Aktiespararna

Sockertopp i Dometic

9 oktober 20213 min lästid

I veckans avsnitt av Aktiepodden tar vi upp heta och svala rapporter som kommit in senaste dagarna.

Kindreds siffror imponerade, Attendos rapport var oväntat svag och europeisk konjunktur tynger Trelleborg. Och vad säger vi om Dometic efter senaste rapportrusningen?

Europa

Och apropå Europa, vad ska den europeiska centralbanken hitta på nu?

Europeiska aktier föll med 14 procent 2018, den fjärde nedgången under 2000-talet. Vid varje tidigare tillfälle, 2002, 2008 och 2011, har börsen vänt upp kraftfullt året efter. Men det har då varit ECB som snabbt kommit till undsättning med räntesänkningar 2003 och 2009 och ECB-chefen Mario Draghi löfte om “whatever it takes” 2012.

Däremot är det svårt att det ska kunna ske igen denna gång. Med en inlåningsränta på minus 0,4 procent så kommer inte ECB att sänka räntan ytterligare nu när man nyss kommunicerat att nästa steg är en höjning efter sommaren 2019.

Även om Draghi skulle ”kick-starta” de nyss avslutade obligationsköpen så kommer rimligen verkningsgraden vara så mycket mindre denna gång då utbudet av statspapper är så pass begränsat efter ECB:s tidigare ”dammsugningar” av marknaderna.

Var ska nästa tillväxtstimulans komma ifrån i sådana fall?

Riksbanken

Slutligen diskuteras Riksbankens senaste räntebesked. I december tog Riksbanken beslutet att höja reporäntan med 25 punkter till minus 0,25 procent. Räntehöjningen var den första på sju år (sedan 2011) men höjningscykeln ser ut, i likhet med vad som varit fallet för t ex Fed, att bli historiskt långsam. Riksbanken tror att det räcker med endast en ytterligare höjning under 2019 men håller därefter fast vid den prognosen om två steg per år.

Hur påverkar detta den svenska kronan? Utvecklingen har varit väldigt svag senaste tiden. Finns det risker med en för låg inhemsk valuta?

ANNONS: Veckans sponsor är Lendify

Genom ny teknik är det nu möjligt att låna och låna ut pengar utan banken som mellanhand. Detta kallas peer to peer-lån, eller person-till-person-lån. Det ger möjligheter för låntagaren att få en lägre ränta samtidigt som de investerare som finansierar lånet får avkastning på sitt investerade kapital.

Peer to peer-lån har redan hunnit bli ett stort internationellt fenomen. Lendify är den största aktören i Sverige, mätt i antal anställda och utbetalda lån.

Den ränta investerare i Lendify kan få ligger på ca 5 % efter avgifter och kreditförluster, vilket är betydligt högre än vad storbankerna erbjuder sparare genom sina sparkonton.

Om du är intresserad, läs mer på Lendify.se

Använder du länken Lendify.se/aktiespararna får du dessutom 500 kr extra att investera för om du investerar 20 000 kr eller mer.

Lyssna på avsnittet här.

AktiepoddenKindred Group

Dela med dig