Du är här

2006-02-07

2006 - tillbaka till "normal" avkastning

Som fondsparare har det varit ett extremt bra år. Avkastningen har varit god vare sig du placerat i aktier, obligationer eller råvaror. Även guld, som normalt sätt utvecklas bäst i osäkra tider, har genererat en avkastning på drygt 40 procent. Man brukar säga att guld platsar i tänderna men inte i sparportföljen, men i år har det snarare varit tvärtom. Vad kan man då förvänta sig för avkastning under detta år?

Vi sa redan i början av förra året att den globala aktiemarknaden inte borde ge mer än 10 procent, och att man måste vända sig till tillväxtmarknaderna för att få högre avkastning än så. I lokala valutor gav världsindex runt 15 procent, medan tillväxtmarknaderna gav det dubbla. I kronor mätt blev det ungefär det dubbla för båda marknaderna. När vi stänger böckerna i slutet av detta år tror vi att man får en betydligt mer blygsam avkastning, och dessutom tror vi att skillnaden på avkastning mellan olika regioner minskar. Det kommer helt enkelt att ske en normalisering mot de avkastningstal vi kan förvänta oss på lång sikt, vilket Nordea bedömer till runt 8 procent.

När det gäller obligationsmarknaden talar de flesta om stigande marknadsräntor, vilket i sin tur är negativt för obligationsfonder. Vi tycker att oron för kraftigt stigande långräntor är obefogad. Vi tror att vi får se ännu ett år då obligationsfonder ger positiv avkastning. Inflationen kommer att fortsätta vara låg under 2006 och den strukturella efterfrågan på långa obligationer hänger kvar.

Just nu har vi en något mer positiv syn på aktiemarknaden än obligationsmarknaden, men hur man ska agera som kund är en väldigt individuell fråga. Har man till exempel varit med på hela aktieuppgången, och dessutom varit exponerad mot tillväxtmarknaderna, bör man justera risken i sin portfölj. Det som i början av året var en portfölj med låg risk kan efter ett år ha hoppat upp ett par riskklasser. Om aktiemarknaden stiger kraftigt under en period har också aktiernas andel i portföljen justerats upp, något som innebär en ökad risknivå i portföljen. Detta kan i sin tur motivera en försäljning av aktiefonder. Därför är det ingen motsättning att rekommendera vinsthemtagningar, och samtidigt vara positiv till aktiemarknaden.

Även om vi fortfarande är kortsiktigt positiva till aktiemarknaden, har riskerna ökat i takt med att kurserna stigit. För en placerare i globala aktiefonder utgör dollarn en av dessa risker. Förra året gynnades dessa fonder genom en kraftig förstärkning av dollarn. I år kommer vi inte att få samma hjälp. Den amerikanska centralbanken närmar sig slutet av räntehöjningscykeln, samtidigt som vi får se en del höjningar i Europa som kan locka till sig kapital. Men i övrigt tycker vi att det ser relativt bra ut i den globala ekonomin och i företagen, men budskapet är att sänka förväntningarna på avkastning jämfört med 2005.

 

 

Författare Henrik Lundin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.