köpa, köpa och släng.
         Med tanke på välfärd, kan vårt system ge oss mer än planhushållning? Tror inte det.
         • CAN2017-03-18 15.05

          Vårt ekonomiska system är oerhört slösaktigt med människor och material. Ta emot eller göra billig arbetslös samt köpa, köpa, köpa och släng.
          Med tanke på välfärd, kan vårt system ge oss mer än planhushållning? Tror inte det.
          • CAN2017-03-18 15.05

           Vårt ekonomiska system är oerhört slösaktigt med människor och material. Ta emot eller göra billig arbetslös samt köpa, köpa, köpa och släng.
           Med tanke på välfärd, kan vårt system ge oss mer än planhushållning? Tror inte det.
           • L82017-03-18 17.21

            Vad händer när man slutar med QE?
            Vad händer när penningflödet börjar gå i andra riktningen?
            Kommer vi att få 15% ränta som på 80-talet?
            Vad händer då?
            • G-borgaren2017-03-18 18.07

             Re.: himla, 2017-03-18 13.22. Läs på västerländsk historia först innan du kommenterar "det system som skapat vårt välstånd". USA byggdes på slavarbete och till dags dato plundring av svagare länders naturresurser med eller utan militär våld, "Stor Britannien" (som nu är UK eller "Little Britain") koloniserade halva världen ödelade deras ekonomier och plundrade dess naturresurser, Spanien och Portugal plundrade länderna i Sydamerika på guld och naturresurser.
             • G-borgaren2017-03-18 18.07

              Re.: himla, 2017-03-18 13.22. Läs på västerländsk historia först innan du kommenterar "det system som skapat vårt välstånd". USA byggdes på slavarbete och till dags dato plundring av svagare länders naturresurser med eller utan militär våld, "Stor Britannien" (som nu är UK eller "Little Britain") koloniserade halva världen ödelade deras ekonomier och plundrade dess naturresurser, Spanien och Portugal plundrade länderna i Sydamerika på guld och naturresurser.
              • Bra Trick2017-03-19 06.45

               Hur USA hanterar sina krediter skulder förtjänar beröm och förmodligen kommer metoden användas i större delen av världen.

               Belgien är en storköpare(anonymt) av Amerikanska skuldsedlar som andra länder säljer, dessa köps med nyprintade rykande färska dollars ha ha ha tänk er så bra bara trycka upp något valutaliknande utan världen lösa sina skulder med!!
               Kanske något för programmet skuldfällan lära ut?
               • himla2017-03-19 12.05

                RE G-borgaren
                Du får väl ta dig fram i historeboken och läsa på om de senaste hundra åren också se utvecklingen i BNP. Om du läser lite geografi också så får du nog reda på att Scandinavien också tillhör västvärlden.
                Att det grymma slaveriet är huvudorsak till USA:s rikedom kan du väl visa med lite siffror.
                • Historien2017-03-19 14.21

                 Himla kanske borde läsa lite om IMF låna till utländska länder med motköp som garanti innan han tror vi på något annat sätt än via mjölkning dränerat omvärlden på stålar för att bygga vår egen välfärd. Det handlade aldrig om allmosor eller någon önskan hjälpa utsatta länder utan om att sno deras naturtillgångar för en spottstyver fängsla dem i en skuldfälla(undertecknade av en korrupt elit) de aldrig kan ta sig ur.

                 Nu slår beteendet tillbaka med full kraft mot oss i väst, visa nu prov på förträffligheten som vi byggt vårt välstånd med!!
                 • himla2017-03-19 20.00

                  RE Historien
                  Vårt kapitalistiska system som fördelar resurser till de områden där de gör bäst nytta/avkastning är den generella har innovativt tog till vara på våra naturresurser, och anammade och anpassade sig till modern teknik.
                  Du kan väl ange vilka motköp? via IMF som du åberopar har gått till oss.
                  • himla2017-03-19 20.36

                   RE Historien
                   Vårt kapitalistiska system som fördelar resurser till de områden där de gör bäst nytta/avkastning är den generella orsaken till vårt välstånd .Dessutom var det i grundenen strävsam bondebefolkning som innovativt tog till vara på våra naturresurser, och anammade och anpassade sig till modern teknik.
                   Du kan väl ange vilka motköp? via IMF som du åberopar har gått till oss.
                   Återbetalning av lån skall den som tar det tro sig kunna göra i annat fall är set likvärdigt med stöld. Om du inte anser att lån är en hjälp varför då ta ett?
                   Kommentera artikeln

                   Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

                   Villkor för kommentering

                   Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

                   Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

                   Kommentarerna får inte innehålla:

                   • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
                   • Kommersiella budskap
                   • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
                   • Stötande kommentarer
                   • Uppmaningar till brott
                   • Hets mot folkgrupp
                   • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
                   • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
                   • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

                   Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

                   Om artikeln

                   Ledare och krönikor