Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2013-01-26

Bernholm granskar: East Capital

Det har varit motvind för East Capital de senaste åren. Både för fonderna och för aktien East Capital Explorer som noterades för 100 kronor och idag står i 54-55 kronor. Ett aktieinlösen program har lanserats.

Aktien skulle bland annat ge småspararna tillträde till Beringfonderna. Dessa har investerat i mindre och onoterade bolag; som sjunkit extra mycket i samband med finanskrisen.

Under krisen följde fond-värdena  ”kamrat Lenins” beskrivning av den unga Sovjet-statens Nya Ekonomiska Politik. Den lades fast på 1920-talet och handlade om att ta ”2 steg bakåt och ett steg framåt”.

I stort sett alla East Capitals fonder sjönk med 60-70 procent i värde under åren 2008-2009 för att därefter återhämta hälften av fallet.

Turkietfonden tog 1,5 steg framåt och blev den bästa aktiefonden med en uppgång på hela 62 procent.

Aktieägarna har i viss mån kompenserats med bröd och skådespel. Det är alltid hög klass på East Capitals arrangemang – god mat och goda Georgiska viner och mycket kultur. Det kan vara en rysk sånggrupp och mat på ryska ambassaden eller Jussi Björlings samtida, yngre tenor-kollega Ragnar Ulfung på Kungliga Slottet.

Informationskvällarna brukar äga rum på 14e våningen i Norra Kungstornet på Kungsgatan. I början av Putins regeringstid härskade   här en personkult som nästan kunde jämföras med lovprisningen under det kalla kriget i andra ändan av Kungsgatan -  I Vänsterpartiet Kommunisternas högkvarter.

Numera kan den konspiratoriskt lagde misstänka att det ligger något bakom ryktena och hypotesen att en del av ”våra” pengar istället letade sig till Putin och hans vänner. De självklara vinster som man tog för givna har uteblivit. Istället talas om korruptionen och rättslöshet. Eller att East Capitals förvaltning är ganska dyr. Det tar lång tid att ta sig fram reguljärt till avlägsna företag. Man hyr egna plan istället, etc.

Det har varit hårda år för andra svensk-ryska företag som skogsbolaget Rusforest (fd Varyag), fastighetsutvecklaren RURIC, energiinvesteraren EOS Russia, jordbruksproducenten Black Earth Farming m.fl.

Selena Oil råkade nyligen ut för något så ovanligt som att en styrelsemedlem lade beslag på ett dotterbolag genom en olaglig emission. Och alla kommer väl ihåg när styrelsemedlemmen och storägaren Malyarenko ockuperade Malka Oils oljekällor. Först ut till rakning var annars Assi Domän som aldrig kunde öppna sin nya ryska fabrik på 90-talet. De flydde fältet, och Ikeas problem drev Kamprad till tårar.

Därför kändes det lugnande att höra att East Capital vunnit några domstolstvister. De handlade bl.a. om att ett företag olovandes sålt borrutrustning till anställda till underpris.

E.C. har sitt eget folk i ett 30-tal styrelser och föredragshållaren  Jacob Grapengiesser hade själv blivit erbjuden en styrelsepost i Lukoil  - nästan lika tungt som Svanbergs engagemang i BP.

Slutintrycket var alltså blandat men det kändes inte nödvändigt att sälja fondinnehaven. Ryssland, Centralasiens och Östeuropas länder  har en låg skuldsättning och ganska låga multiplar och befinner sig långt från Eurokrisens länder och ett USA som trycker otroliga mängder dollar.

 

Jonas Bernholm

(Mångårig aktieägare i East Capital Explorer och sparare i många av East Capitals olika fonder).

Författare Jonas Bernholm

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.