Du är här

Aktieträff med Vd Håkan Sjölander, Easyfill och Aktiespararnas förbundsordförande Per Westerberg

Vi har glädjen att presentera för er två intressanta föredragshållare, Aktiespararnas ordf, Per Westerberg och VD Håkan Sjölander från EasyFill. Vi kan lova er en helkväll som är både underhållande och berikande. Missa inte det! OBS start redan kl 18.00

I DI kan man läsa "Aktien har rusat 400 procent men grundaren och storägaren Håkan Sjölander är säker på sin sak. "Jag tycker aktien är värd mycket mer", säger entreprenören.

Det lilla Bräckeföretaget Easyfill utvecklar och säljer produkter för varuhantering i butiker. Bolagets patenterade hyllsystem gör det enklare och snabbare att fylla på varor vilket ger butikerna lägre kostnader, minskat svinn och ökad försäljning.

Aktien har rusat hisnande 400 procent på Aktietorget under våren efter flera positiva nyheter och en delårsrapport med vinst och kraftig omsättningsökning. Easyfill, som har lagt ut tillverkningen hos underleverantörer, värderas nu till 800 miljoner kronor, en minst sagt utmanande värdering för ett bolag som i fjol hade elva anställda, omsatte knappt 36 Mkr och gjorde en förlust på 3,2 Mkr.

Men vd Håkan Sjölander som också är grundare och storägare menar att det här bara är början.

”Jag vet att det här ska bli ett världsföretag. Men jag svarar aldrig på frågan om man ska köpa aktier i Easyfill, var och en får göra som den vill och jag kan inte garantera någonting”, säger han.

Håkan Sjölander hade slutat som vd för norska kylskåpstillverkaren Norcool när han besökte en Ica-butik och såg hur svårt det var att fylla på drickakylen. 2005 drog han i gång Easyfill och två år senare noterades bolaget på Aktietorget där det länge fört en undanskymd tillvaro och kämpat med bristande likviditet och utdragna patentstrider.

Men i år har det lossnat, både för bolaget och aktiekursen. Easyfill har nyligen startat ett samriskbolag med amerikanska Marco Company som säljer butiksinredningar. Bolaget i Texas ska tillverka, sälja och installera Easyfills produkter i USA mot en licensavgift.

”När vi skrivit det här avtalet skämdes jag nästan, det är så fruktansvärt bra för oss”, säger Håkan Sjölander.

Nästa steg är att Bräckeföretagets produkter ska testas av Wal-Mart, världens största detaljhandelskedja.

”Det är inte klokt, hur många får en sådan möjlighet?” undrar Håkan Sjölander som understryker att ingenting är klart med Wal-Mart.

Samtidigt har sydafrikanska dagligvarukedjan Woolworth testat produkterna och resultatet blev en order värd 50 miljoner kronor per år de kommande fem åren. Det var den nyheten som fick aktien att rusa i slutet av april.

Framgångarna till trots behåller vd:n sin blygsamma prognos för 2016: ”Vi ska gå med plus”, vilket vore ett trendbrott då bolaget gått med förlust sedan noteringen 2007. Före midsommar ska också Easyfill byta lista till First North.

Bolaget finns nu i USA, Tyskland, Norden, Frankrike och Sydafrika, men huvudkontoret ligger kvar i Bräcke mellan Sundsvall och Östersund. Det är ett problem när det behövs ny personal.

”Vi måste ta in nya människor med kunskap, därför har vi kontor också i Stockholm”, säger lokalpatrioten Håkan Sjölander.

Den obotlige entreprenören har precis fyllt 65 år men han tänker inte pensionera sig. I stället understryker Håkan Sjölander att det är det lusten som driver honom, inte pengarna.

”Det här är det roligaste jag vet. Jag har varit företagare i 40 år och jag har ständigt varit utan pengar. Men så är det att vara entreprenör. När andra samlar på frimärken har jag samlat på företag”, säger han.

 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.