Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2007-11-15

Stjärninvesteraren: Trädgårdsmästare

Han är en av Sveriges mest fascinerande investerare och liknar sitt jobb vid en trädgårdsmästares. Stock Magazines Hampus Schäring och Johan Janson fick en timme med finansgurun Mats Qviberg och fick ta del av hans tankar kring karriär, investeringar och de bästa aktieköpen på tre års sikt.

Det är i mitten av sjuttiotalet och i Sverige blåser vänstervindar. Med en examen från Handelshögskolan i Stockholm under armen och 35 000 kr i studieskulder börjar den unge Mats Qviberg sin karriär på SE-Banken. Utanför portarna till bankens huvudkontor på Kungsträdgårdsgatan hörs stundtals slagord som ”känner ni stanken från Enskilda banken?”. Men detta stör inte Mats Qviberg, som stortrivs med jobbet som portföljförvaltare. I dag beskriver han det som ”att släppa in ett barn i en godisaffär”. På den tiden gjordes nämligen nästan alla stora affärer via den Wallenbergstyrda SE-Banken.

"Jag har aldrig visat mitt betyg! Det är vad man presterar som betyder något" säger Mats Qviberg, angående dagens betygs- och nätverkshets. Foto: David Lundberg

Det som vi i dag kallar finansmarknad existerade knappt, men för Qvibergs del betydde det att konkurrensen inte var alltför hård. Det är betydligt svårare att slå igenom i dagens klimat, poängterar han. Men att ha bra betyg är ändå överskattat.

– Jag har aldrig visat mitt betyg! Det är vad man presterar som betyder något, både vikten av nätverk och CV är väldigt överdrivet. Inte hade Ingvar Kamprad eller Erling Persson något nätverk eller CV? Ingen framgång kommer utan ett hårt arbete, mitt tips är work harder.

Ett etablerat namn

När vi frågar om sjuttio- och åttiotalen i finansbranschen var lite som i filmen ”Wall Street”, med skrikande mäklare och flotta kontor, får vi veta att det är helt fel bild, aktiemäklaremiljön var inte lika glamourös som många tror.

Det gyllene åttiotalet kom, börsen skenade och begreppet yuppie myntades. Då var Mats Qviberg redan ett namn i branschen och involverad i många storaffärer. Den mest omtalade var den så kallade Midnattsräden 1983 då Skånska Cementgjuteriet, nuvarande Skanska, tog ifrån Kinnevik kontrollen över Sandvik. Qvibergs uppdrag var att sälja en post på 11 procent i Sandvik. Han visste samtidigt att flera andra större ägare var sura på hur bolaget sköttes. Genom att på ett skickligt sätt sammanföra köpare och säljare gick affären i lås. Den från Wall Street nyligen hemkomna Jan Stenbeck sägs ha blivit mäkta förbannad på Qviberg efter denna kupp. Sandvik hade länge varit i Stenbeckdominerade Kinneviks ägo, men efter att ha förlorat kontrollen sålde Jan Stenbeck av hela innehavet.

Samma decennium mäklade Qviberg 25 procent av aktierna i Atlas Copco till Volvo, vilket visar på en talang för aktiehandel. Det sägs att köparen värderade stjärnmäklaren Mats till ofattbara 1 miljard när hans dåvarande arbetsgivare Carnegie såldes. Men 1990 lämnade han firman för att tillsammans med Sven Hagströmer bilda Hagströmer & Qviberg, eller kort och gott H&Q.

Mot strömmen

Framgångarna för duon lät inte vänta på sig. H&Q växte trots att konjunkturen gick emot dem under de första åren. Nästa steg för finansmännen blev att ta kontrollen över investmentbolaget Öresund.

Uttrycket ”bara döda fiskar följer strömmen” passar bra in på duon som började investera i svenska aktier genom att gå mot strömmen. De köpte de bolag som var bortglömda av andra aktörer och därmed undervärderade. På så sätt lyckades de med konststycket att år från år öka värdet i bolaget.

Till och med under börsnedgången i början av 2000-talet gick aktien upp. Det berodde delvis på att Öresundsgänget tidigt såg potentialen i fastighetsaktier som varit helt bortglömda under IT-racet, men som i nedgången fortsatte att ge en stabil avkastning.

Uttrycket "bara döda fiskar följer strömmen" passar bra in på Hagströmer och Qviberg, menar artikelförfattarna. De började sin investerarbana genom att satsa på bolag som marknaden var ointresserad av. Foto: David Lundberg

Aktie utan rabatt

10 miljarder, så mycket värderar börsen Öresund till i dag. Det är nästan exakt vad bolagets aktieportfölj är värd. Faktum är att detta skiljer Öresund från flera andra investmentbolag som ofta dras med en substansrabatt, vilket innebär att börsvärdet är lägre än vad tillgångarna är värda. Investor är ett exempel på bolag med stor rabatt.

Hur skulle Qviberg göra för att minska substansrabatten i Investor, om han fick helt fria tyglar?

– Återköpa aktier. Så enkelt är det att förvandla en femtioöring till en krona. I dagsläget är rabatten uppe i nästan 30 procent. Det betyder att aktieägarna går miste om 50 miljarder!

Återköp av egna aktier innebär att bolaget i stället för att dela ut pengar till aktieägarna köper aktier på marknaden och sedan makulerar dem. Med färre aktier på marknaden representerar varje aktie en större del av bolaget. 

