Direkt till innehållet ?

Frexit och brexit: Läge fylla på krigskassan

Oron ökar i Europa med nyval i Storbritannien och presidentval i Frankrike där utmanare med extrema åsikter gör sig gällande. För småspararen är det ändå bäst att sitta stilla i båten enligt experterna.

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

Oron ökar i Europa med nyval i Storbritannien och presidentval i Frankrike där utmanare med extrema åsikter gör sig gällande. För småspararen är det ändå bäst att sitta stilla i båten enligt experterna.

– Om det är något marknaden hatar så är det oro, säger Aktiespararnas analytiker Carl-Henric Söderberg.

– Men med fortsatt extremt låga räntor finns inga vettiga alternativ till aktiemarknaden, vilket åter talar för att strategin att köpa på ”dippen”.

Så är det bäst för småspararen att köra på

Eftersom det råder oro på marknaden bör det alltså vara bäst för småspararen att köra på som vanligt med ett långsiktigt aktiesparande. Däremot bör du ladda för att köpa lite extra vid en nedgång.

Ett nyval bedöms medföra flera fördelar ur ett marknadsperspektiv. Dels får Theresa May själv ökad legitimitet eftersom hon då blir utsedd i ett allmänt val. Eftersom Tory nu är så starkt ökar samtidigt makten i parlamentet. Dels skapas en bättre kontinuitet med tanke på utträdet ur EU, brexit, eftersom detta ska ske 2019 och nästa ordinarie nyval skulle ske 2020.

– Genom att utlysa nyval förlänger hon mandatperioden och får då mer respit med brexit. Det säkrar marknaden på lite längre sikt, säger SEB:s valutastrateg Richard Falkenhäll.

Här ökar osäkerheten

Samtidigt ökar osäkerheten kring det franska presidentvalet. Marine Le Pen, långt ut på den högernationalistiska skalan som partiledare för Front National, är emot euron. Hon skulle också kunna komma att driva på för ett franskt EU-utträde, ett frexit. Vissa experter anser att det skulle få hela EU-bygget i gungning med ett fall för euron och europeiska börser som konsekvens.

– Men om man ser på valutamarknaden den senaste tiden står euron väldigt stabilt mot dollarn. Det tyder inte på någons större oro, säger Richard Falkenhäll.

I Frankrike är också den ganska radikala vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon på uppgång, nu på tredjeplats i mätningarna. Av de mer traditionella kandidaterna har konservative François Fillon råkat ut för lite för många skandaler på senare tid, men mittenkandidaten Emmanuel Macron är däremot väldigt stark.

– Vi tror absolut att Macron går vidare till andra omgången och även att han tar hem presidentvalet, säger Swedbanks makroekonom Cathrine Danin.

Då vore läget inte så osäkert

I det scenariot är läget inte längre så osäkert för Europa, med såväl en stärkt Theresa May i Storbritannien som den i sammanhanget sansade Emmanuel Macron i Frankrike. Då kan man möjligen börja fundera på konsekvenserna av en hård eller mjuk brexit, det vill säga om Storbritannien kommer att stå utanför EU:s inre marknad eller inte. Dessutom över hur lång tid utträdet kommer att ta och vilka handelsavtal som kommer att slutas.

– Sedan får man hålla ögonen på det tyska valet i höst och därefter nyvalet i Italien, som ska ske senast första halvåret 2018. Italienarna är generellt mer emot euron än fransmännen, säger Cathrine Danin.

Hur kan investerare agera?

Småsparare bör inte agera på stora makroekonomiska skeenden, anser flera experter som Aktiespararna har talat med. Det är för osäkert och svårt att tajma ned- och uppgångar.

– Har du ett brett sparande med antingen en bred aktieportfölj eller ett fondsparande behöver du inte vara speciellt orolig, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull.

Flera sparexperter rekommenderar däremot att öka kassan något för att vara beredd på att gå in lite extra vid en eventuell nedgång. Och sparar du för att bygga om altanen nästa sommar är det för kort horisont för att alls vara inne på börsen.

FAKTA

Parlamentet beslutade om nyval

Storbritanniens parlament tog på onsdagen som väntat beslut om att hålla nyval den 8 juni, i linje med vad premiärminister Theresa May föreslog på tisdagen.

Det rapporterar Bloomberg News.

Röstsiffrorna blev 522 mot 13. Därmed nåddes kravet på att två tredjedelar röstade för, så kallad kvalificerad majoritet.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

Sverker Brundin

 
 
ANNONSER

Kommentarer

 1. Skattifnattare2017-04-19 17.33

  Problemet är all socialhjälp till forna öststaterna politikerna bryr sig inte vad de gör med andras stålar så de bestämde vräka stålarna österut.subventionera och flytta dit de få riktiga jobben som fanns kvar i den utvecklade delen av europa.

  Projektet har gått åt pipan prestige och fåfänga tog över normalt sunt förnuft.
  Kommentera artikeln

  Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

  Villkor för kommentering

  Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

  Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

  Kommentarerna får inte innehålla:

  • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
  • Kommersiella budskap
  • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
  • Stötande kommentarer
  • Uppmaningar till brott
  • Hets mot folkgrupp
  • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
  • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
  • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

  Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

  Om artikeln

  Börsen