Direkt till innehållet ?

Sparsheriffen rycker ut

Nu tar Aktiespararna tag i de stora problemen på den svenska sparmarknaden. Genom Sparindikatorn, Fondväljaren och nya utbildningar kan nya och gamla medlemmar ta kommandot över sitt eget långsiktiga sparande. Till sin hjälp har de också Sparsheriffen som står beredd att avslöja samvetslösa PPM-rådgivare, försäkringsmäklare med rymligt samvete och bankrådgivare som bara säljer egna produkter.

Bli medlem i Aktiespararna

 • Förmåner värda 10 027 kronor
 • Medlemskap endast 595 kronor
Läs mer

Del 3 - Operation decoy

Del 2 - Sparindikatorn

Del 1 - PPM-rådgivarna

Aktiespararnas VD, Carl Rosén, kommenterar de nya lanseringarna.

Mer än hälften av svenska folkets aktiesparande ligger i premiepension och tjänstepension. Det är det sparandet som skall hjälpa oss uppfylla drömmar både före och efter pensionen. Problemet är att de flesta av oss känner oss otillräckliga när vi skall välja bland de 850 fonderna i premiepensionssystemet eller kryssa i något av de dussin kryssval man måste göra när man skall välja tjänstepension.

De senaste decennierna har hela pensionssystemet gjorts om. Unga människor har ett helt annat ansvar för sitt eget sparanade i förhållande till de som började arbeta på 1980-talet. Då var det vanligt med pensioner som gav en garanterad pension, det gällde både den tjänste- och den allmänna pensionen. Så är det inte längre, nu är det den enskildes ansvar att välja rätt förvaltning för pensionen, vare sig du vill eller inte.

Fram tills nu har det funnits otillräckliga hjälpmedel för att göra rätt val. De flesta rådgivare har varit försäljare och ofta tänkt mer på de egna förtjänsterna än kundens. De lever på så kallade kick-backs som är dolda för kunden. Kick-backs betalas av fond- eller försäkringsbolaget när försäljaren/rådgivaren sålt en produkt till kunden.

Går man in på en bank idag är sannolikheten liten att en av den bästa långsiktiga sparformerna, ISK och aktier, kommer på tal. Istället säljer bankens rådgivare den egna bankens fonder, strukturerade produkter eller privat pensionssparande. Det är väldigt ofta dåliga sparråd jämfört med de bästa alternativen på marknaden. Det vet oftast de duktiga medarbetarna på bankerna men de tvingas att sälja produkter, ofta beroende på centralt satta säljmål. Vill man spara direkt i aktier får man tjata. Och ISK pratar de flesta banktjänstemän tyst om trots att skatten är låg, du inte behöver deklarera och att du får rösta för dina innehav. Förklaringen till detta är enkel: dålig lönsamhet för banken.

Minst lika illa är det när det gäller tjänstepensionen, speciellt för höginkomsttagare. Arbetsgivare anlitar ofta pensionsrådgivare som upplevs som en förmån av de anställda. Dessvärre har många av de så kallade "tiotaggare",  de tjänar mer än tio basbelopp, valt egna pensionslösningar med hjälp av rådgivare. En stor del av dessa har ett dyrt sparande som innebär stora avbränningar i form av avgifter till fondbolag, försäkringsbolag och pensionsmäklare. Tack och lov har de flesta möjlighet att välja något bättre resten av spartiden.

Ännu värre är det med de så kallade PPM-rådgivarna. Hela 700.000 svenskar har använt rådgivare för att göra val i PPM-systemet. Många har tagit betalt på åtminstone fyra olika sätt; genom avgifter i fonden, i fond-i-fonden, per timme och genom att sälja dyrt efterlevandeskydd. Enligt Dagens Nyheter skulle 39 av 40 sparare som använt PPM-rådgivare tjänat mer på att välja ickevalsalternativet. Inte heller här är det försent att välja om till bättre alternativ med kunskap och utbildning från Aktiespararna.

