Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2011-01-31

Webbfrågan: Rimlig nivå på Investor-VD:s ersättningar?

Wallenbergfamiljens maktbolag, det stora börsnoterade investmentbolaget Investor, har betalat ut ett par hundra miljoner kronor till sin VD, Börje Ekholm, i olika typer av ersättningar. Är detta rimligt?

 

Den 20 januari tog SvD åter upp att Investor strax före jul meddelande att 38 miljoner kronor hade betalats ut till Börje Ekholm efter att man sålt investeringar i ett investeringsprogram (parallellinvesteringsprogram) som Ekholm deltog i när han var chef för Investor Growth Capital (Investors riskkapitalverksamhet). Det var tredje gången som pengar betalades ut från programmet. 2005, när Börje Ekholm tillträdde som VD för Investor, fick han två utbetalningar på totalt 72 miljoner kronor, och dessa syntes aldrig i de svenska inkomstuppgifterna, pengarna skattades för i USA.

Det totala utbetalda beloppet hittills är 110 miljoner kronor, och ytterligare utbetalningar kan komma att ske 2015 och 2020. SvD refererar till personer med kunskap om dessa program, och det handlar ofta om att cheferna satsar i storleksordningen 1 procent för att få vara med att dela på upp till 20 procent av vinsten om den överstiger en viss miniminivå. Detta efter att summan av alla investeringar har räknats ihop och kostnader dragits av. I Ekholms fall är andelen av vinsten begränsad till 15 procent. Det betyder att det kan ha räckt för honom att satsa 7 miljoner kronor för att få ut sina 110 miljoner kronor.

Sedan tillkommer flera miljoner i lön och pensionsavsättningar. Sammanlagt landar Ekholms ersättningar på ungefär 200 miljoner. Investor har, enligt SvD, för övrigt haft en sämre avkastning än Stockholmsbörsen, mätt på 1, 3, 5, 10 och 20 år. Under 2010 steg Investor med cirka 11 procent på börsen, jämfört med index på drygt 23 procent.

Det dröjde inte många dagar tills nya avslöjanden levereras. Den 24 januari skrev SvD att Ekholm gjorde ett privatekonomiskt klipp på 21,7 miljoner kronor när Swedish Orphan såldes till Wallenbergkontrollerade bolaget Biovitrum under 2009. Börje Ekholm ägde aktier i Swedish Orphan. Fast det fick Investors aktieägare aldrig reda på.

Hela Swedish Orphan såldes för 3,5 miljarder. Försäljningen innebar ett klipp för ägarna (Investor och riskkapitalbolaget Priveq), och avkastningen sägs ha blivit hela 27 gånger det insatta kapitalet. Men Investor, med VD Börje Ekholm, stöttade inte bara affären, utan gick också in med 350 miljoner kronor i en nyemission som hjälpte Biovitrum att få råd att genomföra köpet. Investor blev största ägare i det nya sammanslagna bolaget Swedish Orphan Biovitrum med drygt 40 procent av aktierna.

Investor berättade däremot inte att Börje Ekholm via sitt bonusliknande investeringsprogram var ägare i Swedish Orphan. Börje Ekholm satt alltså på dubbla stolar, och han hade ett privatekonomiskt intresse på säljsidan samtidigt som han befann sig på köpsidan.

Den 27 januari avslöjade SvD att när Investors styrelse sommaren 2010 beslutade om att köpa vårdföretaget Aleris för 4,4 miljarder kronor lämnade ordförande Jacob Wallenberg och Börje Ekholm rummet. Orsaken var att de är privat delägare i den säljande fonden EQT III (Investor har för övrigt satsat 32 procent av fondens kapital). Därmed satt de på dubbla stolar, men det upplystes inte Investors ägare om.

Inte bara Aktiespararna utan även exempelvis AP-fonder har framfört kritik mot Investor, och då bland annat bristen på transparens (öppenhet).

Jacob Wallenberg har uppgett för medier att han förstår kritiken mot VD Börje Ekholms höga ersättningar, men Wallenberg menar att Ekholm har skapat enorma värden för Investor. Ersättningen på 110 miljoner kronor från Investor Growth Capitals investeringsprogram ska alltså vara beräknad på den avkastning som Ekholm skapade åt Investor under åren 1997 till 2005, då han ansvarade för riskkapitalverksamheten. Jacob Wallenberg uppger att Investors förtjänst på investeringarna, som alltså har gett Ekholm 110 miljoner, uppgick till cirka 4 miljarder.

Jacob Wallenberg avvisar kravet från Aktiespararna om större transparens och menar att hög avkastning kommer i första hand. Men Jacob Wallenberg anser också att det är viktigt att få ned Investoraktiens besvärande substansrabatt.

Omröstningen är avslutad [Webbfrågan: Investors VD, Börje Ekholm, har sedan 2005 tjänat omkring 200 miljoner kronor (i bonusar, investeringsprogram, löner och pensionsavsättningar) under sin tid på VD-posten. Är nivån rimlig?]
89 procent av dem som röstade på webbfrågan (31 januari–7 februari) anser att nivån är befängd, speciellt med tanke på att substansrabatten (börsvärdet lägre än tillgångsvärdet) på Investors aktie är hög. 8 procent är osäkra, för olika rörliga ersättningar kan diskuteras, men VD:ar för stora börsbolag ska generellt sett ha bra betalt. 2 procent tycker att nivån är rimlig, för bra grabbar ska ha bra käk, medan 1 procent har ingen aning. Totalt 1 096 svar registrerades i omröstningen.

Relaterade länkar
”Investor undanhöll jäv”
(E24, 2011-01-27)
”Klart de borde ha informerat”
(Aktiespararna, 2011-01-24)
”Finns ett misstroende mot bolaget”
(Aktiespararna, 2011-01-20)

 

Författare Tommy Olsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.