Du är här

2017-04-18

”Vi öppnar nya dörrar för industrin”

VR-glasögon blev årets julklapp 2016. Nästa fluga är AR (Augmented Reality), åtminstone för industriföretag. ABB, Volvo och Bosch använder sig redan avtekniken som bolaget XMReality erbjuder inom AR, Augmented reality.

Detta framgår ur Aktiespararen nummer 1 2017.

Tänk dig att ett företag i Sverige kan lösa tekniska problem i en fabrik i Kina på några minuter. Det är möjligt med remote guidance från XMReality. XMReality är ett teknikbolag från Linköping som har utvecklat en teknik där du i realtid kan lösa tekniska problem eller förebygga att problem uppstår i en virtuell miljö.

Via smarta glasögon eller en mobiltelefon filmas problemet, en support, som kan sitta var som helst i världen, visar med händerna hur problemet ska lösas. Personen med de smarta glasögonen eller mobiltelefonen kommer då att se vad supporten gör och kunna härma vad den precis sett för att lösa problemet.

– Vi ser en tydlig trend inom industrin med digitalisering. Industriföretagen i dag går mer och mer åt att sälja sina produkter paketerade som tjänster i stället för en produkt eller en maskin. Man säljer att maskinen faktiskt fungerar, man säljer den som en tjänst i stället för bara en maskin. Då blir det viktigt att ha bästa möjliga support, säger Johan Castevall, vd på XMReality.

– Med vårt verktyg kan man stödja den nya affärsmodellen på ett väldigt spännande sätt. Företagen kan lägga till vår lösning som en del av sitt eget erbjudande. Våra kunder är våra samarbetspartners, vi tillsammans skapar en bättre service för deras kunder.

Vad gör att ni kommer att lyckas?

– Vi har ett unikt erbjudande med vår helhetslösning. Med vår teknik skapas nya möjligheter för företag att utbilda och hjälpa människor på distans, i realtid. Företagen kan bli mer flexibla och effektiva och spara in på resekostnader.

Har ni patent på era produkter?

– Vi jobbar inte med någon patentstrategi i dag. För oss handlar det om att ligga i framkant på marknaden och ha ett så bra erbjudande som möjligt för våra kunder.

Hur ska ni kunna behålla er marknadspositionen om ni inte skyddar produkterna?

– Det handlar främst om hur man tillämpar tekniken hos kunden. Vi jobbar dagligen med några av världens största företag. Genom att jobba kundnära och erbjuda den bästa möjliga lösningen på marknaden för dem kan vi behålla vår marknadsposition.

Går det att använda era produkter utan internetuppkoppling?

– Nej, men även vid låg bandbredd är ljud och video synkroniserade utan fördröjning. Det är viktigt eftersom vi har kunder som använder tekniken ute till havs på fartyg.

Har trenden med VR-glasögon påverkat er positivt?

– Absolut, men trenden med Pokémon Go har nästan varit ännu bättre. Våra kunder har fått en helt annan kännedom och förståelse för vår teknik i och med trenderna.

Vad tjänar ni pengar på?

– I dag har vi kunder som Volvo, ABB, och Bosch. I dagsläget säljer vi både mjukvaran och hårdvaran. Det vill säga försäljning av våra smarta glasögon och en månadslicens för mjukvaran.

Att vända sig till konsument­mark­naden är enligt Johan Castevall inte en omöjlighet i framtiden. Men nu ligger fokus på industri­företag. Att företagen som använder XMRealitys teknik erbjuder lösningen till konsumentkunder känns inte så långt bort enligt honom.

Vad ska ni göra med det kapital ni tar in?

– Vi planerar att ta in kapital i samband med noteringen på First North. Kapitalet ska främst gå till expansion på nya marknader, tillsammans med våra kunder.

XM Reality väntas noteras den 26 april 2017. I samband med tidningens pressläggning angavs det att börsdebuten var planerad att ske under det första halvåret 2017.

Märta Skog

Författare Awave Admin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.