Direkt till innehållet ?

Råvarubolagen leder nedgången

Stockholmsbörsen handlades till klart lägre kurser efter lunchtid på måndagen. Nedgången leddes av råvarubolagen.

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

Den senaste tidens oro har kretsat kring den amerikanske presidenten Donald Trumps förmåga att verkligen få igenom sina politiska förslag och i fredagskväll drogs den omtalade hälsovårdsreformen tillbaka då den saknade tillräckligt med stöd.

"Republikanernas misslyckande att enas om hur Obamacare skulle ersättas är i fokus och oron ökar om samma öde väntar utlovade skattereformer och infrastruktursatsningar", skrev SEB i ett morgonbrev.

Vita huset och Donald Trump uppgav i helgen att de ska försöka gå vidare med hälsovårdsreformen men öppnade också för samarbete med mer "moderata" demokrater för att komma vidare med en skattereform, som nu står högst upp på agendan.

USA-räntorna har sjunkit och dollarn har tappat mot exempelvis yenen och euron på grund av ökad politisk osäkerhet.

Nordsjöoljan handlas inom intervallet 50-51 dollar medan metallerna noterar klassiska rörelser vid oro, där ädelmetallerna stiger.

Storbolagsindexet OMXS30 noterades vid 15-tiden 1,1 procent lägre till noteringen 1.562. Omsättningen nådde då 8,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Råvarubolagen visade på en svag utveckling. Boliden backade knappt 3 procent och Lundin Petroleum sänktes drygt 2 procent. SSAB sattes ned nästan 5 procent.

Klädbolaget RNB redovisade en något ökad kvartalsomsättning men även fortsatta förluster. Bruttomarginalen försvagades något i det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. En markant resultatförbättring tror klädbolaget alltjämt på under sitt brutna räkenskapsår. Aktien, som gått starkt i år, kastades ned 16 procent.

Fingerprints storägare och tidigare vd Johan Carlström är besviken över det som hänt i bolaget den senaste tiden, men hoppas på en återhämtning under andra halvåret.

"Jag är chockad, ledsen och besviken och känner djupt med alla aktieägare vilka upplevt en ofattbar 74-procentig nedgång sedan ATH den sjunde december 2015. Jag tror och hoppas dock att vi nu sett botten, vilket det faktum att blankarna nu täcker sina shorts kan vara ett tecken på", uppger han i en skriftlig kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Biometriaktien var upp 2,6 procent till över 36 kronor.

Knorr Bremses vd tror att budet på Haldex i stort sett kommer att gå igenom, och är öppen för att göra vissa eftergifter. Haldex steg 0,6 procent till 118:75 kronor och handlades under budkursen på 125 kronor.

Pricer backade knappt 2 procent. Bolaget gick ut med information om att en felaktigt kommunicerad tillväxtprognos för 2017 funnits med i en platsannons för en tjänst vid bolaget.

CLX föll nästan 7 procent. Handelsbanken har sänkt sin rekommendation till minska från öka.

It-bolaget Unibap gjorde debut på First North och handlades vid 28 kronor. Skyhögt över noteringskursen på 20 kronor.

Eatgood, som sysslar med påstått hälsosammare pommes frites, debuterade på Aktietorget och handlades vid 4:26 kronor, klart lägre än introduktionskursen på 5:90 kronor.

Köp New Wave och Rottneros menade Börsveckan. Både New Wave och Rottneros steg med runt 2,5 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 27 mars

image

Källa: Infront

 
 
ANNONSER
Kommentera artikeln

Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

Villkor för kommentering

Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

Kommentarerna får inte innehålla:

 • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
 • Kommersiella budskap
 • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
 • Stötande kommentarer
 • Uppmaningar till brott
 • Hets mot folkgrupp
 • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
 • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
 • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

Om artikeln