Aktiespararna

Storbankerna: Så agerar Riksbanken på onsdag

Av Elin Hanspers
26 mars 20244 min lästid
Riksbankschef Erik Thedéen .
På onsdag är det dags för Riksbankens penningpolitiska besked. Åsikterna bland storbankerna går isär om när den första sänkningen kommer och samtliga fokuserar på den nya räntebanan.

Det är väntat att Riksbanken låter räntan ligga på onsdag, istället ligger fokus på kommande räntebesked, något som bland andra Nordea tar fasta på i sitt morgonbrev.

”Det är allmänt förväntat att Riksbanken på onsdag meddelar att styrräntan lämnas oförändrad. Däremot räknar vi med att dörren öppnas på glänt för en sänkning till våren. Det är mycket som har fallit på plats för Riksbanken, medan kronan är ett huvudbry. Även uppstudset i tjänsteinflationen lär diskuteras av beslutsfattarna på Brunkebergstorg”, heter det.

Nordeas prognos är att Riksbanken sänker räntan en första gång i maj och att styrräntan är 2,50% i slutet av året. Även Swedbank och SEB tror att Riksbanken sänker räntan i maj.

Detta, påpekar SEB i ett marknadsbrev, gör även deltagarna i SEB:s handlarrumsenkät – där tror 56% att Riksbanken sänker i maj. Marknadsförväntningarna är desto högre – de ligger på 72% sannolikhet för en sänkning – medan bara 17% av analytikerna i bankens investerarenkät tror på en majsänkning.

”Riksbanken behöver sänka först”

Att Riksbanken med en majsänkning skulle kunna agera innan såväl ECB som Federal Reserve är något som både Swedbank och Nordea nyligen kommenterat.

”Vi bibehåller vår prognos om att Riksbanken inleder en serie räntesänkningar i maj – tidigare än både ECB och Fed – samt att Riksbanken fortsätter att sänka i en snabb takt därefter. Både inflation och realekonomi talar tydligt för att Riksbanken behöver sänka först. Så länge kronan inte börjar försvagas igen tror vi också att så blir fallet. Riskbilden är dock att första sänkningen senareläggs samt att det blir färre sänkningar än i huvudscenariot”, skriver Swedbank.

Nordea pekar också på att den historiska tågordningen har varit att Fed går först, följt av Riksbanken och ECB.

”Denna gång kan mönstret brytas. USA ångar nämligen på med fortsatt god tillväxt, vilket kan få Fed att tveka med räntesänkningarna, medan svag tillväxt och lägre inflation i Europa kan leda till att ECB och Riksbanken sänker räntan tidigare och mer. Då skulle dollarn stärkas på bred front och kronan skulle möjligen också depreciera mot euron, eftersom dollarn tidvis även är en drivkraft för kronan”, skriver de och fortsätter:

”ECB har signalerat en första räntesänkning i juni i år. Det är helt förenligt med att Riksbanken sänker räntan i maj, vilket marknaden också prissätter en hygglig sannolikhet för. Riksbanken kan troligen också sänka räntan något mer än ECB i år utan några dramatiska växelkursrörelser. Avgörande är förväntningarna längre fram.”

Det är dock inte alla storbanker som tror på en majsänkning. Handelsbanken menar att en första sänkning kommer i juni.

Räntebanan i fokus

Då en räntesänkning är väntad är det också den nya räntabanan som ligger i fokus på onsdag. Handelsbanken väntar sig att den nya räntebanan signalerar 2/3 sannolikhet för en junisänkning. Dock ser de inte att dörren helt stängs för en majsänkning, utan att sannolikheten här sätts till 1/3.

SEB å sin sida skriver att de väntar sig att räntebanan signalerar totalt 25 punkter lägre ränta till och med juni (12,5 punkter i maj och 12,5 punkter i juni) och Nordea pekar å sin tur på att Riksbankens redan verbalt har skrotat räntebanan från novemberrapporten.

”Den nya banan i marsrapporten bör indikera en sannolikhet på mellan 5 och 10 punkter för en sänkning vid majmötet, och lika mycket ytterligare för junimötet. På så sätt skapas utrymme för en sänkning i maj utan att en bindande signal ges”, skriver de.

Swedbank menar att den nya räntebanan ”kommer att skifta ned påtagligt jämfört med den utdaterade räntebanan från november, och indikera minst en 50 procentig sannolikhet för en räntesänkning första halvåret och totalt två sänkningar i år”.

LÄS MER: Experterna om inflationen: Allt som glittrar är inte guld

LÄS MER: Nya vice riksbankschefen riktade kritik mot banken

Dela med dig