Aktiespararna

Banken: Slå till i dippen - plocka in Investor-bolaget

Av Eric Emanuelsson
11 oktober 20234 min lästid
Handelsbanken bedömer att lite väl mycket negativt finns inprisat i en rad konsument-aktier, och väljer därför att höja sina rekommendationer för Embellence och Husqvarna till Köp/Outperform. Banken höjer också sin kortsiktiga rekommendation för Mips till Behåll.

Handelsbanken har tagit ett grepp på konsument-sektorn och konstaterar att den ekonomiska motvinden kommer att förbli kännbar för konsumenter under ytterligare en tid. Den disponibla inkomsten kommer att minska och många kommer hålla hårt i plånboken.

Det kan låta som ett mardrömsscenario för konsumentbolagen, men Handelsbanken anser att börsen är lite väl negativ när det kommer till vissa bolag.

Höjer Husqvarna till köp

Banken pekar bland annat ut Husqvarna, bolaget som har Investor som största ägare. Aktien gick som en raket under sommaren men har backat 15% sedan slutet av augusti. Anledningen till tappet är bland annat en sänkt guidning från konkurrenten Toro och tillfälliga uppsägningar vid den tyska konkurrenten Stihls fabrik i Virginia Beach. Handelsbanken anser att marknaden förväntar sig en svag rapport och tycker att möjligheterna till positiva överraskningar har ökat.

"Q3-är ett säsongsmässigt litet kvartal för Husqvarna. Att vi sänkt våra prognoser en del (delvis på grund av ogynnsamt väder) påverkar knappt märkbart våra prognoser för helåret. Under 2024 räknar vi med en återhämtning för Gardena efter två svaga år och på sikt även en tydlig marginalförbättring i takt med att batteridrivna produkter blir en allt större del av försäljningen", skriver banken.

Handelsbanken höjer därmed sin kortsiktiga rekommendation (tre månader) för Husqvarna till Köp, från tidigare Behåll. Man höjer också sin långsiktiga rekommendation (tre år) från Market Perform till Outperform.

Husqvarnas Q3-rapport kommer den 20 oktober.

Höjer reken på Embellence

En annan aktie som Handelsbanken tror på är Embellence. En aktie som noterades 2021 på Stockholmsbörsen och som sedan dess avkastat minus drygt 60%.
Inget strålande facit alltså.

Handelsbanken konstaterar dock att trots att Embellence har uppvisat negativ organisk tillväxt sedan Q3 2021 så har rörelsemarginalen varit tvåsiffrig (justerad ebita).

Banken förväntar sig nu också en vändning för bolaget.

"Vi förväntar att marginaler och omsättning bottnar under andra halvåret 2023 och att förbättringar år/år börjar synas från Q2 2024. Aktien har utvecklats svagt och värderas på låga multiplar (t.ex. P/E 10,4x och EV/EBITA 6,2x 2024pr), betydligt lägre än jämförelsebolag", skriver man.

Banken höjer också sina intäkts- och resultatprognoser med cirka 10% för Q3. Anledningen är positiva valutaeffekter och kallt väder i augusti (bra för renoveringar).

"Vi räknar fortfarande med en inbromsning jämfört med samma kvartal föregående år, men detta reflekteras redan i aktiekursen. Vi höjer vår kortsiktiga rekommendation (3 månader) från Behåll till Köp och vår långsiktiga rekommendation (3 år) från Market Perform till Outperform", skriver Handelsbanken.

Tror inte på Mips i det långa loppet

Till sist har vi Mips - en aktie som fallit kraftigt under de senaste månaderna.

Handelsbanken konstaterar dock att importen av cykelhjälmar till USA ser ut att ha börjat normaliseras, vilket gör att banken räknar med en stabilisering av Mips organiska försäljning i Q3 och tillväxt från och med Q4. Givet bolagets höga bruttomarginal anser banken att detta bör ge en positiv effekt på resultatet, och höjer därför sin kortsiktiga rekommendation till Behåll, från tidigare Sälj.

"Vår långsiktiga rekommendation kvarstår på Underperform då vi anser att förväntningarna på bolaget i det längre perspektivet är alltför optimistiska. För 2024 är till exempel våra intäktsprognoser 23% lägre än konsensus", skriver Handelsbanken avslutningsvis.

LÄS MER: Experternas favoritaktier inom konsument-sektorn

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig