Du är här

2011-05-09

Därför rasar Diamyd

Bioteknikföretaget Diamyd Medical meddelade i dag att resultaten från bolagets fas III-studie med den antigenbaserade terapin Diamyd inte uppfyllde den primära effektparametern att bevara betacellfunktion efter 15 månader hos patienter som nyligen diagnostiserats med typ 1-diabetes.

Företaget ska nu gräva ned sig i data och detaljer från studien för att utröna vad det kommer att betyda för diabetsprogrammet och företaget. Det pågår en amerikansk fas III-studie parallellt där resultat väntas under sommaren 2012. Trialnet driver även en fas II-studie.

– Det är så klart väldigt dåliga nyheter och ett väldigt tråkigt utfall. Det är ju det viktigaste måttet i studien. Det blir väl egentligen den första bekräftelsen på om vad vi såg i den europeiska studien är sanningen eller om det var en anomali, säger Peter Zerhouni, tillförordnad VD på Diamyd, till Nyhetsbyrån SIX.

För två veckor sedan fick Diamyds VD Elisabeth Lindner sparken efter meningsskiljaktigheter. Vice VD Peter Zerhouni är tillförordnad VD.

Det är inte så vanligt att man får ett negativt resultat i en första fas III-studie och att det sedan vänder.

–  Men det finns exempel på bolag som haft dåliga resultat men lyckats vända till något positivt, säger Peter Zerhouni.

När Diamyd tröskat igenom alla detaljer och data i den europeiska fas III-studien så kommer det inte att ändra på huvudresultatet.

– Huvudresultatet står fast. Det är ju allvarligt i sig. Det betyder att man inte kan använda studien för det syftet man tänkt utan det blir mer en explorativ studie i stället för att använda den till ett marknadsgodkännande, fortsätter Zerhouni.

Diamyd är nu långt i från något diabetesläkemedel. Bolaget åker tillbaka en del i tiden.

– Men resultaten representerar ett värde för bolaget, även om de var dåliga. Vi kan lära oss något om medicinen. Frågan är bara om vi lär oss att det inte fungerar i slutändan. Men så långt har vi inte kommer att vi kan dra den definitiva slutsatsen, säger bolagets VD.

Marknaden har dock definitivt dragit sin slutsats. Aktien är ned 79 procent till 25 kronor. Med 15 kronor per aktie i kassa finns det därmed 10 kronor i övrigt i kursen.

– Det kan man tycka vad man vill om men pengarna räcker i tre år. Om vi beslutar att inte gå vidare med programmet kommer vi att ha en mycket lägre burn rate och därmed pengar ännu längre, säger Peter Zerhouni.

Diamyd har också ett annat affärsområde, smärta, som är helt fristående från diabetes.

– Där hade vi fantastiska fas I-resultat i höstas och vi har påbörjat en fas II-studie. Patienter som var helt sängbundna av smärta gick ned i smärta på en tiogradig skala från 8-9 till 2. Där har vi stora förhoppningar och det borde representera ett ganska stort värde, säger Zerhouni.

Sedan har Diamyd en organisation som kanske kan åsättas ett värde. Bolaget har upparbetat kompetens att driva prövningar inom diabetes. Det finns ett rätt stort innehav i ett amerikanskt bolag som har ett rekombinat influensavaccin under utveckling. Diamyd äger också 20 procent i Mercodia och har licensierat ut rättigheter till Neurologics. Det här är tredje fas III-studien med olika läkemedel på kort tid som blivit en besvikelse. Tidigare har Eli Lilly och GSK misslyckats.

– Vi kommer att presentera detaljerade resultat från den europeiska fas III-studien på världens största diabeteskonferens precis efter midsommar 24-28 juni i San Diego. Förhoppningsvis har vi även då resultaten från Trialnetstudien, avslutar Peter Zerhouni.

Av: Nyhetsbyrån SIX

Författare SIX news

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.