Direkt till innehållet ?

Sista chansen styra om inför ödesvalet

Gårdagens terrorattentat i Paris skruvar upp stämningen ytterligare inför valet på söndag. Marknadens mardröm är att extrempolitikerna Marine Le Pen och Jean-Luc Mélenchon går vidare. Här ger experter råd om hur sparare ska agera i det osäkra klimatet.

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

I eftermiddag har du sista chansen att styra om dina placeringar inför det franska valet.

– Om det är något marknaden hatar så är det oro, säger Aktiespararnas analytiker Carl-Henric Söderberg.

En polis sköts till döds igår kväll på Paris mest kända gata, Champs-Élysées, bara några hundra meter från Triumfbågen. Ytterligare två poliser är skadade, varav en allvarligt. Dessutom är en kvinnlig turist lindrigt skadad. Händelsen utreds som ett terrorbrott och IS har via sitt propagandaorgan Amaq tagit på sig dådet.

– Vi kommer att tvingas leva med hotet från terrorister under en lång tid. Det terroristerna vill är att sprida död, skapa panik och förstöra vår demokratiska process, säger presidentkandidaten Emmanuel Macron angående det inträffade till den tyska tv-kanalen RTL.

"Mest osäkra på länge"

Nu tvingas presidentkandidaterna inför söndagens andra valomgång att avbryta sina kampanjer. Utgången av valet beskrivs som den mest osäkra på länge.

Den enda som fortsätter som vanligt är kommunistledaren Jean-Luc Mélenchon, som säger sig inte vilja ge efter för panik.

Attentatet kan gynna Marine Le Pen säger experter till nyhetsbyrån Bloomberg. Det oroar marknaden eftersom hon befinner sig långt ut på den högernationalistiska skalan som partiledare för Front National (Nationella fronten), är emot euron och skulle kunna komma att driva på för ett franskt EU-utträde, ett frexit. Visa experter anser att det skulle få hela EU-bygget i gungning med ett fall för euron och europeiska börser som konsekvens. Till det kommer det osäkra läget med brexit i Storbritannien och nyvalet där till sommaren.

– Men om man ser på valutamarknaden den senaste tiden står euron väldigt stabilt mot dollarn. Det tyder inte på någons större oro, säger SEB:s valutastrateg Richard Falkenhäll.

Melenchon på uppgång

I Frankrike är också vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon på klar uppgång. Han liknas vid Bernie Sanders i USA och med Jeremy Corbyn i Storbritannien och betraktas av många som en radikal vänsterpopulist. Han är generellt emot ett utträde ut EU men vill förändra avtal och sätta hårdare press på den europeiska centralbanken, ECB.

– Vi ska förändra Europa eller lämna det, sade Mélenchon till tv-kanalen Franc 2 igår.

Om Le Pen och Mélenchon skulle gå vidare som de två slutkandidaterna till presidentposten vid söndagens val skulle det innebära en mardröm för marknaden enligt flera bedömare. Kapitalförvaltaren Pictets chefsekonom Patrick Zweifel säger exempelvis till Wall Street Journal att det vore katastrofalt för Frankrike.

I de senaste mätningarna leder Macron med 24 procent av väljarna, Le Pen är tvåa med 22,5 procent, konservative François Fillon är på tredje plats med 19,5 procent och Mélenchon är fyra med 18,5 procent. Det visar Bloombergs sammanställning av olika opinionsundersökningar. Den visar samtidigt att Macron har starkast medvind på senare tid medan Le Pen har planat ut.

– Vi tror absolut att Macron går vidare till andra omgången och även att han tar hem presidentvalet, säger Swedbanks makroekonom Cathrine Danin.

"Kan börja fundera på konsekvenserna"

I det scenariot är det klart mindre osäkert för Europa. Nyvalet i Storbritannien väntas stärka Theresa May samtidigt som Frankrike får den i sammanhanget sansade Emmanuel Macron. Då kan man möjligen börja fundera på konsekvenserna av en hård eller mjuk brexit, det vill säga om Storbritannien kommer att stå utanför EU:s inre marknad eller inte. Dessutom över hur lång tid utträdet kommer att ta och vilka handelsavtal som kommer att slutas.

– Sedan får man hålla ögonen på det tyska valet i höst och därefter senast första halvåret 2018 nyvalet i Italien. Italienarna är generellt mer emot euron än fransmännen, säger Cathrine Danin.

Småsparare bör inte agera på stora makroekonomiska skeenden anser flera experter som Aktiespararna har talat med. Det är för osäkert och svårt att tajma ned- och uppgångar.

– Har du ett brett sparande med antingen en bred aktieportfölj eller ett fondsparande behöver du inte vara speciellt orolig, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull.

Rekommenderar att öka kassan

Flera sparexperter rekommenderar däremot att öka kassan något för att vara beredd på att gå in lite extra vid en eventuell nedgång. Och sparar du för att bygga om altanen nästa sommar är det för kort horisont för att alls vara inne på börsen.

Sverker Brundin

 
 
ANNONSER
Kommentera artikeln

Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

Villkor för kommentering

Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

Kommentarerna får inte innehålla:

 • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
 • Kommersiella budskap
 • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
 • Stötande kommentarer
 • Uppmaningar till brott
 • Hets mot folkgrupp
 • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
 • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
 • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

Om artikeln