Du är här

2016-03-23

Aktier eller fonder?

wysiwyg_image

När du har bestämt dig för att börja spara kan det vara på sin plats med en liten jämförelse mellan aktier och fonder.

 

Fonder – det bekväma sparandet

Fonder är ett bekvämt sätt att spara på. Man tar del av utvecklingen på aktiemarknaden och kan sprida riskerna utan att behöva investera ett stort kapital. Professionella förvaltare sköter omplaceringarna och hanterar utdelning, emissioner, uppköp och annat. Deklarationen blir också enklare. Bekvämligheten har dock ett pris – har du mycket pengar placerade i fonder betalar du också höga avgifter.

 

Avgifterna som påverkar utvecklingen

Den som sparar i fonder betalar varje år en avgift. Du betalar alltså en viss procent av värdet på fonderna i avgift. På pappret tar de flesta fonder ingen avgift vid köp och försäljning, men det är en sanning med modifikation. Fonden har ju ändå kostnader att täcka och dessa kostnader betalas genom att värdeökningen inte blir så stor som om du själv ägt de enskilda aktierna i fonden.

 

De olika aktierna i fonden

Det finns regler för hur fonder får placera sina pengar, fondförvaltaren själv kan också ha egna regler för vilka typer av bolag man ska placera i. Detta gör att en fond ibland väljer att sälja aktier som går bra, bara för att de t.ex. inte länge passar in i fondens profil. Om du äger aktierna själv är det också du som bestämmer när det är dags att sälja.

 

Fördelarna med egna placeringar i aktier

  1. Lägre totalkostnad
  2. Inga begränsningar vad gäller placeringar
  3. Möjlighet att välja aktier i mindre företag
  4. Möjlighet att helt stå utanför aktiemarknaden under perioder

Om du väljer att placera ett mindre belopp i aktier minskar fördelarna med lägre avgift eftersom man vid aktieköp alltid betalar en fast avgift (minimicourtage).

 

Om du väljer att satsa mindre pengar på aktier kan du ändå försöka slå fondernas utveckling genom att göra färre omplaceringar och välja en helt annan strategi, men då ökar också risken.

 

Aktier kräver bevakning

Aktieägande kräver en viss arbetsinsats. Stora, stabila och vinstgivande företag behöver inte ses över så ofta. Uppgifterna om en eventuell utdelning är ofta redan ifyllda i deklarationen. Men när det gäller företag som genomgår förändring, som till exempel nyemissioner eller uppköp, behöver aktieägaren lägga ner lite tid på detta.

 

En kombination kan vara lämplig

I början av din bana som aktieägare kanske du inte har kontroll på allt som händer, det kan vara svårt att tolka den information som kommer och då blir det också svårt att fatta rätt beslut.

 

I det läget är det naturligtvis klokt att inte satsa alla pengar på aktier utan istället ha en del av ditt sparande i fonder. Du kan sedan gradvis öka andelen sparpengar som är placerade i aktier. I takt med dina ökade kunskaper kan du flytta över en större del av sparandet i aktier.

 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.