Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2008-01-31

Finansfokus i New York

Hur kan man på bästa sätt få en inblick i ett av världens största finanscentrum? Jo, man åker till New York och träffar finansjournalisten Bengt Göransson. Under hösten kunde Unga Aktiesparares medlemmar åka på en organiserad finansresa till New York. Deltagaren Patrick Schönemann rapporterar.

Dag 1&2. Första kvällen i New York kunde deltagarna spendera fritt, men de flesta av oss elva valde att gå ut och äta middag tillsammans. Kvällen avslutades tidigt för att orka med alla evenemang dagen därpå. Dag två inleddes med en timmes rundvandring på Förenta Nationernas högkvarter,  som bjöd på mycket intressant information och gav en inblick i FN:s arbete.

Skribenten Patrick Schönemann och andra resedeltagare vid den kända tjurstatyn i New York.

Efter lunch på Grand Central Station var det dags för ett möte med det svenska klädmärket Eton,  som lyckats etablera sig på den amerikanska marknaden. Eftermiddagen spenderas fritt och några av oss valde att utforska Manhattan. Karta och joggingskor är ett tips – taxi i all ära, men Manhattan upplevs bäst till fots.

Dag 3. Frukost på ett av de många caféer som ligger i varje hörn, och sedan tunnelbanan för att möta Bengt Göransson. Göransson anlände med mössan nerdragen över pannan och en halsduk upp till hakan; det enda som stack ut var en rödfrusen näsa. Trots den uppenbara förkylningen strålade han av energi och entusiasm.

Resedeltagarna träffar finansjournalisten Bengt Göransson.

På baren Bull Run fick vi något varmt att dricka och chans att ställa frågor till Göransson, som kommunicerade på ett lätt och roligt sätt, men samtidigt kunde bli allvarlig om samtalsämnet så krävde.

Frågestunden fortsatte ut i finanskvarteret och han följde oss till Millennium Hilton där vårt möte avslutades. På Millennium Hilton, precis vid Ground Zero, åt vi först lunch, för att sedan åka upp till den högsta sviten. Där var utsikten häpnadsväckande.

Efter lunchen besöktes bland annat World Finance Center, China Town, Little Italy och Soho under en fem timmar lång promenad. Kvällen avslutades med drinkar på några av Manhattans trendiga uteställen.

Dag 4. Fick spenderas fritt och detta var ett perfekt tillfälle att utforska Manhattan. Jag valde bland annat att besöka Trump Tower och passade på att köpa Donald Trumps senaste bok. På kvällen gick vi gemensamt ut och åt middag och pratade om resan. Större delen av konversationen handlade om aktier och Bengt Göransson. I diskussionen gavs många olika synvinklar, mycket på grund av den stora åldersvariationen.

Jag kan inte säga att resan gjorde mig till en bättre aktiesparare, men jag fick en bra inblick i hur aktiemarknaden i New York fungerar.

Av mitt möte med Bengt Göransson lärde jag mig väldigt mycket. Denna resa har gett mig ett minne för livet och jag ser det som en investering som gav mig så mycket mer än pengar.

Text: Patrick Schönemann
Författare Unga Aktiesparare

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.