Aktiespararna

Börsen i dag: Fokus på H&M

Av Redaktion
14 september 20214 min lästid

Stockholmsbörsen handlas återigen kring nollan där Sinch sågs högt upp inom storbolagsindexet medan industripjäserna Boliden och Sandvik i stället tappade mark.

Hennes & Mauritz

H&M, som på onsdag väntas komma med försäljningssiffror för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret, sågs strax över nollstrecket. Viss medvind kan tänkas komma från att Jefferies skruvat upp rekommendationen för konkurrenten Inditex till köp från behåll med höjd riktkurs. Inditex väntas i sin tur komma med fullständig rapport för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret på onsdag.

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar:

- Förutsättningarna ser bättre ut för Inditex då man återhämtat sig från coronakrisen snabbare än H&M och där den kinesiska marknaden dessutom varit en huvudvärk för H&M med bojkotter från lokalbefolkningen i spåren av uttalanden om tvångsarbete. Samtidigt har Inditex uppvisat fin tillväxt på samma marknad. Att Inditex ska leverera bättre siffror får nog sägas att marknaden redan har prisat in om vi ser till nedanstående graf där Inditex-aktien dragit ifrån H&M-aktien på slutet.

Indixtex-aktien har ryckt ifrån H&M-aktien senaste månaderna.

Han fortsätter:

- Det ska bli intressant att se H&M:s siffror och marknadens reaktion därefter. Det finns förhoppningar om att bruttomarginalen ska fortsätta i rätt riktning, vilket jag tror marknaden verkligen vill se. Att man närmar sig Inditex där lite grann. H&M har en bruttomarginal kring dryga 50 procent i dagsläget medan Inditex är uppe över 56 procent.

Hur ser värderingen ut i dessa aktier?

- Inditex handlas till 20-procentig premie gentemot H&M om vi ser till vinstmultiplar såväl 2022 som 2023, vilket nog får anses rimligt givet de kortsiktigt bättre tillväxtförutsättningarna men kanske framförallt för en betydligt bättre lönsamhet. Vi får se om H&M kan komma ikapp Inditex med start imorgon


I övrigt på bolagsfronten

På förlorarsidan bland Stockholmsbörsens mest omsatta bolag placerade sig Boliden med ett tapp på 1,5 procent. Andra industripjäser, så som Alfa Laval ochSandvik, pressades 1 respektive 0,7 procent.

SCA, som föll 6,7 procent i måndags efter Danske Banks rekommendationsnedjustering, fortsatte tappa och var ned 1,7 procent på tisdagsförmiddagen och intog därmed bottenplacering.

Veoneer har i spåren av måndagens medieuppgifter uppgett att bolaget fått ett uppdaterat icke-bindande budförslag från Qualcomm på 37 dollar per aktie, som även är den prisnivå som Qualcomm tidigare indikerat. Veoneers rekommendation tills vidare, att acceptera kanadensiska Magnas bud på 31:25 dollar, kvarstår. Aktien var ned strax över 2 procent och bytte händer till omkring 300 kronor, efter en viss uppgång i måndags.

Dagens raketer

Det NGM-listade betalteknikbolaget Paynova meddelade på måndagskvällen att det tecknat ett ramavtal med den amerikanska betaljätten Visa. Genom avtalet, som sträcker sig över två år, kan Visa gå till marknaden med Paynovas BNPL-lösning (Buy now pay later) och erbjuda den till bolagets kunder och partners, uppgav bolagets vd David Larsson till Nyhetsbyrån Direkt på måndagskvällen. Marknaden svarade med att handla upp aktien med över 20 procent.

Teknikhandelsföretaget OEM klättrade upp 12 procent till 170 kronor. SEB Equities har inlett bevakning med rekommendationen köp och riktkurs 201 kronor.

Dagens sänke

Bioteknikbolaget Follicum dök nästan 40 procent efter att det meddelat att samtliga utvecklingsprojekt pausas då styrelsen bedömer att det i dagsläget har svårt att hitta finansiering.

Nyhetsbyrån/Redaktionen


Dela med dig