Du är här

2015-12-02

"Scandic har starkt fokus på Norden"

Scandic Hotels Group, som i dag noteras på Stockholmsbörsen, har en stark position i Norden inom mellanklasshotell där de är största aktör på marknaden. Även om bolaget har planer på att expandera till Tyskland ligger fokus för den närmaste framtiden på Norden. 

"Vi kommer de närmaste åren ha ett starkt fokus på Norden och en nordisk utveckling. Det finns bra möjligheter att fortsatt växa i där", säger Scandics vd Frank Fiskers till SIX News. "Över tid kan den tyska marknaden bli en möjlighet för oss", fortsätter Fiskers.

Scandic har redan i dag ett fotfäste på den tyska marknaden med tre hotell.

"Vi har två hotell i Berlin och ett i Hamburg som alla är lönsamma och presterar bättre än sina konkurrenter. Våra hotell måste prestera bättre än konkurrenterna så vi är väldigt nöjda", säger Fiskers.

I prospektet som släpptes inför börsnoteringen står det: "Scandic strävar på medellång sikt att utöka hotellportföljen med 10 till 15 hotell i förstklassiga lägen i större städer och större regionala städer med höga krav på hyresvillkor, produktionsstandard och lönsamhet. Scandic fokuserar både på nybyggnationer och på förvärv av befintliga hotell."

Hotellfastighetsbolaget Pandox, som äger vissa fastigheter där Scandichotellen har sin rörelse, presenterade under förra veckan sin bild av hotellmarknaden. Pandox vd Anders Nissen uppgav då att han spår en avtagande marknadstillväxt under 2016 med stabila marknadsförutsättningar och ensiffrig marknadstillväxt.

När Frank Fiskers får frågan om detta är en bedömning han delar blir svaret: "Vi ser stark utveckling i stort sett överallt i Norden. Det är till viss del utmanande på de olika oljedestinationerna i Norge" och tillägger "tittar vi på bokningsläget framöver har vi en positiv syn på framtiden".

Scandics finansiella mål innefattar minst 5 procents omsättningstillväxt sett över en hel konjunkturcykel, exklusive eventuella förvärv och samgåenden. Samtidigt ska den justerade ebitda-marginalen över en konjunkturcykel uppgå till minst 11 procent.

Scandic har en del större projekt som kommer att hjälpa bolaget leverera enligt dessa mål och samtidigt väntas synergier från förvärvet av Rica-hotellen ge stöd.

"Vi har en del stora hotell på gång in i nätverket. Till exempel här i Stockholm har vi Continental vid centralstationen, vi har Pub som ska bli ett stort Scandic (Haymarket SIX anm). Så du har några stora pjäser på väg in och det är klart att de blir både omsättnings- och marginalförstärkare", säger Frank Fiskers.

Fjolårets förvärv av Rica-hotellen var inledningsvis utspädande för marginalen, då dessa hotell hade en lägre marginal än övriga Scandic-hotell.

"De synergierna vi ska ta ut är ganska betydande, över 100 miljoner kronor i ebitda och det är klart att de kommer att hjälpa till med tillväxten under åren framöver", säger Fiskers.

Scandic Hotel Group handlas i nuläget till kursen 63,75 kronor, 4,9 procent under introduktionskursen på 67 kronor.

Av: SIX

Författare SIX news

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.