Du är här

2017-04-18

Slår tillbaka mot Gyllenhammar

Volvos förre vd och ordförande Pehr G Gyllenhammar hävdar att det uteblivna Norgeavtalet kostade verkstadsjätten uppemot 700 miljarder kronor. Något som avfärdas helt av Aktiespararnas förre ordförande Håkan Gergils.

Foto: SVT (Sveriges mest beundrade man)

I artikelserien "Aktiespararen 50 år" har flera av organisationen Aktiespararnas stora affärer tagits upp. En sådan är den om Volvo/Norge-avtalet, vilken blivit högaktuellt i och med SVT:s dokumentär "Sveriges mest beundrade man" om Volvos tidigare vd Pehr G Gyllenhammar som misslyckades att ro affären i land.

Nedan följer ett utdrag ur Aktiespararen nummer 2 2017 om just Aktiespararnas seger över Volvo.

Innan diskussionen om löntagar­fonder nådde sin kulmen, den där oktobertisdagen som kom att bryta helt ny mark 1983, lyckades Aktiespararna stoppa en annan uppmärksammad tilltänkt affär. Nämligen den som kom att kallas Volvo/Norge-avtalet.

– Vi tillsatte en analysgrupp som fick se över saken när möjligheten till uppgörelsen dök upp i maj 1978. Vi publicerade snabbt en artikel i Aktiespararen där vi skrev om hur vi såg på saken. Efter ett tag kom vi fram till att affären var alldeles för dålig för att vi skulle kunna ge vårt medgivande till den, säger Håkan Gergils, som var ordförande i Aktiespararna vid den aktuella tiden.

Sagt och gjort. Planen var att Volvo skulle flytta hela tillverkningen av båtmotorer och lägga 40 procent av tillverkandet av nya person­bilar från Göteborg till södra Norge. Men Aktiespararna satte stopp för det.

– Vi sa egentligen aldrig nej till själva idén. Det tror de flesta, men vi hade önskat att få se omförhandling av avtalet. Det kunde ha tagits fram på ett bättre sätt. Då hade vi kanske sett annorlunda på det hela.

Då ställdes stämman in

Aktiespararna samlade in massvis av fullmakter. Organisationen fick godkännande av så många aktie­ägare som ville säga nej till affären, att Volvo själva insåg att den inte skulle gå att genomföra. Den 10 januari 1979 kom beskedet att Aktiespararna skulle säga nej till affären i sin nuvarande form. Volvoledningen insåg att de skulle hamna i minoritet gällande att få ett ja till Norgeavtalet och avbröt planen på att hålla en bolagsstämma.

– De förstod att de inte skulle kunna få igenom dealen. Det var smart av Gyllenhammar (Pehr) att ställa in stämman.

Gyllenhammar beklagar än i dag att Volvo förlorade affären. Volvoaffären kunde, enligt honom, ha inneburit 700 miljarder kronor i intäkter för koncernen. Något som Håkan Gergils dock bestrider.

– Ett rent tankefoster från Gyllenhammars sida.

David Flatbacke-Karlsson

Författare Awave Admin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.