Vad gör då ansvariga politiker och myndigheter? Finansmarknadsminister Peter Norman känner givetvis till alla dessa missförhållanden och rynkar klädsamt på pannan och säger att "det här är allvarligt". Med samma gravallvar delegerar han till generaldirektörerna för Finansinspektionen och Konsumentverket som båda säger att "det är allvarligt" när systemet missbrukas. De får ofta medhåll av företrädare för Pensionsmyndigheten. Det är bara ett litet problem; de gör väldigt litet. Bortsett från att de ger vite eller böter till de riktigt små bovarna gör man inte så mycket. Rådgivningen som egentligen är försäljning för fortgå år ut och år in. Ett helt batteri med utredningar arbetar med frågan både på EU- och regeringsnivå arbetar med frågan men ännu har inte mycket praktiskt kommit ut.

Då är det dags för Sparsheriffen att rycka ut. Kampanjen kommer räcka åtminstone under hela 2014 och kommer innebära lansering av ett antal ny tjänster och utbildningar där den oberoende organisationen Aktiespararna står för innehållet.

Tanken med Sparsheriffen är att människor som tidigare inte orkat eller velat ta tag i sitt sparande skall göra det. Livet på Sparsheriff-stationen kommer skildras i ett antal filmer, bilen med vidhängande husvagn kommer turnera runt i Sverige där människor får chans att prata med de tusentals volontärer som jobbar för Aktiespararna. Sedan finns ju alltid chansen att slå en signal till Sparsheriffen och larma.

 

I Sparindikatorn har vi kartlagt avgifter och skatter i de vanligaste sparformerna som säljs i Sverige. Här kan man enkelt se vad som blir över efter att skatter och avgifter dragits.
 Till Sparindikatorn Premiepension.

I Fondväljaren har vi delat in marknadens alla fonder i tre olika kategorier: indexfonder, äkta aktiva fonderoch falskt aktiva fonder. Därmed kan pensionssparare jämföra förvaltarnas skicklighet.
 Till Fondväljaren Premiepension. 

I utbildningen Spar & Pension 1 utbildar vi i hur du gör ett informerat aktieval i premiepensionen. Vi leder dig igenomalla 850 fonder och lär ut hur du använder våra nya tjänster för att fatta rätt sparbeslut. Utbildningen rullas ut under året, och lärare börjar utbildas i samband med Aktiespararnas kongress i april.

I utbildningen Spar & Pension 2 utbildar vi i hur du gör ett informerat aktieval i tjänstepensionen. Du får lära dig hur man använder våra tjänster men får också annan information för att du ska kunna göra bra val i din tjänstepension.Denna utbildning kommer senare under året.

Sparsheriffens bil med tillhörande husvagn ska turnera runt i landet under hela 2014. Lokalavdelningar kommer att informera om Aktiespararna på stora och små evenemang över hela landet. Premiären sker i samband med Vasaloppet i Mora.

 
 
ANNONSER

Kommentarer

 1. Simon2014-02-10 12.14

  Bra, mycket bra initiativ.
  • Bra2014-02-10 12.16

   Oj riktigt bra. Tror jag ska bli medlem igen.
   • Wow Aktiespararna!2014-02-10 12.18

    Detta var mer än jag kunde tänka mig när jag såg förannonseringen. Riktigt bra jobbat.
    • Riskcontroller2014-02-10 16.20

     Äntligen.
     Bra att någon försöker få de där 39 av 40 att förstå. Det finns massor som tror att banken & arbetsgivarens försäkringsrådgivare har kundens bästa som fokus! ?
     T o m mina kompisar!? - trots att jag är en ytterst aktiv investerare (prio intresse aktier.
     • HANSA2014-02-10 17.24

      Bra aktiespararna, detta kommer säkert att få oss alla att investera bättre, tryggare och få aktörerna på marknaden att skärpa upp sig.
      • Magnus Sandvall2014-02-10 21.00

       Nu hönder det grejer. :-)
       • Maud Lindh2014-02-10 21.31

        Så bra att ha dig Carl med all din energi och ditt fina engagemang för aktiespararrörelsen!!!
        • Ratbike2014-02-11 07.49

         Jag lyfter på hatten och välkomnar detta initiativ. Det ska bli spännande att följa med på resan.

