Aktiespararna

Exklusivt: Läkemedelskometen: ”Goda möjligheter att nå marknaden”

Av David Flatbacke-Karlsson
27 juni 20177 min lästid

Exklusivt: Läkemedelskometen: ”Goda möjligheter att nå marknaden”

Kursraketen Wilson Therapeutics firar ett år på börsen med en nästan 80-procentig uppgång.
– Mycket talar för att vi tar oss igenom fas 3, säger läkemedelsbolagets vd Jonas Hansson.

En ovanlig sjukdom som ändå förekommer tämligen ofta som medför stora medicinska behov. Så beskriver Jonas Hansson Wilsons sjukdom. Han är vd för Wilson Therapeutics, som arbetar intensivt för att ta sin medicin som ska lindra tillståndet hela vägen i mål.

– Det brukar sägas att en person på 30 000 lider av Wilsons sjukdom. Men en person på 90 bär genen och kan föra den vidare. Andra mätningar säger att det kan vara en individ på 7 000 som är drabbad. Det skulle göra vår marknad fyra gånger större. I nuläget finns det omkring 6 000 patienter under behandling i USA och lika många i Europa. Varav omkring 200 i Sverige, säger Jonas Hansson.

Jonas Hansson var med och grundade Wilson Therapeutics 2012 under sin tid på Health cap, ett riskkapitalbolag som investerar i life science-bolag i tidig fas. I maj 2016 var det dags för entré på Strockholmsbörsens mid cap-lista. Ett drygt år senare har kursen stigit med omkring 80 procent. Mycket tack vare goda köprekommendationer signerade både norska storbanken DNB och tidningen Börsveckan. Aktien startade på 49 kronor, men handlas nu för cirka 85 kronor.

– Vi presenterade slutgiltig data från vår kliniska fas 2-studie på en konferens i Amsterdam. DNB var där, snappade upp imformationen och höjde riktkursen kraftigt. Sedan blev deras analytiker intervjuad av Dagens Industri, och då stack kursen rejält. Klart att det är roligt att vi har fått en bra start, säger finanschefen Anders Martin-Löf.

Genomfört omfattande studier

Wilson Therapeutics använde sig av elva olika sjukhus, i både Europa och USA, och 28 patienter för att testa sin medicin i fas 2-studien. WTX101, registrerad som Decuprate, hade en positiv effekt på personerna.

– Vi har använt olika former av mätningar som utgått från både läkare och patienter. Vi följde personerna i sex månader. Det gick att se en kraftig förbättring av symptomen och utan svåra biverkningar som ibland syns i samband med andra behandlingar av Wilsons sjukdom, säger Jonas Hansson.

Vad stack ut allra mest?

– Den neurologiska påverkan (på nervsystemet) blev ordentligt förbättrad. Men även levern, som tar stryk av sjukdomen, stabiliserades. Kurvorna pekar åt rätt håll. Sedan såg vi ingen form av tidig läkemedelsmässig neurologisk försämring. Ungefär var fjärde patient som går igenom dagens behandling brukar drabbas av det.

Dags att bekänna färg

Nu är planen att fas 3-studien kommer att inledas under hösten 2017. Några detaljer återstår dock, enligt Jonas Hansson, innan en start är möjlig.

– Vi för diskussioner med FDA och EMA (läkemedelsmyndigheten i USA och i Europa) och har kommit en bra bit på vägen. Men några saker är inte riktigt klara ännu. Vi hoppas och räknar med att vi har nått en överenskommelse inom kort.

Hur kommer studien att se ut?

– Den blir mer omfattande än de tidigare. Nu ska vi använda 25–30 sjukhus och testa medicinen på 100 patienter som vi kommer att följa i 48 veckor.

Ambitionen är att Wilson Therapeutics läkemedel ska finnas på marknaden 2020.

– Mycket talar för att vi tar oss igenom fas 3. Vi har stark fas 2-data som tyder på att WTX101 fungerar. Sedan gäller det att kunna att upprepa resultaten. Vi måste visa att vår medicin inte är sämre än de som finns i dag. Problem kan alltid uppstå längs vägen, med utdragna myndighetsförhandlingar eller att patientrekryteringen tar tid, men vi känner oss ändå rätt trygga. Vi har goda möjligheter att nå marknaden, säger Jonas Hansson.

Anders Martin-Löf fyller i:

– Den aktiva substansen i vårt preparat har testats på flera hundra personer. Därför borde vi redan nu känna till om det orsakar några allvarliga biverkningar. Vårt utvecklingsprogram är inte riskfritt, men vi anser att det har en lägre risk än många andra kandidater i samma utvecklingsfas har.

FAKTA

Det här är Wilsons sjukdom

Sjukdomen beskrevs för första gången 1912 efter att ha upptäckts av skotske neurologen S A Kinnier Wilson. Wilsons sjukdom är av ärftlig karaktär. Den innebär att individen i frågas kropp inte kan reglera nivån koppar som inkommer i samband med matintag. Fritt koppar som flyter runt i kroppen är ytterst giftigt. Wilsons sjukdom slår mot hjärnan och levern. Vanliga neurologiska symptom är försämrat tal, att personen får svårt att stå och gå, får försämrad motorik samt känner sig trött. Den drabbade får även ont i magen och ett kraftigt försämrat allmäntillstånd om sjukdomen inte upptäcks i tid. Utan behandling leder Wilsons sjukdom oftast till leversvikt och en alldeles för tidig död. Personer i alla åldrar kan diagnostiseras, men det är allra vanligast att sjukdomen upptäcks i tonåren alternativt i de tidiga 20-åren.

Jonas Hansson om:

Vad som gör Wilson Therapeutics medicin till ett bra alternativ: ”Bara att det räcker med att ta tabletten en gång per dag är en stor vinning för patienterna, enligt läkare som behandlar sjukdomen. Mycket enklare och smidigare än dagens kurer som tas tre gånger om dagen. Sedan tror vi även att vi kommer att kunna underlätta deras vardag genom att kraftigt förbättra symptomen utan många av de svåra biverkningarna som är förknippade med dagens läkemedel.”

Intresset kring bolaget: ”Vi har cirka 1 500 aktieägare, men totalt tackade 3 000 personer ja till noteringserbjudandet. Vi kan inte se alla på grund av att de återfinns i kapitalförsäkringar (Anders Martin-Löfs ord). Sedan har vi stora institutionella ägare som Handelsbanken, Strand Kapital och AP4 samt AP2. Vi har ett börsvärde på lite över två miljarder kronor”.

Den finansiella situationen: ”Den ser rätt bra ut, men visst kommer vi att behöva göra en extra finansieringsrunda innan vi ska lansera medicinen på marknaden. Förutsatt att vi tar oss igenom slutprovet. Vi har däremot tillräckligt med pengar för att ta oss igenom fas 3-studien utan att behöva göra någon nyemission.”

Rykten om uppköp: ”Planen är att vi ska det här till marknaden själva. Sedan får vi se vad som händer. Klart att det finns intresse och att vi lyssnar på andra aktörer som är intresserade av oss, men det förekommer inga förhandlingar. Vi har en produkt som passar in i flera bolags verksamheter i och med att vi håller på med särläkemedel”.

Dela med dig