Du är här

2006-02-07

Förändring. Förvandling. Förvaltning.

På två decennier har en liten ekonomi, i huvudsak uppbyggd kring fiske, förvandlats till ett av världens mest explosiva finanscentrum. Med en affärsmentalitet som präglas av en tuff atmosfär och snabba beslut har en liten skara isländska affärsmän bestämt sig för att lägga världen för sina fötter. I ett sällan skådat tempo sker de internationella förvärven på löpande band, och den annars ifrågasatta lånefinansierade tillväxten motiveras av en betydligt högre BNP tillväxt än i övriga Europa.

I detta nummer av Stock Magazine kan du läsa om de bakomliggande faktorerna till det isländska undret, och om skillnaderna mellan den svenska, mjuka ledarstilen och den vulkaniska isländska affärsglöden.

Vi är också mycket stolta över att kunna presentera en person som utstrålar alla ovan nämnda egenskaper. Mannen som inger lugn och förtroende, men vars ögon har en brinnande glöd som är törstig på mera. Jag talar självfallet om Carl-Henric Svanberg, VD för Sveriges stolthet och stora exportframgång Ericsson.

Under några svåra år förvandlades Ericsson från en vinstmaskin till ett företag i kris, för att i dag återigen gå med stor vinst. Vi lämnar dock frågeställningar kring Kinas GSM-behov och framtiden för hsdpa-teknik till affärstidningar och nyhetssiter. Istället slår vi oss ner i en mjuk soffa och pratar med Carl-Henric Svanberg om hans inställning till livet, om hans ledarskapstalang och vad han tycker att vi unga människor skall tänka på när vi rusar fram i livet.

Du kan även läsa om en svensk avreglering som knappast hade samma liberaliserande genomslagskraft som den kanske hade haft på vår vulkaniska grannö. Trots liberalisering regleras fortfarande den svenska elmarknaden. Det handlas dock friskt med både el och industriella utsläppsrätter, och vi får här ta del av fondförvaltarnas synpunkter på energimarknadens framtid. Några sidor längre bak kan du även toppa denna nyvunna kunskap med fyra sidor fondjuridik.

Låt dig inspireras!

Daniel Grythberg
Chefredaktör och grafisk formgivare

 

 

Författare Daniel Grythberg

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.