Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2010-10-07

Hisnande affärer i finansvärlden

I detta nummer (Aktiespararen, 10/2010) recenserar Anders Ström tre spännande böcker från finansvärlden, varav två handlar om specifika bolag och den tredje beskriver insynspersoner och deras skrupelfria affärer. Alla tre böckerna är välskrivna, spännande och tänkvärda.

Birgitta Forsberg
Fritt fall – spelet om Swedbank
Ekerlids

Denna bok skulle handla om Swedbanks spikraka väg mot konkurs och räddningen av en av Sveriges viktigaste banker. Men ju mer den prisbelönta ekonomijournalisten Birgitta Forsberg forskade i detta ämne, desto mer kom boken att handla också om skuld. Författaren beskriver ingående händelserna under Swedbanks ödesresa och blottlägger personliga insatser som -riskerade bankens överlevnad.

Birgitta Forsberg har gjort en stor bedrift. Trots att inte alla ville ställa upp på intervju har hon på ett beundransvärt sätt lyckats rekonstruera händelseförloppet och gjort det tillgängligt för läsaren. När Lehman Brothers gick omkull i september 2008 visste inte Swedbanks ledning att den svenska banken nästan skulle dras med i fallet. Bankens arbetande ordförande, Carl-Eric Stålberg, och koncernchefen Jan Lidén hade spelat ett högt spel. Swedbank hade dragits med i Baltikums vilda västern-ekonomi och jagat tillväxt och höga vinster. Tillsammans med några andra svenska banker hade Swedbank bidragit till den lånekarusell som snurrade allt snabbare. Fast det var finanskris lånade Swedbank pengar på kort löptid för att kunna fortsätta tjäna pengar på riskfylld verksamhet.

Plötsligt kunde banken inte längre få tillgång till likvida medel, vilket satte den i en rejäl knipa. Staten räddade Swedbank, och efter en komplicerad nyemission förlorade sparbanksstiftelserna större delen av de medel som tidigare bidragit till att förverkliga en mängd kultur- och samhällsprojekt. Författaren menar att Swedbank hade gått i konkurs utan de svenska skattebetalarnas hjälp.

Fritt fall – spelet om Swedbank ger en unik inblick i händelserna runt Swedbank i finanskrisen och ger ytterligare aktualitet till händelserna med Carnegie och HQ Bank. När är en bank värd att räddas av statliga medel och inte?

---

Jöran Hägglund
Saabaffären inifrån
Ekerlids

Saabaffären inifrån, av statssekreteraren Jöran Hägglund, är en spännande bok. Den ger en god inblick i historien om Saab Automobile, som efter många turer lämnade GM för att hamna hos Spyker Cars efter Koenigsegg Groups misslyckande. Visserligen är boken delvis en politisk partsinlaga, men detta gör den inte till mindre intressant läsning.

Boken är välskriven och rafflande. Omslagsformen är som hämtad från rysarvärlden. Även om det inte framgår av informationen måste Saabaffären inifrån vara gestaltad av en skicklig spökskrivare som hastigt ställt samman materialet på ett förtroendeingivande sätt. Om Jöran Hägglund själv skrivit boken kan man bara gratulera och se fram emot fler böcker av honom.

Boken handlar om ekonomi, affärer, makt, näringsliv och politik när det är som mest rafflande. Jag gillar också de personliga kommentarerna från Jöran Hägglund som följer med skildringen från en till synes hopplös affär till genomförande i sista stund. Saab Automobiles framtid är knappast säkrare i dag, men det är en läsvärd historia. Vi får följa med från den första bilen i ungdomsåren, som förstås var en Saab, till tjänstemannens möten på företagsekonomins världsarena, där samtal förs med legendariska amerikanska företagsledare och personligheter som Spykers VD, Victor Muller.

---

Annelie Östlund, Per Agerman
Insiders
Atlas

Trenden med rafflande böcker som utspelar sig i finansvärlden har ett ytterligare exempel i Insiders, även om denna bok rör sig i mindre offentliga korridorer, där skrupellösa affärsmän tjänar pengar på andras investeringar. I vissa delar av affärslivet verkar girigheten spela den enda rollen. Där det finns snabba vinster att hämta finns uppenbara skäl för investerare att se upp. När polisen granskar aktiemarknadens skuggsida blottläggs en värld som består av misstänkt insiderhandel, fantasibubblor och ett kontrollsystem som inte hänger med i svängarna.

Den som vill tjäna pengar på andras drömmar verkar inte ha särskilt svårt att genomföra affärer i aktiemarknadens utkanter eller i börsvärldens dolda vrår. I Insiders får vi möta Aktietorgskungen som får fyra aktier att rusa i höjden med tunna framtidslöften och Cevianmannen, Nordeamannen och Pokerproffset som i hemlighet tjänar oerhörda summor på börsen. Författarnas grävande journalistik öppnar dörrarna till en värld som alltför ofta tillåts vara i fred – inte minst i tider av uppgång på börsen.

 

Författare Anders Ström

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.