Direkt till innehållet ?

Fördjupningar

Här har vi samlat utbildningar för dig som vill lära dig lite mer om aktier och fonder.

Första kapitlet i varje utbildning är öppen för alla att läsa men för att läsa alla kapitel måste du vara medlem i Aktiespararna. Du kan anmäla ditt medlemskap på webbplatsen och direkt få tillgång exklusivt material.
Bli medlem här

 
 • Strategiskola

  Många köper aktier ganska ostrukturerat. Men den som skaffar en genomtänkt strategi – och följer den – i sitt aktiesparande har större förutsättningar att lyckas än andra. Följ med från början i Aktiespararens strategiskola, som består av tre delar.

  Läs mer

 • Psykologiskolan

  I tidningen Aktiespararens nummer 5/6 2011 startar en ny skola i tre delar som handlar om börspsykologi. Denna första artikel handlar om flockbeteendet på marknaden. Andra delen beskriver motsatsen, det vill säga den enskilde investerarens psykologi. Sista delen belyser bland annat de psykologiska fallgroparna på börsen. Häng med och lär dig förstå mekanismerna som styr börsutvecklingen! (Kursplan: 1. Flockbeteende, 2. Den enskildes psykologi samt 3. Psykologiska fallgropar)

  Läs mer

 • Makroskolan

  Den som vet vad klockan är i konjunkturcykeln kan positionera sig rätt i olika tillgångsslag. Men för att kunna angöra ”konjunkturtiden” rätt krävs att man har insikt i vad som sker i ekonomierna och varför. I denna makroskola får du denna insikt. Följ med från början på Mats Jonnerhags makroskola i fyra delar i Aktiespararen (med start 2011/1)!

  Läs mer

 • Hitta kursvinnare-skolan

  Hitta kursvinnare är Aktiespararnas unika analysprogram, och i sju avsnitt lär vi ut hur programmet fungerar. Första avsnittet handlar dock om gyllene regler.

  Läs mer

 • Investerarskola

  Fortsättningskursen i aktieskolan slutade med att översiktligt nämna andra placeringar än aktier. Investerarskolan för nu stafettpinnen vidare och går i sju avsnitt närmare in på de alternativ till aktier man kan använda för att sprida risken i sin portfölj. Denna första del handlar om råvaror.

  Läs mer

 • Fortsättningskurs i aktiekunskap

  Fortsättningskurs i aktiekunskap

  Ett aktieköp bör inte endast baseras på hur själva bolaget ser ut; det finns så mycket annat en placerare måste ta hänsyn till vid varje tillfälle: Hur ser omgivningen ut, ska vi överhuvudtaget satsa på aktier just nu, och i så fall vilka branscher är mest intressanta? Först därefter kommer frågorna om hur de köpvärda aktierna kan vaskas fram och när de bör köpas respektive säljas.

  Läs mer

 • Nybörjarskola

  Nybörjarskola

  Ett långsiktigt sparande i aktier är bästa sättet att få en bra avkastning. Men för att lyckas krävs kunskap. Var med från början i Aktieskolan, där vi lär dig grunderna. Första lektionen handlar om börsens terminologi.

  Läs mer

 • Finansyrken

  Finansyrken

  Har du någon gång funderat över vad en mäklare eller en handlare gör på sina arbetsdagar? Är du nyfiken på hur en förvaltares arbetssituation ser ut? Undrar du vad ”corporate finance” innebär? Då är Aktiespararens finansyrkesskola något för dig. Häng med från början – och välkommen in i finansmarknadens kulisser.

  Läs mer

 • Aktiepsykologiskola

  Psykologiska faktorer styr börsen i lika hög grad som ekonomiska fundamenta, anser många aktörer på aktiemarknaden. Följ med från början i Aktiespararens aktiepsykologiskola och skaffa dig kunskaper om varför vi sällan är så objektiva som vi skulle vilja utan låter de psykologiska faktorerna gräva fallgropar för oss.

  Läs mer

 • Teknisk analys

  Teknisk analys

  Teknisk analys är en analysmetod som ofta baktalas och beskrivs på ett felaktigt sätt. Vissa säger att den inte fungerar, andra har blivit stormrika på att använda metoden. Men vad är egentligen teknisk analys? Svaret får du i vår skola om teknisk analys.

  Läs mer

 • Portföljskolan

  Aktiespararnas sju Gyllene regler är guld värda när det gäller aktiesparande, men reglerna ger inte mer än en översiktlig vägledning. Hur den enskilde aktieägaren i detalj ska gå till väga för att lyckas i sitt aktiesparande är mer höljt i dunkel. Detta vill Portföljskolan försöka ändra på. Lär dig portföljhantering i praktiken.

  Läs mer

 • Konjunkturskola

  Sambandet mellan konjunkturen och börsutvecklingen är ett ständigt återkommande diskussionsämne bland aktieplacerare. Följ med från början i Aktiespararens konjunkturskola, i vilken Mikael Hårde lär dig förstå vad konjunktursvängningarna betyder för dina aktieplaceringar.

  Läs mer

 • Warrantskola

  Genom att satsa på warranter kan du få en positiv hävstångseffekt i dina placeringar – men det gäller att rätt hantera de risker som är förknippade med detta för många okända instrument. Följ med från början i Aktiespararens warrantskola, skriven av Jonas Siljeström.

  Läs mer

 • Årsredovisningsskola

  En av de allra viktigaste informationskanalerna när det gäller att värdera hur pass intressant ett bolag är att investera i är dess årsredovisning. Aktiespararen lotsar dig rätt i fyra nummer under hösten i konsten att tolka denna information på bästa sätt. Häng med i vår årsredovisningsskola!

  Läs mer

 • Fondskola

  85 procent av alla svenskar sparar i fonder på något sätt, och i takt med att börsen gått uppåt i snart två år ökar åter intresset för fondsparande. Därmed ökar också efterfrågan på kunskap i ämnet. Jesper Strandberg lär dig hur du sätter samman en fondportfölj och utvärderar dina val.

  Läs mer

 • Aktieproffsskola

  Lär dig agera som ett proffs på aktiemarknaden! Här inleder vi Aktieproffsskolan med kapitalförvaltarna Tony Ugrina och C-G Gyllenram som lärare. Systematiskt slussar de dig fram mellan marknadens grynnor och skär som du måste undvika för att lyckas. Häng med från början.

  Läs mer

Ordlista

Svårt ord? Slå upp det i vår ordlista.

Läs mer