Aktiespararna

Ändrar sin syn - sänker hela 10 fastighetsaktier

Av Eric Emanuelsson
12 december 20232 min lästid
Handelsbanken flaggar för att rallyt i fastighetssektorn är en överreaktion och skriver att mycket av den långsiktiga potential som banken såg i flera aktier nu har realiserats på en månad. Detta får banken att sänka en rad aktier och tar bort köpstämplarna. ”Vi sänker våra rekommendationer för ett flertal aktier och är nu tillbaka till att ha en något negativ syn på fastighetsaktier”, skriver man.

Fastighetsaktierna har gått som tåget de senaste 40 dagarna, och rallyt kan förklaras med fallande marknadsräntor, en tro på att en räntetopp är nådd och att marknaden prisar in att centralbankerna ska börja sänka räntorna redan under det första halvåret 2024.

I en ny analys av fastighetssektorn skriver Handelsbanken att det är frestande att kalla uppgången för en ”överreaktion” och att rallyt har fått banken att se över sina aktierekommendationer, då kurspotentialen har minskat.

”Vi drar slutsatsen att mycket av den långsiktiga potential vi hade räknat med nu har realiserats på drygt en månad”, skriver banken.

Slopar köpstämpeln på en rad fastighetsbolag

Aktievärderingarna i fastighetssektorn är inte längre i ”rabatt-territorium” skriver banken, samtidigt som man förväntar sig att fastighetsvärderingarna kommer att sjunka ytterligare.

Detta får Handelsbanken att sänka sina rekommendationer för flera aktier och banken är nu tillbaka till att ha en något negativ syn på fastighetsaktier överlag.

”Åtta aktier får sänkta rekommendationer på kort sikt (tre månader) och lika många på längre sikt (tre år). Våra favoriter i sektorn är Platzer, Stendörren, Catena och Trianon”, skriver banken.

Sänkta rekommendationer på kort sikt (3 månader) :
Castellum: Behåll (Köp)
Catena: Behåll (Köp
Diös: Behåll (Köp)
KlaraBo: Behåll (Köp)
NP3: Behåll (Köp)
Pandox: Behåll (Köp)
Sagax: Sälj (Behåll)
Wihlborgs: Behåll (Köp)

Sänkta rekommendationer på lång sikt (3 år) :
Castellum: Market Perform (Outperform)
Diös: Market Perform (Outperform)
Heba: Underperform (Market Perform)
KlaraBo: Market Perform (Outperform)
NP3: Underperform (Market Perform)
Pandox: Market Perform (Outperform)
Wallenstam: Sänkt till Sälj/Sänkt till Under Perform
Sagax: Underperform (Market Perform)
Wihlborgs: Market Perform (Outperform)

LÄS MER: Jan Lindroth: Tre stabila fastighetsaktier för portföljen

LÄS MER: Pareto om fastighetsaktien: "Tagit för mycket stryk"

Dela med dig