Direkt till innehållet ?

Addtech – ett teknikhandelsbolag som ständigt växer

Vid Aktiespararna Falun/Borlänges aktiekväll i Falun den 6 oktober stod teknikhandelsbolaget Addtech i centrum tillsammans med Aktiespararna som visade sin jubileumsfilm ”Aktiespararna 50 år”. Dessutom visade man upp vilken kursverksamhet som är aktuell. Addtech representerade av sin VD Johan Sjö som gav en intressant inblick i företagets framgångsrika tänkande.

Addtechs VD Johan Sjö hos Aktiespararna Falun/Borlänge

Foto: Rolf Egil Bergström

Bara sedan Johan Sjö tillträdde som VD för nio år sedan har Addtech köpt upp 50 mindre företag inom sina fyra segment och idag ingår hela 120 företag i koncernen. Vad är då skillnaden mot ett rent Investmenbolag?

- Skillnaden är att vi aldrig säljer de företag som vi köpt utan satsar på att behålla och utveckla dem, säger Johan Sjö.

Gamla anor

Addtech har anor tillbaka till tidigt 1900-tal då herrar Bergman och Beving startade sin verksamhet som börsnoterades 1976. 2001 bröts  Addtech, och Lagercrants Group ut ur koncernen. Kvar blev B&B Tools,

- Inom Addtech har vi delat upp verksamheten i fyra segment. Components, Energi, Industri process och Power Solutions, varav Components är det största. Hälften av vår verksamhet består av standardprodukter och den andra hälften av kundanpassade lösningar, sa Johan Sjö.

Publiken följde med stort intresse Johan Sjös presentation av Addtech

Foto: Rolf Egil Bergström

Stor självständighet

Han betonade att företagen som ingår i koncernen har stor självständighet men att ingå i Addtech tillför tekniskt och ekonomiskt mervärde för företagen. Totalomsättningen ligger på 6,5 miljarder kronor och antalet anställda är idag ca 2 200 anställda, vilket i snitt innebär att de enskilda företagen  har 100 anställda varav den helt övervägande delen är försäljare. Verksamheten bedrivs övervägande inom de nordiska länderna med Sverige i täten med nära 40 procent.

Förstärka och komplettera

- Vår strategi för lönsam tillväxt när vi förvärvar dotterbolag är att förstärka de befintliga nischbolagen genom mindre tilläggsförvärv. Vi förstärker också våra affärsenheter genom att bygga positioner inom valda marknadssegment och kompletterar också våra affärsområden med nya marknadssegment.

God börsutveckling

Aktien har i snitt gått upp med 20 procent per år sedan börsnoteringen 2001.
 
- Vårt finansiella mål är att ha en vinst på ca 15 procent per år och de har vi också i stort sett också lyckats med. När det gäller utdelning till aktieägarna har vi som mål att dela ut 50 procent av vinsten och det har vi också lyckats göra med råge.

Finansiella ägare

De stora aktieägarna är till ca 70 procent de stora fonderna, Lannebo, Robur, SEB, AMF m.fl. samt familjen Anders Börjesson. Totalt har koncernen aktierna spridda på runt 4 500 aktieägare

- Vår filosofi är att driva småskalighet i stor skala, menade Johan Sjö avslutningsvis.

Se videointervju med Johan Sjö samt hans bildpresentation nedan!

 
 
ANNONSER

Kommentarer

 1. Tack2016-10-11 13.39

  Fint jobbat! Tackar så mycket för infon
  Kommentera artikeln

  Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

  Villkor för kommentering

  Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

  Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

  Kommentarerna får inte innehålla:

  • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
  • Kommersiella budskap
  • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
  • Stötande kommentarer
  • Uppmaningar till brott
  • Hets mot folkgrupp
  • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
  • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
  • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

  Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

  Om artikeln