Direkt till innehållet ?

När det otänkbara ändå inträffar …

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

Detta framgår ur en artikel i Aktiespararen nummer 12 2016.

Ett bra sätt att mentalt överleva i en föränderlig värld är att tänka i värsta tänkbara-scenarion. Då drabbas man som aktiesparare inte av panik utan kan dra nytta av kaoset.

Ett sådant mentalt omöjligt scenario är att Putins Ryssland angriper Baltikum och även Gotland. Det är alldeles för lätt att svepa bort denna bild med att ”det kan Putin inte göra, för det skulle skada Rysslands anseende” etcetera. Sett från Putins horisont har Nato alltmer trängt in Ryssland i ett hörn och Ryssland skulle gärna se att man militärt kontrollerade Östersjön precis på samma sätt som konfiskeringen av Krim gav Ryssland kontroll över Svarta Havet.

Låt oss för en stund bortse från om det omöjliga är möjligt eller inte, för att i stället se vad som skulle hända på börserna om Ryssland intog Baltikum!

Taktiken skulle vara densamma i Baltikum som för Krim. Den ryska mi­noriteten skulle aktiveras, nätet skulle svämma över av historier om att minoriteten var utsatt för angrepp och anonym rysk militär skulle gå in i landet för att ”stabilisera läget”.

Denna gång har Putin ett trumfkort på sin hand. Donald Trump är en tydlig Rysslandsvän och är dessutom kritisk mot Nato. Trump har tydligt sagt att USA inte kan fortsätta subventionera Europas försvar.

Klockan fem den 20 januari 2017 kommer Donald Trump att svära presidenteden. Det optimalt bästa tillfället för Putin att angripa Baltikum vore ett par veckor efter detta datum. Då har Obamas stab lämnat Vita Huset, men Trump har inte fått ordning på sin egen regering och beslutslinjerna är nya och oprövade.

Ett samtal från Putin till Trump direkt innan angreppet kan skapa den förvirring som Putin behöver för att enklast möjligt ta över ett eller flera baltiska länder.

Vill han ha full kontroll på Östersjön intar han Gotland i samma svep.

Stockholmsbörsen kommer att rasa mer än de flesta börser, men det finns ju gott om svenska bolag som inte påverkas alls av att Baltikum, eller ens Gotland, blir ryskt.

När Ryssland intog Krim rasade börserna globalt i sju handelsdagar, men vände därefter upp i en V-formation så att hela nedgången var bortsopad efter ytterligare sju handelsdagar. Så snart som marknaden insåg att spridningsriskerna till en storkonflikt var begränsade så återtogs all förlorad mark.

Huvudscenariot är att börsutvecklingen blir densamma denna gång. Europa är inte mentalt förberett för en väpnad konflikt med Ryssland ännu, så svaret lär bli detsamma som förra gången, det vill säga en flod av ord och spridda ekonomiska sanktioner.

Två bolag som kommer att drabbas extra hårt är Swedbank och SEB, som båda har byggt kontorsnät i Baltikum. Swedbank har omkring 20 procent av både sin privat- och företagsinlåning från Baltikum. SEB:s exponering mot Baltikum är lägre med strax under 10 procent mätt på omsättning.

Försvarskoncernen SAAB är ett bra val i denna miljö, där allt fler i Sverige talar för ökade försvarsanslag. Visserligen har 2016 varit en svår jämförelse mot de rekordbeställningar på JAS Gripen som lämnades av Brasilien 2015, men det har övergått i mindre orders och orderstocken ser fortfarande fantastiskt stark ut inför de närmaste åren.

Fram­förallt är den medellånga utsikten god, där Nato vill att enskilda medlemsländer spenderar 2 procent av årlig BNP i militära utgifter. Tillkommer tillväxt i Asien, där flera regionala stormakter som Iran, Saudiarabien, Turkiet, Indien, Kina och Japan med flera rustar för fullt.

Saab är inte bara leverantör av flygplan till Sydafrika, Brasilien och andra liknande länder utan tillverkar även sensorer till flygburna övervakningssystem, eldledning­ssystem, kartritning och luftvärn.

Så den cyniska slutsatsen är att även i den värsta krisen finns det aktier att plocka.

Anders Elgemyr

 
 
ANNONSER

Kommentarer

 1. enji2016-12-31 10.45

  Fantasirikt :)
  • Oe2016-12-31 11.11

   Vilket sanslost svammel
   • Thomas2016-12-31 12.12

    Värsta scenariot vore nog att Putin gjorde precis som du antyder. Det är inte Trump som bestämmer om eller när NATO uppfyller sina löften... Vi skulle alltså ha ett fullskaligt krig inom timmar efter ett ryskt gränsöverskridande. För börserna skulle det ta många år att hämta sig och frågan är om vi ens skulle få uppleva det.
    • Håkan Andersson2016-12-31 12.27

     Jag har redan förutsett detta "worst case" scenario och planerat hälften av mina aktier i USA, just pga detta. Det har gått bra tack vare dollarn hittills också och jag räknar med fortsatt stark dollar.

