Du är här

2005-03-31

Vågar du ”trada” Sverige mot utlandet?

Stock Magazine har träffat fyra unga killar som testat finanssvängen i Dubai, London och New York – alla tre viktiga nav i finansvärlden. Kanske vill du lämna Sverige ett tag och prova dina vingar internationellt? Då kan det vara bra med experttips från några som redan prövat.

Några som vågade

Erik – fem år som aktiemäklare i London
Jan – har arbetat som aktiemäklare i New York och London
Lars – fem år som aktiemäklare i New York
David – ”investmentbanker” i Dubai

Stock Magazine har träffat fyra killar som alla har prövat på finansvärlden utanför Sveriges gränser. Erik arbetar sedan fem år tillbaka med aktiehandel i London, Jan har också varit aktiemäklare utomlands, men i New York och London. Lars har gedigen erfarenhet av New York efter sina fem år som aktiemäklare där. David skiljer sig lite från mängden, han försörjer sig nämligen som ”investmentbanker” i Dubai, Förenade Arabemiratan.

Killarna är överrens om att finansarbete i utlandet är både lärorikt, krävande och en fantastisk erfarenhet.

– Den erfarenhet man kan skaffa sig under ett par år utomlands är ovärderlig. Men kraven är högre, tempot likaså. Jag känner att jag lär mig otroligt mycket mer och dessutom fortare, många av de situationer som uppstår på en firma här i London händer aldrig i Sverige, säger Erik. Tidigare arbetade han i Stockholm, både för en svensk och en internationell investmentbank.

Erik håller med om att tempot är högre och att ansvaret är större, men tycker samtidigt att jobbet i London är roligare jämfört med liknande arbeten i Sverige.

– Jag har ett större resultatansvar i London jämfört med tjänsterna i Stockholm. Tempot är högre och arbetsdagarna längre, arbetsklimatet är helt enkelt tuffare. Men kontaktnätet är mycket större än i Sverige, vilket gör jobbet i London långt mer stimulerande. Roligare, helt enkelt! berättar Erik.

Lars, som arbetat i New York, berättar att det är viktigt att ha en öppen attityd till det nya samhället och att anamma en positiv inställning.

– Man är gäst i deras land. Finn inre harmoni och bygg upp ett socialt nätverk, annars orkar man aldrig i längden. I USA är det viktigt att ha attityden “jag fixar det”. Bara den egna viljan sätter stopp för ens framgång, säger han.

Även Jan har känt av ett tuffare arbetsklimat.

– ”Vinnarinstinkten” är starkare i både Storbritannien och USA. Man har en hårdare attityd och är mer seriös i de länderna. Svenskar är mer ”laid back” (på svenska: avslappnade), säger Jan

Hög lön och nya erfarenheter

Generellt verkar utlandserfarenheten ge ett mer klirr i kassan, men samtidigt är arbetssituationen tuffare och ibland mer svåröverskådlig.

– Man får en högre lön i utlandet men ansvaret är också större, tycker både Jan och Erik.

Även i Dubai är löneläget bättre.

– Ersättningen är generellt sett högre, speciellt om man beaktar att Dubai saknar inkomstskatter, berättar David.

Just avsaknaden av skatter spelar en stor roll i lönekuvertet. I Sverige betalar ”medelsvensson” mellan 30 och 50 procents inkomstskatt. Utväxlingen är därför enorm i jämförelse men en person i Dubai där lönekuvertet inte naggas i kanten av skattemasen.

En annan fördel med att jobba utomlands är möjligheten till en mer lärorik och stimulerande miljö, även om den samtidigt kan vara mer komplex.

– Det finns många fler aktier i USA så det kan vara svårare att specialisera sig, säger Lars.

David berättar att arbetsklimatet i Dubai också är tuffare än här hemma. Men Dubai är en tillväxtmarknad och arbetsklimatet förbättras ständigt.

– Man får nya infallsvinklar och nya sätt att hantera problem genom att arbeta utomlands. Det är givande att arbeta under ovanliga och svåra förhållanden med människor från en rad olika kulturer. Det är inte ovanligt att man har arbetskollegor med tio olika nationaliteter, berättar David.

Även arbetsbelastningen och graden av ansvar är högre i Dubai än hemma, menar David.

– Man får större befogenhet och ansvar, men mindre vägledning och högre förväntningar. Jag jobbar oftast varje dag, även helger, säger David.

Hur hittar man jobben utomlands?

Hur hittar man då drömjobbet utomlands? Och vad skall du göra för att bli anställd? Erik berättar om hur han lyckades komma till London från Stockholm.

– Jag fick möjlighet att flytta inom samma firma. Det fanns en plats ledig och de sökte någon som redan kände organisationen och de skandinaviska kunderna, säger han. Lars tog till ett annat, ganska udda, knep för att få komma på intervju på Wall Street i New York – han joggade!

– Kontakter är allt. Jag joggade omkring på Wall Street för att leta potentiella arbetsgivare. Fick jag ögonkontakt med någon gick jag fram, skakade hand och berättade kortfattat om mig själv. Sedan frågade jag om jag fick kontakta dem. Det är viktigt att ta deras kontaktuppgifter, ingen kommer att ringa och be dig att komma på en intervju. Ta reda på vilka barer och restauranger folk inom din tilltänkta profession går till, gå sedan dit och knyt kontakter. Första intrycket säger allt, du ska sälja dig själv och se dig själv som en produkt. Goldman Sachs får flera tusen ansökningar per dag under rekryteringsperioderna så jag tror att det är liten chans att få jobb genom att bara skicka in en ansökan, säger Lars.

