Direkt till innehållet ?

Så slår skatten mot utlandssvenskar

Tonvikten i vårbudgeten ligger på skattesänkningar för pensionärer. Men för de som vill gå i pension tidigt eller flytta utomlands blir det inte lika roligt.

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

Den stora grejen för privatpersoner i regeringens vårbudget är förslaget att sänka skatten för pensionärer. Det gäller 70 procent av de som är 65 år eller äldre, omkring 1,4 miljoner personer. Skatten sänks mest den som har en pension på runt 14 000 kronor, vilket är nivån för den kvinnliga medianpensionären.

– Det är positivt att man tar ett steg till. Däremot är vi inte nöjda förrän den orättvisa skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare helt är borta. Vi har drivit den här frågan i tio års tid, säger Christina Tallberg, förbundsordförande för Sveriges största pensionärsorganisation, PRO.

Får fler konsekvenser

Vårbudgeten får dock fler konsekvenser för pensionärerna.

– Förslaget innebär att det blir väldigt stor skillnad på att ta ut pension före 65 års ålder och efter, säger tidningen Aktiespararens pensionsexpert Kristina Kamp, till vardags pensionsekonom på Minpension.

Dessutom vill regeringen höja skatten för svenskar bosatta utomlands, enligt ett tidigare presenterat förslag. Från och med den 1 januari 2018 ökar den särskilda inkomstskatten för utlandsboende från 20 till 25 procent, om regeringen får som den vill. Det här drabbar särskilt pensionärer, som utgör de flesta av de som betalar skatten.

–  För de med måttlig eller låg pension innebär förslaget att det nästan är bättre att bo kvar i Sverige, säger Kristina Kamp.

Så många får pension utomlands

Enligt organisationen Svenskar i världen bor 660 000 svenskar utomlands och av dessa får strax under 200 000 pension.

– Många med låg pension bor i Spanien och Thailand. För dem är höjningen stor, samtidigt innebär den inga stora inkomster för staten, säger Karin Ehnbom-Palmquist, generalsekreterare för Svenskar i världen.

– Att flytta tillbaka hem igen är ofta inget alternativ. Eftersom många har sålt sin bostad i Sverige har de ingenstans att ta vägen.

Här är summan som skatteintäkterna väntas öka med

Regeringen räknar med att skatteintäkterna från och med 2018 årligen kommer att öka med 370 miljoner kronor till följd av skattehöjningen. Mellan 1991 och 2013 var skatten 25 procent, men Alliansregeringen sänkte därefter skatten till 20 procent för utlandsboende.

– Vi var med och slogs för att sänka skatten förra gången. Nu kommer vi att vara remissinstans och vi vill inte att skatten höjs, säger Karin Ehnbom-Palmquist.

PRO påpekar att skattesänkningen framför allt har varit till för att minska administrationen för Skatteverket. Konsekvensen med en höjning blir troligen att fler väljer att deklarera skatt på ”vanligt” sätt istället.

Det ingår också i förslaget

I vårbudgeten ingår också ett tidigare lagt förslag om att från 2018 justera upp den lägre och övre gränsen för statlig inkomstskatt mindre än tidigare. Detta gjordes även för 2017. Gränserna skrivs enligt budgeten upp med en procent mindre än brukligt. Det innebär i praktiken att 40 000 fler kommer att få betala statlig inkomstskatt än tidigare, enligt regeringens beräkningar. Gränsen går vid en inkomst på drygt 38 000 kronor.

Ett sätt att begränsa effekten för dig som inkomsttagare är att be arbetsgivaren om löneväxling, det vill säga att sätta av en del av lönen över den statliga skattegränsen till pension istället. Det gäller då bara att inte komma under gränsen för statlig pension eftersom du då kommer att förlora på växlingen.

Sverker Brundin

 
 
ANNONSER

Kommentarer

 1. Albin2017-04-18 15.27

  Det finns svenskar i Frankrike som har 10-15 personer skrivna på sin adress! Dessa bor kvar i Sverige! Varför gör dom så? Mycket lägre skatt och på privat pensionssparande noll i skatt!
  • Toni2017-04-20 00.33

   Så man ska bestraffas alltså eftersom man vill se lite sol och slippa vara fattig några år innan man dör efter ett helt liv utav hårt arbete. Väljer man att bo kvar i Sverige blir man p.g.a. alla prishöjningar varje år till slut fattigpensionär och beroende av bostadstillägg och då är det väl meningen att man ska kännas sig tacksam för att man får hjälp med att överleva efter att ha gett så "lite" åt det här landet. Man bör överväga att anmäla finansministern till DO för direkt rasism mot den egna befolkningen.
   Kommentera artikeln

   Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

   Villkor för kommentering

   Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

   Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

   Kommentarerna får inte innehålla:

   • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
   • Kommersiella budskap
   • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
   • Stötande kommentarer
   • Uppmaningar till brott
   • Hets mot folkgrupp
   • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
   • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
   • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

   Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

   Om artikeln

   Börsen