Du är här

2006-02-07

Vem bryr sig om du måste äta kattmat?

Vem tror du bryr sig mest om din privatekonomi? Politikerna? Banken? Dina vänner? Din mäklare? Svaret är självklart. Det är du, och bara du som bryr sig när det väl kommer till kritan. Att vi medlemmar bryr oss om oss själva, det har vi fått svart på vitt i vår egen medlemsundersökning. 75 procent av oss lägger ned mellan 2 och 10 timmar i månaden på vår privatekonomi. Majoriteten lägger ned mer än 5 timmar. Det är ett tecken på att vi förstår att vi är de enda som verkligen bryr er om vår ekonomi.

Vi är många som bryr oss om oss själva, och därför är det extra kul att vi kan bry oss i en organisation som Unga Aktiesparare. Vi diskuterar med varandra, vi tipsar varandra om bra utbildningar, aktiviteter, aktier och fonder med mera.

Aktiefrämjandets årliga temo-undersökning visade att 88 procent av Sveriges befolkning anser att privatekonomi borde införas i skolan. Varför tycker alla dessa människor så? Jo, förmodligen för att de inser att man behöver kunskap för att kunna påverka sin egen ekonomi på bästa sätt. Många önskar nog att de hade börjat bry sig om sin framtida ekonomi tidigare i livet, och blev kanske till och med glada över att frågan ställdes.

En annan anledning till detta stora gensvar är förmodligen att deltagarna i undersökningen inser att det är viktigt att undvika att dagens unga bli så kallade "fattigpensionärer" i framtiden. Och risken är stor att många av oss blir det. 80 procent av alla ungdomar mellan 16 och 29 år anser att de i ingen eller ganska liten utsträckning fått information från skolan om hur man äger, köper och säljer aktier och/eller fondandelar. Hela 48 procent ansåg att de inte fått någon information alls. Är detta inte häpnadsväckande?

Hur ska vi då undvika att bara ha råd äta kattmat på ålderns höst? Jo, vi måste agera nu! Så tidigt som möjligt i livet. Vi måste börja spara mer och vi måste bli mer egoistiska! Vi måste börja tänka mer på oss själva, i framtiden.

I detta nummer kan du läsa om vilka som bryr sig om dig som sparar i fonder. Lagar och regler skyddar dig, och gör att du kan känna dig trygg. Visste du att Carl-Henric Svanberg bryr sig om dig? På vilket sätt kan du läsa mer om längre fram i tidningen. Vi gillar honom. Och han gillar oss.

Trevlig läsning!

Theresa Thustrup
VD, Unga Aktiesparare

Författare Theresa Thustrup

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.