Öresundsaktiens låga substansrabatt – eller ibland till och med substanspremie – är ett bra betyg på Hagströmer och Qvibergs affärssinne. Därför har vi lite svårt att tro Mats Qviberg när han säger att han har ”gjort otroligt många misstag”. Men han förklarar en stor del av sin framgång med att börsen faktiskt har gått upp 100 gånger sedan han började. Att inte tjäna pengar i en sådan medvind vore konstigt.

Sedan i våras har Mats Qviberg lämnat vd-posten i investmentbolaget men är fortfarande i högsta grad aktiv i förvaltningen av portföljen. Vill man veta vilka aktier som faller Qviberg & Co i smaken kan man följa det i kvartalsrapporterna på Öresunds hemsida. I dag är de största innehaven HQ Bank, Industrivärden och Nobia. Men portföljens utseende kan förändras snabbt. För Öresund är inget innehav heligt, gör pengarna bättre nytta någon annanstans ska de dit. Mats Qviberg liknar en finansmans roll med en trädgårdsmästares, man planterar och beskär.

Hur nosar man sig fram till en bra investering?

– Magkänslan är viktig, säger Mats Qviberg efter en stunds betänketid, och så gäller det att kunna räkna. Man ska inte köpa ett bolag för att alla andra gör det utan göra hemläxan själv.

– Vilka som är storägare i de bolag man är intresserad av är också av stor betydelse. Bra ägare tillsätter bra styrelser som borgar för att bolaget sköts på ett så bra sätt som möjligt. Aktiva ägare som satsat egna pengar är en signal på att bolaget troligen är välskött, tillägger han och tar en klunk kaffe.

Innan han hinner fortsätta avbryts vi av att mobilen börjar ringa. ”Tjena Kurt”, svarar finansmannen hurtigt till vad som senare visar sig vara en DN-journalist. Qviberg ska vara med i tidningens söndagsbilaga och reportern har några sista frågor innan tidningen ska gå i tryck. Mats Qviberg är uppenbarligen en man som verkar dras till medierna, och medierna dras till honom. Den främsta anledningen är antagligen hans frispråkighet. Under samtalet med DN lyckas han komma med citatvänliga yttranden som: ”kapitalism är det bästa systemet hittills, alla andra har misslyckas.”

Efter avbrottet fortsätter diskussionen om hur man gör bra aktieaffärer.

– Folk behåller dåliga aktier. Hoppet är det sista som lämnar oss! Men våga sälj de aktier som går dåligt och behåll de som går bra. Då får du en portfölj med bara bra aktier i stället för tvärtom. Det låter enkelt men är fruktansvärt svårt, det är lätt att se det som ett misslyckade att sälja med förlust. Men det är oundvikligt och bolag som går dåligt tenderar att fortsätta med det.

Vilken är din bästa och sämsta affär?

– Bästa affären är nog fastighetsbolaget Drott. Vi köpte aktien när bolaget värderades under marknadsvärdet på fastigheterna, det blev en fantastisk resa. Dåliga affärer var svårare…

Blev det inga dåliga affärer under IT-boomen?

– Vi var aldrig inne i IT. Vi startade TMT One som var tänkt att investera i ”den nya ekonomin” men vi var för sent ute insåg vi. Skriv att TMT One var den sämsta affären och att vi la ner TMT One var den bästa affären…

Kan det finnas risk för att vi återigen befinner oss i en bubbla som kan spricka? Under hösten slog Unga Aktiesparare värvningsrekord med 101 nya medlemmar på Handelshögskolan i Stockholm på en dag. Tyder det på att konjunkturen har nått sin topp?

– Det är svårt att säga. Personligen blir jag orolig när chauffören börjar snacka aktier. Jag hoppas på att ekonomin svalnar av lite, det är viktigt att den kyls av med jämna mellanrum.

Många Handelsstudenter gick på att det fanns ett hemligt sällskap med dig som ordförande och att du skulle lotta ut din Porsche till en av förstaårsstudenterna. Har du fått några reaktioner på det skämtet?

– (Skratt) Ja, många trodde på det. Aftonbladet ringde mig för att kolla om det stämde.

Att vinna Mats Qvibergs Porsche är säkert en önskedröm för många ekonomstudenter, inte bara för bilens skull. Qvibergs stjärna lyser klart på finanshimlen, där många andras strålkraft försvagas av skandaler eller dåliga affärer. Vad händer nu? Ska han teckna ner sin livshistoria? Nej, någon självbiografi blir inte aktuell, säger Mats Qviberg.

– Man ska aldrig säga aldrig, men jag har svårt att tro det.

– Är ni intresserade att skriva den i så fall?

 

Fakta: Mats Qviberg

Familj: Fru och tre barn
Ålder: 54
Styrelseuppdrag: Bilia (ordf.), HQ Bank (ordf.), Öresund, Skistar, Fabege
Bästa bok: ”Molnfri bombnatt” av Vibeke Olsson
Intressen: Bridge, skidåkning, konst, litteratur och korsordslösning
Bästa film: ”De andras liv”
Bra egenskap: Otålig
Dålig egenskap: Otålig
Förebild: Fanns inga på min tid
Favoritcitat: ”Ett smicker kan aldrig vara för grovt”

 

Aktietips på tre års sikt:

Låg risk:          
Handelsbanken
Sandvik
H&M

Medelrisk:       
SKF
Atlas Copco
Volvo

Hög risk:         
ABB
Alfa Laval
Avanza

Text: Johan Janson och Hampus Schäring

 

Författare Unga Aktiesparare

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.