Direkt till innehållet ?

Dyster marknadsprognos när Södra Dalarnas Sparbank gästade Aktiespararna Falun/Borlänge

Dalarnas äldsta Sparbank, Södra Dalarnas, var värd för Aktiespararna Falun/Borlänges första höstträff den 8 september på Domnarsvgården i Borlänge. Efter att Siw Tengström och Eva Bodén presenterat den lokala verksamheten och visat på det stora förtroende banken åtnjuter hos sina kunder i södra Dalarna gavs det en ganska dyster framtidsbild när det gäller marknadsutsikterna av värdepappersexperterna.

Bilden ovan: Johan Jernberg, Eva Bodén och Staffan Sporrong (th). Bilden t.h. Siw Tengström som beskrev Södra Dalarnas Sparbanks verksamhet.

Foto: Rolf Egil Bergström

Det var värdepappers-specialisten Johan Jernberg som gav en tämligen dyster prognos. Han förväntade sig inga stora förändringar och den låga räntan ligger som en våt filt över investeringsviljan menade han.

- Nu samlar folk i ladorna i stället för att öka konsumtionen, trots att räntorna är rekordlåga och i många fall helt obefintliga. Samtidigt har löneklyftorna ökat i samhället. En ökning av inkomsten för låg- och mellaninkomsttagarna kan ge utrymme för ökad konsumtion, medan de som ligger i högsta skicket inte påverkas av större inkomster när det gäller konsumtionen. De bara fortsätter att lägga på hög, menade Johan Jernberg.

 

Gynnsamt för Aktiemarknaden

Det enda som han menade kan löna sig i dagsläget är aktiemarknaden som gått överraskande bra efter folkomröstningen om Brexit i Storbrittanien.

- Den förväntade nedgången efter omröstningen hämtade sig snabbt och det finns hyggliga utsikter att börsen kan fortsätta att gå ganska bra, men kräver selektiva satsningar.

Johan Jernberg tror att H&M, Volvo och Sobi kan komma att utveckla sig väl under den närmaste tiden. Domestic, Hoist Finance, Africa Oil och Hansa Medical var andra aktier som han trodde på.

Mingel och fika i halvtid!

Strukturerade alternativ

Placeringsrådgivaren Staffan Sporrong presenterade avslutningsvis några sparalternativ i så kallade struktuerade produkter, obligationer och Autocalls, med en löptid på i regel 5 år. Stena och Danske Bank var ett par av emittenterna som nämndes.

- Går produkterna bra så ger de en mycket god ränta, men det är viktigt att kunderna också sätter sig in i riskerna, påpekade både Johan och Staffan.

- Man bör använda dem med försiktighet som ett komplement till annat sparande, men hittills har de instrument vi arbetat med varit lönsamma för kunderna.

Se videointervju med Johan Jernberg och Staffan Sporrong nedan!

Länk till Södra Dalarnas Sparbanks pdf-presentation finns också nedan!

 
 
ANNONSER
Kommentera artikeln

Genom att kommentera godkänner du våra villkor.

Villkor för kommentering

Här kan du kommentera artiklar på Aktiespararnas webbplats. Du kan analysera och kritiskt granska innehållet. Sakliga, fyndiga och välskrivna kommentarer för debatten framåt.

Aktiespararna har rätten att ta bort kommentarer som är opassande eller som inte följer Sveriges lagar.

Kommentarerna får inte innehålla:

  • Påhopp och/eller smutskastning av personer eller företag.
  • Kommersiella budskap
  • Icke relevant information som inte rör forumet och webbplatsens huvudområde
  • Stötande kommentarer
  • Uppmaningar till brott
  • Hets mot folkgrupp
  • Innehåll som strider mot personuppgiftslagen
  • Innehåll som strider mot upphovsrättslagen (citera gärna men ange källa)
  • Innehåll som anses vara falsk i syfte att bedra andra besökare

Skribenter garanteras anonymitet. IP-adresser kan dock lämnas ut om polis/åklagarmyndighet eller domstol så kräver.

Om artikeln