Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2008-04-08

Teknisk analys: Lundin Petroleum visar styrka

Villkoret för en köpsignal i OMXS Energi, som har fallit trendmässigt i knappt två år, är att index stabiliseras ovanför stödet vid 1 100. Lundin Petroleum, som i år har utvecklats klart starkare än OMXS Energi, visar fortsatt teknisk styrka genom sin cykliska uppgång i en stigande trendkanal.

OMXS Energi (1 131) har fallit trendmässigt i knappt två år. Den tekniska analysen har utlöst ”falska” köpsignaler när den långsiktiga trenden bröts tillfälligt i juli, oktober och november förra året. I förra veckan fick vi ett nytt trendbrott, vilket förstärker den stigande trenden som påbörjades i mitten av januari. Köpsignalen kan i ett första steg lyfta index till trendens motståndslinje i trakterna kring 1 200 om riktkursen infrias fullt ut. Långsiktigt kan det bli mer om den stigande trenden förblir intakt. Villkoret för en köpsignal är att index stabiliseras ovanför stödet vid 1 100.

Den kommande rapportsäsongen ökar risken för en ny ”falsk” köpsignal. En eventuell större rekyl förbi 1 100  öppnar vägen för ett indexfall till trendstödet vid 1 024, som bestämmer den kortsiktiga trendriktningen. Ger även detta stöd vika kan indexfallet fortsätta till den långsiktiga trendens stödlinje i trakterna kring 945.

OMXS Energi
Klicka här för att se diagrammet.

Lundin Petroleum (85,50 kronor) har utvecklats klart starkare än OMXS Energi i år. I ett tekniskt perspektiv gav aktien en långsiktig köpsignal när den fallande trenden bröts under stigande omsättning i februari. Efter köpsignalen har aktien visat fortsatt teknisk styrka genom sin cykliska uppgång i en stigande trendkanal. Trendkanalen indikerar en kurspotential i trakterna kring 95 kronor, men köp av aktien är långt ifrån riskfritt vid nuvarande kursnivåer.

Aktiekursen har stigit i takt med oljeprisets återhämtning, efter den tillfälliga svackan under den senare halvan av mars. Priset på Nordsjöolja stiger trendmässigt på både kort och lång sikt men befinner sig nära trendkanalernas motståndslinjer, som ger utrymme för en begränsad prisuppgång till trakterna kring 110 USA-dollar.

Om aktiekursen i Lundin Petroleum har kraft att tydligt bryta motståndet vid 84,50 kronor rekommenderar den tekniska analysen köp. I annat fall kan vi förvänta oss en kortsiktig rekyl till den stigande trendens stödlinje vid 77 kronor, där det kan ges ett nytt köptillfälle i aktien.

Lundin Petroleum
Klicka här för att se diagrammet.

Du kan läsa mer om oljebranschen i tidningen Aktiespararen (4, 2008), sidorna 8–13. Medlemmar kan läsa hela tidningen på www.aktiespararna.se från och med torsdagen den 10 april, klockan 12:00.

Av: Tomas Trocmé

Ur: Nyhetsbrevet v. 15, 2008      

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.