Lars annorlunda strategi lyckades. Men för att få sitt första jobb genomgick han en för många märklig intervju. Han blev uppringd av en kontakt som bad honom att infinna sig på NYSE:s börsgolv. (New York Stock Exchange). Lars presenterades för en man som tittade på honom. Lars berättade vem han var och vad han kunde inom aktiemäkleri.

– Jag pratade i 45 sekunder, sedan stirrade mannen på mig aggressivt i en och en halv minut och vi utbytte korta repliker. Samtalet avslutades med att mannen sa ”ring vår chefsmäklare på måndag, det var trevligt att träffas.” Tidigt måndag morgon ringde ”the specialist firm” (aktiemäklarfirman på golvet på NYSE) och bad Lars komma dit. Lars fick jobb direkt.

– Viktigast är bara att åka dit, skaka hand, knyta kontakter och e-posta alla som du känner. Det gäller att gräva och gräva och ge aldrig upp. Inställning, beslutsamhet och ansträngning är allt. Tur existerar inte, förklarar Lars.

Jans internationella karriär började genom en praktikplats hos firman Meryll Lynch i Arizona. Där knöt han värdefulla och användbara kontakter som ledde honom vidare till olika aktiemäklarjobb i New York och London.

För Lars och Jan uppstod möjligheterna till jobb i USA efter att de hade studerat i landet och då kunde söka jobb på samma villkor som amerikaner. Om man har studerat ett par år i USA får man ett års arbetstillstånd. Det går inte att söka jobb på turistvisum.

David flyttade först till Dubai bara för att söka jobb.

- Man måste vara i landet för att få intresse av en arbetsgivare. Om man inte har extremt lång erfarenhet eller specialistkompetens är det svårt att sitta i Sverige och söka jobb i Dubai. Man bör vara här på plats. Lättaste sättet är annars att önska förflyttning om du redan arbetar inom ett företag som har kontor i Dubai. Det finns också ett tjugotal rekryteringsfirmor i Dubai som är relativt professionella. Vidare kan svenska exportrådet i Dubai eller svenska ambassaden i Abu Dhabi ge generell assistans, säger David.

Omställning och attityd

Att flytta till ett annat land och byta miljö görs inte i en handvändning. Att ordna med det praktiska innan du börjar ditt nya utlandsjobb är att rekommendera, för du kommer kanske inte att ha mycket fritid över. Var väl förberedd, framåt och tålmodig för att lyckas utomlands är de generella råden.

- Se till att ha en idé om var du vill bo, för praktiska detaljer kommer du inte att ha mycket tid över för. Glöm kompensationstid, rikskuponger, gymbesök, däckbyte, högkostnadsskydd och annat, men se till att få nya kompisar och knyta kontakter! De som inte klarar de detaljerna får det tufft. En del reser tillbaka till Sverige varje helg – det är nog inte det bästa sättet att njuta av en period här, säger Erik om London.

David och Jan ger några sista visdomsord till de som funderar på att pröva den internationella arbetsmarknaden inom finansyrken.

-Var tålmodig då saker och ting tenderar att ta längre tid än planerat, säger David.

-Ta för dig och var framåt, det gäller både i USA och Storbritannien, betonar Jan.

Och man ska inte glömma bort att utlandsarbete är en bra merit inför en framtida karriär.

– Eftersom världen styrs från Wall Street är läckert att ha arbetat där. Min chef sade en gång att ”det finns en million personer som skulle gå över lik för att få vara i dina skor,” avslutar Lars.

Fakta:

USA – New York

Statsskick: Konstitutionell federal republik och en stark demokratisk tradition
Huvudstad: Washington, D.C
Folkmängd: 293 miljoner
Arbetslöshet: 6 procent
Största språk: Engelska
BNP/invåndare: 37 800 USD
Valuta: 1 USA-dollar ($1) = 100 pence = 6,7 SEK
Regeringschef: President George W. Bush 

Förenade Arabemiraten – Dubai

Grannländer: Förenade Arabemiraten ligger mellan Oman och Saudiarabien i mellanöstern och angränsar till Oman Gulfen och Persiska Gulfen.
Statsskick: Federation med särskild makt delegerad till den federala riksdagen
Huvudstad: Abu Dhabi
Folkmängd: 2,5 miljoner
Arbetslöshet: 2,4 procent
Största språk: Arabiska
BNP/invåndare: 23 200 USD
Valuta: Emirati dirham (1 AED) = 1,85 SEK
Regeringschef: President Sheikh Khalifa bin Zayid Al Nuhayyan

Storbritannien – London

Statsskick: Konstitutionell monarki
Huvudstad: London
Folkmängd: 60,3 miljoner
Arbetslöshet: 5 procent
Största språk: Engelska
BNP/invåndare: 27 700 USD
Valuta: 1 pund (£1) = 100 pence = 12,7 SEK
Regeringschef: Premiärminister Tony Blair

Författare Ingegerd Hadenius

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.