Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2013-03-22

Aktiespararen ser uppsida i Kopparberg

Kopparbergs Bryggeris bokslut var återigen starkt, och ändå påverkades vinsten av stora marknadsföringskostnader och hög investeringstakt. Aktiespararen ser en möjlig uppsida på ytterligare 50 procent till 45 kronor för succébolaget.

I takt med Kopparbergs Bryggeris framgångar börjar historien om företaget bli känd. Bolaget, som kan räkna sina anor tillbaka till 1882, fick en nystart när bröderna Bronsman från Göteborg tog över driften från ett schweiziskt bolag som var nära att sätta bryggeriet i konkurs.

Knappt två år senare introducerade Kopparbergs sin päroncider på den svenska marknaden. Den blev snabbt en framgång i Sverige och har även slagit i stora delar av omvärlden, bland annat i ciderlandet England, vilket gjort att Kopparbergs i dag är världens mest sålda cider.

Förutom cidern brygger Kopparbergs även de välkända ölmärkena Sofiero, Fagerhult och Zeunerts för den svenska marknaden. Sofiero är i dag Sveriges mest sålda starköl, men det är exportframgångarna för cidern som gjort att Kopparbergs på några år har gått från 27 miljoner till 97 miljoner kronor i vinst före skatt och minoritetsandelar.

Kopparbergs omsätter i dag 1,5 miljarder kronor efter dryckesskatt. Vinsten efter skatt och minoritetsandelar (det brittiska ciderbolaget ägs till bara 51 procent av Kopparbergs) uppgick till 54,6 miljoner kronor under fjolåret, 16 procent bättre än 2011. Det är en god vinstökning, men den hade kunnat vara ännu bättre om inte Kopparbergs under året hade ökat marknadsföringskostnaderna från 58 miljoner till 107 miljoner kronor. Därtill har Kopparbergs gått igenom två tunga investeringsår i en ny produktionsanläggning, som kostat runt 100 miljoner kronor per år de två senaste åren. Normalt ligger investeringsnivån på 30–35 miljoner kronor om året.

Förutsatt att marknadsföringen betalar sig, alternativt att bryggeriet drar ned lite på årets aktiviteter, borde Kopparbergs Bryggeri kunna nå ett riktigt bra vinstlyft även i år. Lägg till att kassaflödet bör förbättras till följd av lägre investeringstakt, vilket öppnar för ökad aktieutdelning och gör aktien köpvärd upp till 45 kronor. Den stora risken med att köpa aktier i Kopparbergs Bryggeri är att den svenska lite sötare cidern än konkurrenternas – precis som alkoläsken för ett par decennier sedan – är en fluga.

Aktiespararen tror inte det. För övrigt är människor och flugor lika i detta avseende – vi gillar sötsaker.

Av: Ulf Petersson  

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.