Du är här

2006-11-15

Bioteknik och läkemedel - hand i hand?

Hur ska man som nybörjare göra avvägningen mellan bioteknik och läkemedelsbranschen? De två branscherna lever i symbios, men aktiekurserna beter sig väldigt olika.

Det sägs att bioteknik- och läkemedelsbranschen ofta hänger ihop och är beroende av varandra. Bioteknik anses oftare vara en mer riskfylld investering eftersom företagen ofta är beroende av en eller ett fåtal produkter. Många av bioteknikbolagen har idag heller ingen färdig produkt utan befinner sig på forskningsstadiet.

På grund av sina icke-diversifierade produktportföljer är bioteknikaktierna mycket lättrörliga på aktiemarknaden. Ett bioteknikbolags aktie kan sjunka 70-80 procent vid en rapport om dåliga forskningsresultat. Men den kan också stiga till skyarna när hoppingivande resultat släpps.

Bioteknikbranschen fungerar som underleverantör till läkemedelsbolagen, berättar Henrietta Theorell Malmström, läkemedels- och bioteknikanalytiker på SEB.

– I den mån läkemedelsjättarna inte hinner utveckla egna läkemedel i godtagbar utsträckning måste de fylla på med inlicensierade läkemedel från bioteknikbolagen. Alla de stora läkemedelsbolagen sitter i samma båt och behöver köpa nya läkemedel, så bioteknikindustrins förhandlingssituation är god och kommer att fortsätta att vara det.

Håkan Johansson som är VD på bioteknikföretaget DiaSorin har märkt att allt fler läkemedelsbolag är intresserade av företag inriktade på bioteknik.

– Utveckling av ett läkemedel, från upptäckt av substans till lansering, är en process som tar åtta till 15 år. Därför använder många företag uppköp av antingen färdiga produkter eller hela bioteknikföretag som ett komplement till den egna forskningen. Uppköpen används också för att ta ner risken i det egna företagets forskning och för att komplettera de egna produkterbjudandena inom specifika segment.

DiaSorin är inte ett traditionellt bioteknikföretag, utan inriktar sig på diagnostik med försäljning av specialanalyser till sjukhuslaboratorier. Trots det har Håkan Johansson känt av uppgången i branschen.

– Vi är inne på ett mycket starkt år där vi ökar våra fokusområden med över 50 procent.

Om man vill investera i läkemedels- eller bioteknikbranschen ska man som alltid följa Unga Aktiesparares fem gyllene regler. Man ska vara medveten om riskerna samt överväga hur mycket man är villig att satsa och därmed eventuellt förlora. Henrietta Theorell Malmström har också några goda råd att ge:

– Vill man köpa enskilda aktier bör man börja med läkemedelsaktier som har lägre risk än bioteknikaktier, men tyvärr också mindre avkastningspotential. Jag rekommenderar definitivt att köpa en fond om man ska investera i bioteknik. Då får man en portfölj av cirka 20 aktier som följer med i branschutvecklingen och man riskerar inte att bränna sitt kapital på att en enskild aktie imploderar.

– Denna höst har varit fantastisk för kursutvecklingen i den svenska biotekniksektorn och då är det lätt att glömma bort att man kan förlora större delen av sitt kapital på att ha otur med timing och val av aktier.

Om man har en stark åsikt om att ett bioteknikbolag kommer att gå som en raket kan man självfallet investera i det, menar Henrietta Theorell Malmström. Det viktiga är att man inte satsar större delen av sitt kapital i ett enskilt bolag. Risken är då stor att man förlorar både pengar och intresse för aktieplaceringar.  

 

Författare Amanda Edström

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.