Aktiespararna

Entreprenören bakom kupongmaskinen: "Utdelningen är viktig"

Av David Flatbacke
13 april 20205 min lästid
Per Ogunro har byggt kupongmaskinen SJR med sina egna händer. Nu vill entreprenören, som sätter personalen i fokus, ta konsultbolaget till nästa nivå. – Vi ska bli mycket större, säger han.

Året var 1993 när Per Ogunro grundade konsult- och uthyrningsbolaget SJR. Fokus låg från början på att hyra ut chefer och specialister till bank- och finanssektorn.

– I samband med bankkrisen i början av 1990-talet kom affärsidén att hjälpa till att hyra ut banktjänstemän utan fallskärmsavtal, säger Per Ogunro till Aktiespararen.

27 år efter starten har SJR vuxit kraftigt. Bolaget har cirka 600 konsulter i dag och koncernen delar upp verksamheten i tre olika affärsområden Bank och finans, Ekonomi och It. År 2019 uppgick omsättningen till 415 miljoner kronor och rörelseresultatet kom in strax under 25 miljoner kronor, motsvarande en rörelsemarginal på 6 procent. Enligt Per Ogunro är nöjda anställda en framgångsfaktor.

– Jag har tagit med mig mycket från tiden i bankvärlden. En viktig sak är att verkligen behandla sin personal på rätt sätt så att det är kul att gå till jobbet. Det skapar en mycket större motivation. Sedan gäller det även att vara noggrann och kvalitativ och se till att kunderna får duktiga och kompetenta medarbetare. Personlig service och kvalitet är framgångskonceptet, säger han.

Per Ogunro är född i Glasgow, men flyttade till Stockholm med sin mor i samband med en skilsmässa. Han är spunnen ur en riktig småföretagarfamilj och hade länge, trots sin juristexamen och sitt jobb som säljare på Gotabanken, haft planer på att starta eget.

– Min farfar ägde ett sjukhus i Lagos i Nigeria på 1950- och 60-talet. Hans bakgrund gjorde att jag tidigt fick upp ögonen för entreprenörskap.

Finns saker att jobba med

SJR noterades på First North i mars 2007. Sedan intåget på börsen har aktien stigit med omkring 120 procent. Siffrorna exkluderar utdelning och har varit desto bättre. Aktien toppade på runt 55 kronor i början på 2019, men ligger i skrivande stund på strax under 30 kronor.

Tung motvind har blåst och skakat om SJR under verksamhetsåret 2019. Satsningar på dotterbolag och på lovande specialistbolag har pressat lönsamheten i takt med att konjunkturen har vänt nedåt. Som en följd har aktien tagit stryk.

– Vi har tvingats att göra en del effektiviseringar som har kostat på kortare sikt. Vi märker absolut av att en svagare allmän ekonomi sätter avtryck i affärerna och påverkar efterfrågan. Men vi har klarat av riktigt tråkiga tider väldigt bra tidigare, säger Per Ogunro, och lyfter fram prestationerna i samband med att it-bubblan sprack och den stora, globala finanskrisen.

Han tillägger även att han räknar med att 2020 kommer innebära en förbättrad rörelsemarginal och fortsatt positiv tillväxt.

Du ser ljust på framtiden?

– Det gör jag absolut. Ibland kan det bli lite uppförsbacke. Men om vi fortsätter att satsa rätt och fortsätter att ha ett kvalitativt kunderbjudande kommer vi att växa vidare och göra bra resultat.

Per Ogunro framhåller förvärvet av WES, Women Executive Search, som en faktor som kommer att ge bolaget en skjuts i rätt riktning. WES uppgift är att hitta de bästa kvinnliga ledarna på marknaden i rekryteringsprocesser.

– WES är vårt första stora förvärv. Vi hade inga planer på att genomföra något i den klassen, men när WES dök upp gick det inte bara att låta bli. Bolaget ligger helt rätt i tiden. Vi behöver en större mångfald och jämlikhet i näringslivet, säger han.

Viktigt med hög utdelning

SJR-aktien har gjort sig känd för sin höga utdelning och goda direktavkastning. Utdelningskurvan var starkt uppåtsluttande under flera år tills 2019, då kupongen behövde sänkas efter lönsamhetsfallet.

– Utdelningen behövde vi sänka lite för 2019 (till 1,60 från 3,00 kronor). Men det är klart att vi vill vara ett högutdelande bolag. Inte minst jag själv tycker att aktieutdelningen är viktig, men den får inte gå ut över bolagets soliditet och finansiella ställning, konstaterar Per Ogunro.

Per Ogunro, inklusive familj, äger sammanlagt 2 281 799 SJR-aktier vilket motsvarar 55,2 procent av rösterna och 21,7 procent av totala antalet aktier, enligt bolagets webbplats. Aktierna är värda runt 66 miljoner kronor.

– Jag vill visa att bolagets utveckling är av högsta vikt för mig. Det gör jag genom mitt innehav i SJR. SJR närmar sig 30 år som bolag, år 2023 firas milstolpen.

Per Ogunro, som är född 1961, har inga planer på att slå av på takten utan tittar framåt.

Dela med dig