     Jag håller dock inte med om att SAAB är ett bra aktieval i detta scenario. Militära aktioner mot SAAB:s anläggningar i Sverige är nog att räkna med om ryssarna tar Gotland.

     Jag har också ställt en fråga till Avanza om vad som händer med min depå hos Avanza om ryssarna förstör Avanzas kontor i Sverige, men jag fick ungefär det svar jag väntade mig, Öhhh vet inte riktigt... Kan jag ens sälja mina Amerikanska aktier när jag är på plats i Florida? Kanske läge att byta till utländsk bank som förvaltar mina aktier också?
     • Jan V Bergqvist2016-12-31 13.36

      Det beskrivna "mentalt omöjliga scenariot" är tyvärr påtagligt realistiskt. Efter Putins annektering av Georgien, Krim, och pågående strider i östra Ukraina (Donetsk), vilket omvärlden endast bemött med sanktioner, har han snarast uppmuntrats att fortsätta.
      Putin har sagt att Sovjetunionens fall och förlusten av de forna öststaterna som Stalin tog med våld, var en katastrof för Ryssland. Han vill nog gärna se sig själv som den som återger Rysslands dess stormaktsposition under kalla kriget. Putin kan endast hejdas med kallt stål. Eftergifter och acceptans betraktar han som svaghet och godkännande av att han kan gå vidare.

      Att som Håkan Andersson planera för detta "worst case", visar på en efterföljansvärd handlingskraft i en osäker värld. Frågan om våra aktier ligger säkra i svenska banker eller om det är dags att flytta över till en utländsk bank är också berättigad.
      • Stefan2016-12-31 13.38

       Mer politiskt svammel än försök till analys.
       • Gäsp2016-12-31 14.38

        Natojugend har visst tullat på nyttårsdrickat redan, det går nog fortfarande hitta artiklar från vad som egentligen hände i georgien, krim osv men ni får nog skynda er för nordkorea och ddr som ni gillar hänvisa till är visst där vi själva är numera http://www.zerohedge.com/news/2016-12-30/italy-urges-europe-begin-censoring-free-speech-internet
        På den positiva sidan ser jag att alla som undrat hur de kunde vara så korkade i ddr mm behöver bara gå till närmsta spegel .

        Gott nyttår
        • Monastir2016-12-31 15.43

         Putin kommer aldrig att angripa gotland. Kinas fastighets bobla får tillfälligt spricka. SD och M växer medan KD och L tappar. Gott slut och Gott nytt år
         • PF2016-12-31 15.50

          Ryssland är inget hot mot Sverige utan ett grannland som vi bör samarbeta med istället för att agitera för sanktioner. Väldigt mycket av anklagelserna mot Ryssland bygger på hycklerier, elaka vinklingar och USA:s maktsträvanden. Vilken intelligent människa som helst med lite känsla för humanitet och äkta demokrati kan väl inse omöjligheten i att Krim mot krimbornas tydliga vilja skulle lämnas över till Ukraina. Det är hyckleri att påstå att det skulle vara unikt att gränser ändras. När Ryssland deltar i krig i Syrien och hundratals civila dödas ropar massmedia, politiker och organisationer i Väst om sanktioner och bestraffningar, när USA m.fl. deltar i krig med resultatet att Irak, Afghanistan, Libyen och Syrien ödeläggs och hundratusentals civila dör är det tydligen OK för våra politiker och massmedia. Hoppet är att den nya regeringen i USA kan styra bort från hycklerimiljön till förnuftsmiljön och att bl.a. sanktionerna mot Ryssland upphör.
          • UL2016-12-31 16.49

           Vill delvis ge mitt stöd till PF och hans tolkning. Mycket kan läras av att alla gränser är fiktiva och fungerar bara som hållpunkter i historieböcker - i bästa fall som triangelpunkter för att skapa sig en bild av det förgångna. Just nu bor jag i Centraleuropa och har lärt mig att det var inte lite som Världen stod inför år 1914. För det är där det börjar. Hela historien var någonting som man skulle bli tvungen att ändra på; dess förlopp måste gå på ett annat sätt om det västerländska skulle överleva. Inte undra på att 1900-talet var så blodigt - det blodigaste i mänsklighetens historia. Men jag skulle ändå vilja inflika en personlig reflektion. Det mesta av allt detta lyckades Sverige undgå - landet var neutralt i båda de Världskrigen. Det är både en förbannelse och en välsignelse - men hur man än ser på det ett förtret. Om man är svensk vill säga...
           • Fingal Östbom2016-12-31 17.05

