Direkt till innehållet ?

Vårbudgeten släppt

Sveriges BNP väntas öka med 2,6 procent i år och 2,1 procent nästa år. Det skriver regeringen i vårbudgeten.

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

I sin prognos i december räknade regeringen med att BNP skulle öka med 2,4 procent i år och 1,8 procent nästa år. I höstbudgeten i september spåddes 2,3 respektive 1,9 procent.

Arbetslösheten väntas uppgå till 6,6 procent i år och 6,4 procent nästa år.

Den offentliga sektorns finansiella sparande väntas uppgå till +0,3 procent av BNP i år, +0,6 procent nästa år och +1,4 procent år 2019.

"Genom att föra en ansvarsfull finanspolitik sedan vi tillträdde har vi lyckats vända det stora underskott vi ärvde till att nu kunna visa överskott i de offentliga finanserna varje år under den här mandatperioden. Det har placerat oss i ett helt nytt läge och ger oss nya förutsättningar att möta samhällsutmaningarna", säger finansminister Magdalena Andersson i en kommentar.

Tillväxt i Sverige är högre än vad som förväntas i jämförbara länder i Europa och i Norden. Tillväxten är bred och drivs av en ökad export, ökade privata investeringar - främst i bostadsbyggande - och ökad konsumtion, både privat och offentlig.

Arbetslösheten bedöms minska ytterligare under de kommande åren. Sysselsättningsgraden i åldern 20-64 år är nu den högsta som någonsin uppmätts i EU. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på tretton år, samtidigt som långtidsarbetslösheten har minskat och är, tillsammans med Danmark, lägst i EU.

Regeringens jobbagenda består av insatser för ökad kompetens och en aktiv arbetsmarknadspolitik, investeringar i bostäder och infrastruktur samt en aktiv näringspolitik. Därutöver behöver fler anställas i välfärden.

"Att stärka skolan, vården och polisen skapar också fler jobb. Målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 vägleder den ekonomiska politiken", skriver regeringen.

En ansvarsfull finanspolitik och en god tillväxt i sysselsättningen har lett till överskott i de offentliga finanserna under både 2015 och 2016 och en minskad statsskuld. De offentliga finanserna väntas nu visa överskott samtliga år under denna mandatperiod.

 
 
ANNONSER

Kommentarer

 1. August Palm2017-04-18 12.04

  tog sossarna 2 år vända ekonomin framåt och ingjuta framtidshopp för svenska befolkningen.

  Svider i snyltartarmen hos Arrogansen och svenskt näringsliv som vill tillbaka till gamla goda upstairs downstairs glada dagar.

  Finns väl få som hatar Sverige så mycket som arrogansen och svensk näringsliv men svenne vill inte ha en framtid liknande Bangladesh så de kan ta sig i brasan.
  • Fritänkare2017-04-18 20.29

   Tack vare Alliansens kraftiga skattesänkningar på 160 miljarder kronor åren 2006-2014 gick det att få fart på den svenska ekonomin samtidigt som den offentliga sektorn under motsvarande Alliansår tillfördes en ökning på 30 % av ekonomiska resurser. Mer i plånboken för alla och procentuellt sett mest åt lågavlönade bäddade för den goda utvecklingen vi fick trots den ekonomiska kraschen 2008, vilken Alliansen lyckades bemästra bäst av EU-länderna. Det är i kölvattnet av de åtta Alliansåren som sossarna lyckas fortsätta med en stark ekonomi. Får se bara hur länge med tanke på de ideliga kontraproduktiva skattehöjningarna. Och att de överhuvud taget får fortsätta vid makten beror ju på att Alliansen fegt lägger ned sina röster i budgetvoteringarna. Sossarna sitter bara vid makten med Alliansens goda minne; fegt och svagt och dessutom ett svek mot Alliansens egna väljare.
   Kommentera artikeln

   Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

   Villkor för kommentering

   Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

   Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

   Kommentarerna får inte innehålla:

   • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
   • Kommersiella budskap
   • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
   • Stötande kommentarer
   • Uppmaningar till brott
   • Hets mot folkgrupp
   • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
   • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
   • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

   Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

   Om artikeln

   Börsen