         Ha det gott och gör goda investeringar.
         Jonny / Halmstad Aktiesparare
         • Fantastiskt bra2014-02-11 11.41

          Äntligen händer det saker. Aktiespararna är aggresiva nu, vilket en organisation som denna ska vara.
          • Jularp2014-02-11 12.53

           Bra jobbat med rätt åtgärder och rätt i tiden.
           Fortsätt på denna inslagna vägen så blir det bra.
           Grattis till ett tidsenligt bra initiativ
           Rozen
           • Mikael Skönborg2014-02-11 12.54

            Väldigt bra initiativ! Vem hos er är ytterst ansvarig för detta "projekt"?

            Jag är involverad i flera mindre liknande nya projekt på både ideel och kommersiell basis. Möte??

            mvh Mikael
            • Helena T2014-02-11 13.00

             FÖLJ SPARSHERIFFEN på Facebook, Twitter och Instagram!
             • King2014-02-11 15.58

              Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta.
              Detta skulle ni ha gjort för bra länge sen.
              Denna månad byter vi system till att vi själva måste göra det via våran E legitimation...
              • Margareta2014-02-11 16.58

               Det är bara att gratulera! Behovet är mycket stort och det kommer säkerligen att ytterligare öka medlemsantalet i Aktiespararna
               • aa2014-02-12 09.12

                Imponerande! Detta blir stödmedlemsskap!
                • Dan2014-02-12 10.07

                 Varför bara visa positiva kommentarer?
                 • FB2014-02-12 13.01

                  Förmodligen bland det mest plumpa jag sett. Som om folk generellt skulle förbättra sitt sparanderesultat genom att själv välja aktier?

                  Det finns mycket rötägg bland PPM-rådgivarna,men det finns också en del som är bra. Att generalisera på detta sätt är ju rena sandlådenivån.

                  Jag trodde att Aktiespararna var en seriös aktör, men det var tydligen fel. Har redan bestämt mig för att gå ur Aktiespararna
                  • Pigg - peggning2014-02-12 15.17

                   Den här rådgivningen är välkommen - bör behandlas positivt och förhoppningsvis ge betalt med fler medlemmar
                   • Panna vasiliou2014-02-12 18.29

                    Fantastiskt bra initiativ av Aktiesparana.
                    Bra att informera sig innan man väljer bank och att placera sina pengar.
                    (spelar rollen som Ove Ärlig i filmen)

                    Med vänliga hälsningar
                    Panagiotis Vasiliou
                    skådespelare
                    • Anders Bergkvist2014-02-12 18.54

                     Jag har haft funderingar på att lämna Aktiespararna, men efter detta känns det som att det är "nya tag" på gång, samt när jag tänker efter så har ni ju tidigare också utfört ett bra arbete, så det är väl bara att hoppa på och åka med igen.

                     mvh Anders.
                     • Titelbyte2014-02-13 22.10

                      Byt bara namn på yrkesrollen till "rådgivande säljare" den säljande rådgivningen kommer ju alltid att vara ett problem så länge provision/kickabacks - lagstifta bort dem så kan objektiv rådgivning och kundens bästa komma först - OCH DET WILL NEVER HAPPEN ; )
                      • Larojo2014-02-19 17.31

                       Bra at det händer något så att det blir enklare att kolla vad rådgivaren ha gett för resultat. För visst finns det bra rådgivare, men det finns också dåliga... riktigt dåliga
                       • ewywik2014-02-27 22.12

                        Mycket bra. Jag tror på idéen. /Ewy