Du är här

2011-02-17

Mästerinvesterare visar rätta vägen

Denna gång ger Anders Ström tips på en bok som berättar om både framgångar och fiaskon bland världens mästerinvesterare. Vidare recenserar han en bok om nationalekonomi och en annan om ägarstyrning. Mycket läsvärt finns det ...

Jonas Bernhardsson
Investera som mästarna – från Aktiestinsen till Soros

Investeringar handlar om talang, kunskap och erfarenhet. Att ha tålamod nog för att nå framgång på börsen är få förunnat. Det kostar på att lära av egna misstag.

Men nu kan man också lära av mästarnas framgångar och misstag i Jonas Bernhardssons nya bok Investera som mästarna – från Aktiestinsen till Soros. Detta är mig veterligen den första boken på svenska som ger en inblick i så många kända och okända börsprofilers olika investeringsstilar. Boken är lättillgänglig och fängslande och berättar på ett öppet och avdramatiserat sätt hur mästarna arbetar, lever och investerar. Författaren introducerar temat och sammanfattar gemensamma drag på ett levande och kortfattat sätt. Att tänka själv, skilja mellan pris och värde, förenkling, sunt förnuft, gå emot strömmen och långsiktighet är några av de gemensamma drag som lyfts fram i boken.

Vi möter här en salig blandning av börspersonligheter: givetvis världens främste investerare, Warren Buffett, men också hans läromästare Graham och Fischer, sir John Templeton (som slog index i 50 år), George Soros och svenska ”Aktiestinsen”. Här finns också några det gick snett för, såsom den legendariske spekuleraren Jesse Livermore och Nick Leeson, som sänkte världens äldsta bank. Jag tycker att mångfalden av perspektiv och kontrasterna fungerar och ger en fördjupad bild av investering som livsuppgift. Det handlar om metod, hårt arbete och tålamod mer än om magi och slumpen. Efter att ha läst boken kan man utveckla och förbättra sin egen investeringsmetod. Att lära av mästarna är alltså möjligt!

---

Gunnar Örn
Nationalekonomi för nyfikna

Vid läsningen av DI-journalisten Gunnar Örns Nationalekonomi för nyfikna kan jag inte riktigt få kläm på om boken är en politisk pamflett eller en introduktion till samhällsekonomins värld. Boken är utgiven av förlaget Ivrig, som startats av den liberala tankesmedjan Fores, vilket är bra att veta när man läser den. Gunnar Örn går i kamp med 13 ekonomiska mysterier och ger tankeväckande inblickar i nationalekonomiskt stoff under spännande rubriker som Kan ett land gå i konkurs?, Måste Sverige bli fattigare för att Indien ska bli rikare och Blir jobben fler om vi delar på dem?. Författaren närmar sig nationalekonomin på ett episodiskt sätt, vilket ger god inblick i valda teman men sämre förståelse för helheten.

Gunnar Örns texter och tankar är både lättillgängliga och lite för detaljerade på samma gång. Boken delar på ett personligt sätt med sig av författarens tankar om ett urval nationalekonomiska problem och fenomen. Nationalekonomi för nyfikna är kanske mest intressant i de lätt förklädda politiska avsnitten, där global ekonomi möter nationell, där myter om arbete och välstånd mals ned och där handel och företagande är fullständigt fri.

Gunnar Örn är skicklig på att klä av myter, reda ut missförstånd, och han är bra på att förklara komplicerade ekonomiska sammanhang. Ekonomin handlar i grunden om människor, om hur vi konkurrerar och samarbetar – men också om pengar, makt och rättvisa. Det är också intressant att följa författarens resonemang om närande och tärande – som här får sin kanske första nyanserade analys – historiska utflykter i pengarnas värld och lättillgängliga filo-sofiska resonemang om ekonomins drivkrafter.

---

Markus Kallifatides, Sophie Nachemson-Ekwall och Sven-Erik Sjöstrand
Corporate governance in modern financial capitalism

Det är inte ofta jag tar upp akademisk litteratur i den här bokspalten, men Corporate governance in modern financial capitalism är en intressant, detaljerad och läsvärd bok om verksamhetsstyrningens utmaningar i den nutida finansvärlden. Investerare har sällan möjlighet att på det här sättet följa med bakom kulisserna i finans- och försäkringssektorerna, där det mesta sker bakom slutna dörrar. Boken har sin utgångspunkt i Old Mutuals fientliga övertagande av Skandia och ger en god inblick i verksamhetsstyrning och vad som händer när olika kulturer och erfarenheter möts. Författarna ifrågasätter nuvarande former av styrning och kontroll och skissar på en mer ändamålsenlig styrprocess. Genom berättelsen om Old Mutuals övertagande får man förståelse för processen och en detaljerad bild av händelseförloppet.

Sophie Nachemson-Ekwall har, då tillsammans med Bengt Carlsson, tidigare skrivit boken Guldregn – sagan om Skandia, som handlade om händelserna och skandalerna som föregick det fientliga övertagandet. De båda böckerna ger totalt sett genomlysning och insikt om vad som hände med Skandia under de omvälvande åren.

 

Författare Anders Ström

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.