            Det är som om Vladimir Putin står för hjärnan i Historien och den demokratiska administrationen i USA står för hjärtat. För alla andra är det väl en fråga om överlevnad.
            • Vinga fyr2016-12-31 21.51

             Att Aktiespararen har "krigshetsare" bland sina skribenter är en stor skam!
             • kritisk2017-01-01 10.46

              Det är ju krigspropaganda du skriver. Vart vill du komma med detta inlägg? Här vill man läsa om börsen inte dina konspirations teorier om krig. Tack
              • JF2017-01-01 11.16

               Surfade in på sidan för att jag var lite sugen på att återkomma som medlem och prenumerant efter ett par års frånvaro. Var sugen på lite bra finansiell analys och fördjupning på aktiesidan. Så dyker den här artikel upp...?! Sorry, men jag avstår!
               • Engelbrekt Larsson2017-01-01 14.17

                Om jag minns rätt har Donald Trump sagt att den 20 januari är bästa datum för Putin att ta över Baltikum.
                • Neville Chamberlain:s osalige ande .2017-01-01 21.07

                 " Pease in our time " Godtrogna figurer har alltid funnits , precis som idag. När Vk1 slutade , skrotade man nästan allt vårt försvar, för det skulle ju aldrig mer bli krig . Det dröjde 20 år , sen var det rajtan tajtan igen . Efter Vk2 tog det dubbelt så lång tid så rasade sovjetslaveriet ihop och då trodde de godtrogna att nu var allt frid och fröjd så då raserade man sen nästan allt av Sveriges försvar . Då dök det upp en ny liten Hitler , Putin eller som han kallas Putler, så nu står vi här igen med byxorna nerdragna . Tur att vi nu har NATO att få hjälp av ,för neutralitet har ju bara varit en myt . Aktier , ja de kommer nog säkert att gå lika bra som de gjorde under Vk2.
                 • Knallpulver2017-01-02 07.24

                  Ett svenskt försvars primära funktion är att skydda brasset mot egna pöbeln bara fånigt inbilla sig vi kan på något sätt stå emot andra yttre fiender än t ex andorra, grönland, luxenburg etc. Gjorde lumpen ganska nära peak svenskt försvar dvs när det gäller mannar och materiel och då handlade det om att vi möjligen kunde sprattla emot några få dagar för de viktigaste strategiska ställena skulle ryka redan i första svepet.

                  Handel och annat utbyte är det enda som står emot krigshandlingar varför envisas fortsätta slänga pengar i sjön på ett försvar som är riktat mot egna befolkningen?
                  • Guldmusse2017-01-02 09.42

                   Tycker att Sverige ska jobba mer för att utöka/inleda samarbete utbyte med Ryssland, studenter ,företag, turism,arbetskraft . Det är bättre än att gödsla pengar på försvaret.

                   • Hållhaken2017-01-02 17.12

                    Om nu Putin har varit inne och hackat en den ene än den andre i det stora landet i väster, så är det väl inte helt otroligt att samme herr Putin har en hel del hållhakar på USAs nye president. Detta kan bli långt allvarligare än det vi sett hittills.
                    Vad gäller artikeln är den helt obegriplig, ska man planera sin aktieportfölj utifrån att Ryssland intar Gotland, dvs ett fullskalekrig i Östernsjön. Då är det bara sälj, sälj och sälj som gäller
                    • HJ2017-01-02 18.53

                     Många ryska nättroll i kommentatorsfältet, suck
                     • Krim - Donetsk2017-01-02 20.04

                      Putlers ryssvänliga drägg syns även här !
                      • Engelbrekt Larsson2017-01-02 20.14

                       Donald Trumps hustru Melania kommer att bli USAs första dam den 20 januari. I vår tid är vi helt öppna med att kvinnorna i familjen kan ha stort inflytande. Melania föddes i Jugoslavien som då var anslutet till Sovjet. Hon pratar även serbokratiska. Man bör därmed fråga sig vilken känsla hon har för ryska intressen.
                       Kommentera artikeln

                       Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

                       Villkor för kommentering

                       Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

                       Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

                       Kommentarerna får inte innehålla:

                       • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
                       • Kommersiella budskap
                       • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
                       • Stötande kommentarer
                       • Uppmaningar till brott
                       • Hets mot folkgrupp
                       • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
                       • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
                       • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

                       Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

                       Om artikeln

                       Mer ur Aktiespararen nr 12 2016

                       Alla Artiklar